Cum s-a ajuns la achitare într-un dosar penal privind deturnarea a aproape 100.000 de euro de la un liceu

0
Publicat:

Un director de liceu din Neamţ, care a fost acuzat de corupţie, a scăpat de răspundere penală, deoarece fapta s-a prescris. În cadrul unui proiect, banii destinați elevilor au fost deturnaţi, dar fondurile europene atribuite în cadrul unui contract trebuie returnate.

Unitatea școlară trebuie să achite o parte din prejudiciu FOTO Facebook
Unitatea școlară trebuie să achite o parte din prejudiciu FOTO Facebook

Doru Lozincă, fost director al Liceului „Ion Ionescu de la Brad“ din comuna Horia, a scăpat de acuzaţia penală deoarece a intervenit prescrierea, dar el, împreună cu un alt inculpat şi unitatea şcolară trebuie să achite o parte din fondurile alocate, fiind vorba despre peste 96.600 de euro.

„Încetează procesul penal, ca urmare a prescrierii răspunderii penale, cu privire la inculpatul apelant Lozincă Doru, pentru săvârşirea infracţiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene“, se arată în sentinţa Curţii.

În primă instanţă, Tribunalul Neamţ hotăra în anul 2021, un an de închisoare cu suspendare, pentru tentativă la folosirea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri UE. Acuzat de corupție, aceeaşi pedeapsă o primea şi Liviu Ciubotaru, şeful de proiect.

Sentinţele au fost contestate, a urmat un proces la Curtea de Apel Bacău, care s-a pronunţat definitiv spre finalul anului trecut. Cei doi au fost trimişi în judecată de DNA în iunie 2017,  ancheta stabilind faptul că, pe 22 octombrie 2010, între Agenţia de Programe Comunitare în Educaţie şi Formare Profesională (ANPCDEFP ) şi liceu s-a încheiat un contract.

Era un proiect de finanţare privind proiectul Mobilitate - Leonardo da Vinci cu tema „Dezvoltarea şi diversificarea competenţelor profesionale a tinerilor în dezvoltarea durabilă a economiei în zona rurală“. Valoarea a fost de 194.408 euro, din care avansul era de 80%, respectiv 155.526 de euro.

Proiectul ar fi trebuit să se desfăşoare între octombrie 2010 şi noiembrie 2011. Procurorii DNA au arătat că, în acest context, directorul, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, în loc să folosească avansul pentru asigurarea cheltuielilor necesare formării şi dezvoltării profesionale a elevilor din Neamț a utilizat fondurile contrar destinaţiei.

„O parte din cheltuielile prezentate de beneficiar (cu referire la pregătirea profesională în România şi Franţa şi cheltuielile de masă) nu erau reale, sumele avansate în acest scop fiind însuşite de managerul de proiect sau de formatorii desemnaţi pentru pregătirea participanţilor“, se arăta într-un comunicat al DNA.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite