Cum îşi fac imagine şefii judeţului Neamţ pe seama incendiului dezastruos de la mănăstirea ctitorită de părintele Iustin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiul de la aşezamântul din munţii Neamţului a provocat daune uriaşe FOTO Mănăstirea Paltin
Incendiul de la aşezamântul din munţii Neamţului a provocat daune uriaşe FOTO Mănăstirea Paltin

Preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene, prefectul de Neamţ, George Lazăr, şi consilierii judeţeni vor iniţia proiecte pentru acordarea unor sume de bani pentru Mănăstirea Paltin.

Incendiul de mari proporţii petrecut în noaptea de 4/5 ianuarie 2020, la Mănăstirea de maici Paltin, aflată în apropierea mult mai cunoscutei Mănăstiri Petru Vodă din Munţii Neamţului, este intens „exploatat“ de politicieni. 

Prin intermediul unor comunicate sau postări pe reţelele de

socializare, toţi arată că sunt profund „implicaţi“ şi afectaţi de cele petrecute şi promit ajutor, iniţiind proiecte de finanţare cu bani publici pentru reconstrucţia imobilului afectat.

În astfel de demersuri sunt implicaţi Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, George Lazăr, prefect şi consilierii judeţeni. 

Dincolo de toate acestea, cel mai simplu mesaj pe tema dezastrului de la aşezământul de cult a

venit tocmai de la Mănăstirea Paltin, într-o succintă postare pe site menţionându-se că cei care doresc să contribuie la refacerea clădirii pot face donaţii. 

Imediat după incendiu, printre primii care s-au „mişcat“ au fost consilierii judeţeni liberali, într-un comunicat arătând că vor convoca o şedinţă, pentru a aloca o sumă de bani:

„Cât despre pagubele materiale care s-au produs atât eu, cât şi colegii mei liberali din Consiliul Judeţean transmitem că suntem dispuşi să acordăm ajutor, din perspectiva atribuţiilor de consilieri. Vom convoca o şedinţă extraordinară şi vom iniţia un proiect de hotărîre pentru a putea acorda

o sumă de bani, care va fi necesară pentru realizarea reparaţiilor“.

Prefectul şi preşedintele CJ Neamţ

„Atitudine“ a luat şi prefectul Neamţui, George Lazăr, care duminică, 5 ianuarie, a mers la mănăstire, dar nu singur, ci însoţit de şefii ISU, Poliţiei şi Jandarmeriei. 

După vizită s-a decis constituirea unei comisii de evaluarea a pagubelor, iar concluziile vor sta la baza solicitării unui sprijin din partea Guvernului Orban. 

„Vom solicita un ajutor financiar Guvernului. De asemenea, voi lua legătura cu Direcţia Silvică pentru a

vedea ce posibilităţi sunt pentru a se face o donaţie de lemn şi sper să avem sprijin şi din partea unei societăţi, care ar putea dona ciment. Acolo vieţuiesc 120 de maici care au grijă de 40 de bătrâni şi 20 de copii care provin din familii fără posibilităţi materiale. În aceste momente de cumpănă trebuie să dăm dovadă de unitate şi de spirit creştin“, a declarat prefectul Lazăr. 

Dacă tot au fost aceste luări de poziţie, poate pentru a nu pierde „momentul tactic“, în ecuaţie intervine

şi Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ. Care va iniţia şi el un proiect. 

Pe 8 ianuarie, acesta s-a întâlnit cu stareţa Iuliana, „asigurând-o de tot sprijinul“, după cum se arată în postarea de pe pagina de Facebook:

„În prima şedinţă de Consiliu Judeţean voi iniţia un proiect de hotărâre, în baza căruia să alocăm fondurile necesare reconstruirii lăcaşului de cult. Sper să am sprijinul tuturor colegilor din legislativ şi prin efortul nostru comun, această mănăstire renumită în rândul credincioşilor din toată ţara (...) să revină la frumuseţea care a consacrat-o“.

Ce spun măicuţele de la Mănăstirea Paltin

Într-o postare de pe pagina lăcaşului de cult, comunitatea de maici a mulţumit tuturor celor care s-au implicat la stingerea incendiului"

„Mulţumim tuturor celor ce au fost alături de noi în aceste momente de încercare, în primul rând echipei de pompieri care au intervenit în mod exemplar în stingerea incendiului violent. De asemenea, mulţumim localnicilor şi turiştilor care în chip jertfelnic au participat alături de noi, la recuperarea mai multor bunuri. (...) Mulţumim mai ales Domnului pentru această încercare şi nădăjduim să putem transforma tot răul în mai bine. Amintim binefăcătorilor care doresc să contribuie la refacerea clădirii, datele de contact prin care pot ajuta: https://www.paltin-petruvoda.ro/manastirea/donatii/". 

Incendiul de la mănăstirea din munţii Neamţului a avut loc pe 5 ianuarie şi a fost anunţat cu întârziere, în jurul orei 21.00, deoarece maicile se aflau la slujbă. La misiunea de stingere au participat opt echipaje de pompieri, flăcările fiind lichidate după şase ore. 

Incendiul a transformat în scrum mansarda clădirii stăteţiei - 400 de metri pătraţi, acoperişul de 500 de

metri pătrţi, obiecte de cult, cărţi şi circa 3 tone de plante medicinale, depozitate în saci. 

Pompierii au concluzionat că dezastrul a fost provocat de coşul de fum neprotejat termic faţă de plantele medicinale aflate în apropiere. 

Mănăstirile Petru Vodă şi Paltin sunt ctitorii ale părintelui Iustin, fost deţinut în temniţele comuniste, prima fiind dedicată tocmai camarazilor de suferinţă din închisorile fostului regim.

La Petru Vodă este înhumat fostul stareţ, Iustin Pârvu, preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa, nume relevant al ortodoxiei româneşti contemporane şi poetul Radu Gyr (reînmormântat aici).

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite