Cum acţionau escrocii care organizau campanii false de strângere de fonduri în numele unor vedete din România
0Numele unor persoane foarte cunoscute, între care Andrea Marin şi Iulia Vântur, au fost folosite de patru români pentru a face rost de bani. Făptaşii au fost trimişi în judecată de DIICOT.
Imaginea şi numele unor persoane celebre din România au fost folosite de membrii unei grupări infracţionale din Neamţ pentru a comite un lung şir de înşelăciuni în mediul virtual. Recent, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Neamţ au finalizat urmărirea penală şi au trimis în judecată patru indivizi, respectiv pe nemţenii Iulian Vlad, Alexandru Ovidiu şi Valentin Lăcătuş (în ciuda numelor diferite, cei trei sunt fraţi), alături de ei find inculpat clujeanul Constantin Cătălin Neagru.
Este un proces amplu, cu nu mai puţin de 82 de părţi. 21 de victime s-au constituit părţi civile, iar diferenţa de 61 de persoane au calitatea de părţi vătămate. Gruparea infracţională a creat pe reţelele de socializare pagini de profil false, la care au folosit ilegal imagini şi date ale unor vedete de televiziune precum Andreea Marin, Iulia Vântur, Sofia Vicoveanca, Stela Popescu sau Teo Trandafir.
Apoi, în numele acestora, au demarat campanii umanitare imaginare şi au strâns în conturile special create pentru acţiunile ilicite câteva zeci de mii de dolari. Reţeaua a funcţionat aproape doi ani.
În urma unei plângeri, procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism au efectuat, pe 11 octombrie 2016, descinderi la locuinţele suspecţilor. Au avut loc cinci percheziţii, dintre care patru în Neamţ şi una în judeţul Cluj, ancheta vizând destructurarea grupului infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fals informatic şi fraudă informatică.
„În urma introducerii datelor informatice pe reţeaua de socializare, respectiv crearea de conturi fictive pe numele persoanelor publice, membrii grupului infracţional au demarat campanii umanitare nereale cerând sprijin financiar. Astfel, numeroase persoane au accesat respectivul cont şi au purtat diverse discuţii, unele dintre victime fiind convinse de verdicitatea lucrurilor expuse, transferând pe numele autorilor diverse sume de bani prin servicii bancare de transfer rapid de bani“, a explicat DIICOT mecanismul escrocheriei.
Conform anchetatorilor, între 1 ianuarie 2015 şi 2 august 2016, pe numele celor patru suspecţi au fost efectuate 360 tranzacţii de la 273 de persoane vătămate, suma încasată de escroci în acest fel fiind stabilită la 33.853,37 dolari americani şi 1.000 de lei noi. La descinderile domiciliare, oamenii legii au ridicat telefoane mobile, cartele SIM, un card de memorie, o unitate de calculator, carduri bancare şi 15 chitanţe de la ridicarea banilor.
Interesant este că tocmai Andreea Marin, „zâna surprizelor“, a fost cea care a sesizat că ar fi ceva în neregulă. În momentul în care a avut certitudini că oameni de bună-credinţă au fost înşelaţi prin crearea de false campanii umanitare, a depus plângere penală. Şi alte vedete au fost folosite de gruparea infracţională.
„Contul meu nu a fost spart, cel oficial există. Contul a fost clonat, cu aceeaşi fotografie, oamenii primeau cerere de prietenie şi li se cerea să doneze bani în privat. (...) Nu pot să nu văd naivitatea unor oameni, unii au intrat la mine pe cont şi m-au întrebat. Cum îşi poate imagina cineva că intru pe privat să cer bani? Nu am stat să aştept să se rezolve problema de la sine, ci am făcut cererea către Poliţie, deschizând practic o anchetă“, declara, la acel moment, Andreea Marin.
Şi actriţa Rodica Popescu Bitănescu s-a pomenit folosită „virtual” de escroci, deşi aceasta nici măcar nu deţinea în nume personal vreun cont pe reţelele de socializare.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Povestea uneia dintre cele mai frumoase zece gări din România. Un celebru ordin de război s-a dat de aici FOTO
EcoBrunch în Ţinutul Zimbrului. „Numa' zâcim ce-o să-ntindem pe masă“