Celebrele mănăstiri din nordul Moldovei, zone cu risc major de COVID-19. Avertimentul autorităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În zona Neamţ, în această perioadă, sunt programate manifestări religioase dedicate zilelor sfinţilor nemţeni, la care vor participa mii de pelerini, riscul de răspândire a COVID-19 fiind foarte mare.

Comandantul Poliţiei Neamţ, comisar şef Paul Tablan, face apel la populaţie să respecte măsurile instituite pentru combaterea răspândirii infecţiilor cu coronavirus, menţionând că rolul instituţiei nu este de a sancţiona eventuale abateri, ci de a conştientiza riscurile ce decurg

din contextul epidemiologic actual. 

Mesajul ofiţerului survine unei situaţii aparte din judeţ, în această perioadă având loc pelerinaje cu prilejul zilelor sfinţilor nemţeni la mănăstiri celebre, între acestea fiind

Sihăstria şi Sihla, dar şi pe Ceahlău, la schitul de lângă cabana Dochia, unde-s aşteptaţi mii de credincioşi. 

Şi este de aşteptat ca pelerinii şi cei aflaţi în concedii să se abată şi la aşezămintele de la Văratec, Secu, Agapia sau Mănăstirea Neamţ, sporind pericolul de contaminare. 

În acest context, autorităţi cu atribuţii în domeniu consideră că riscuri sunt acum în mijloacele de transport în comun,

staţiile unde oamenii nu respectă regulile de distanţare, bisericile şi mănăstirile din zona Târgu Neamţ. 

Începând de ieri, 5 august poliţiştii au început controale în pieţe, târguri şi oboare, iar de astăzi vor avea misiuni specifive în zona lăcaşurile de cult. 

„Recomandarea mea pentru cetăţeni e să fie alături de noi în aceste acţiuni, pe care nu le facem cu exces de zel. Suntem puşi să aplicăm legea. Este adevărat că prevede sancţiuni pentru persoanele care nu respectă distanţarea socială şi nu poartă măşti în spaţiile publice, cu amenzi între 500 şi 2.500 de lei. Nu este scopul nostru să sancţionăm, ci să acţionăm pentru conştientizarea cetăţenilor“, a declarat, pentru mesagerulneamt.ro, comisarul şef Paul Tablan, comandantul IPJ Neamţ. 

Ofiţerul a mai afirmat că a cerut colegilor ca din măştile lor să ofere persoanelor care nu au şi că pericolul vine de la mijloacele de transport în comun, efectiv în interiorul lor, dar şi în staţiile de microbuz şi autobuz, cât şi în bisericile şi mănăstirile din zona Târgu Neamţ. Asta pentru că este un aflux foarte mare de oameni, în special la sfârşit de săptămână şi nu se respectă minime norme impuse. 

„Acest lucru rezultă din  analizele pe care le efectuăm atât noi, cât şi Direcţia de Sănătate Publică. Mâine, 6 august (astăzi - n.r.), este o sărbătoare foarte mare (Schimbarea la faţă - n.r.) şi sunt anunţate hramuri şi agape frăţeşti la mai multe lăcaşuri de cult“, mai susţine comandantul Poliţei Neamţ.

Mulţi pelerini vor fi pe Ceahlău, la Sihăstria şi Sihla

În fiecare an, în primele zile din august, are loc sărbătorirea zilelor sfinţilor nemţeni, prilej de pelerinaje pentru credincioşii din zonă şi din alte părţi ale ţării. Este omagiat Sfântul Ioan Iacob Hozevitul de la

Mănăstirea Neamţ, pe 5 august, dar ceremonialul a început de marţi seară, cu slujba privegherii la biserica închinată cuviosului, în incinta Seminarului Teologic Veniamin Costachi de lângă mănăstire, unde se află şi o raclă cu o părticică din moaştele acestuia. 

Astăzi, Ceahlău este luat cu asalt, deoarece în calendarul ortodox se sărbătoreşte Schimbarea la Faţă şi are loc un mare pelerinaj la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, fiind hramul

aşezământului de la cota 1.750 metri. 

Masivul este, tot pe 6 august, destinaţia a sute de turişti deoarece se petrece un straniu şi unic fenomen din România, la răsăritul soarelui apărând piramida spaţială sau holografică - o fantastică imagine tridimensională, formată din umbre. 

Având experienţa anilor trecuţi şi a week-end-urilor recente, salvamontiştii se aşteaptă ca pe Ceahlău să ajungă, astăzi, circa 2.000 de oameni şi sunt convinşi că vor fi solicitaţi în diverse situaţii, plus că

epidemia de coronavirus impune alte reguli şi pe munte. 

„Nu are nimeni vreo pârghie pentru ca în baza ei să fie interzis interzis accesul pe Ceahlău. Recomand mare atenţie, echipament corespunzător, să se aibă mare grijă ce alimente se consumă şi fiecare să se hidrateze foarte bine. Sunt şi aceste vremuri tulburi, pandemice. Trebuie respectată distanţa socială, că de mască nu se pune problema la efortul pe care-l presupune urcarea şi coborârea“, a declarat Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ. 

Alt pelerinaj va fi de ziua Cuvioasei Teodora, pe 7 august, când mulţime de credincioşi sunt aşteptaţi la

Mănăstirea Sihăstria, pentru slujba Sfintei Liturghii. De aici se pleacă pe traseul din Munţii Stânişoarei către Schitul Sihla, urmând a fi oficiat Acatistul Cuvioasei Teodora, la peştera în care aceasta a vieţuit.

Hramul Schimbarea la Faţă e prăznuit şi la schitul Icoana, al Mănăstirii Neamţ, dar şi la bisericuţa dintr-un brad ce dăinuie la Sihla de câteva veacuri.

Pe aceeaşi temă:

Cioban rătăcit într-o pădure plină de urşi din Ceahlău, căutat cu drone şi câini. Cum a îngreunat chiar el misiunea de salvare

Şapte ani de la moartea Duhovnicului Moldovei. Ultimele cuvinte ale părintelui Iustin: „Doamne, binecuvintează această ţară, România!“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite