Brazii, înlocuiţi de molizi la ghiveci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pomii la ghiveci vor fi vânduţi la ocoalele silvice
Pomii la ghiveci vor fi vânduţi la ocoalele silvice

Silvicultorii trag un semnal de alarmă asupra faptului că pădurile de brazi şi molizi au fost afectate în ultimii ani de secetă şi poluare.

Moda brazilor la ghiveci, promovată de câţiva ani de firmele private, a fost adoptată pentru Sărbătoarea de Crăciun şi de silvicultorii nemţeni. Aceştia au pregătit în pepinierele proprii pomi, în special molizi argintii, care urmează să fie vânduţi direct prin ocoalele silvice din judeţ. „Ne raliem şi noi la politica europeană şi promovăm brazii la ghiveci, care pot fi plantaţi după ce trec Sărbătorile, în curţi sau în grădini“, spune Ion Dascălu, şeful Ocolului Silvic Gârcina. Inginerii silvici spun că plantările de brazi sub culoarele liniilor electrice pentru a fi apoi valorificaţi ca pomi de Crăciun nu au dat roadele scontate.


Bradul la ghiveci rezistă două săptămâni


„Bradul este un copac pretenţios şi îi trebuie 10 ani ca să ajungă la 70 de centimetri şi chiar 25 de ani să fie înalt de trei metri“, adaugă Ion Dascălu. Un alt motiv pentru care este promovat bradul la ghiveci ţine de  faptul că mai în toate pădurile din lume, specia este afectată de poluare şi de secetă. „Bradul la ghiveci ajunge la circa 70-80 de centimetri în cinci ani şi poate fi ţinut în casă două săptămâni, altfel se usucă. Răşinoasele au nevoie de umiditate şi de aceea este bine să fie replantate“, spune Oana Gheorghiu, inginer silvic.


Direcţia Silvică Neamţ va scoate la vânzare şi specii de brad alb şi molid. „Pomii vor putea fi cumpăraţi de la Ocoalele Silvice din judeţ. Pietrenii pot apela la ocoalele mai apropiate de oraş, de la Gârcina, Bicaz, Roznov sau Tarcău“, a spus Cătălin Cochileţ, şeful Biroului Producţie din cadrul Direcţiei Silvice. „Am luat anul trecut un brad de la ocol pentru că era mai ieftin şi mirosea mai frumos decât pomii de import“, a afirmat pietreanca Ioana Morenciu. Şi cum Sărbătorile se apropie, poliţiştii au confiscat deja primii pomi scoşi la vânzare fără acte. „Am avut primele astfel de cazuri încă din luna noiembrie“, explică Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite