AUDIO Folclorul românesc şi rock-ul greu, un mix de succes. Cum sună „Ciocârlia” sau „Ciuleandra” în ritmuri de tobe şi chitară
0
Muzica populară autohtonă este reinterpretată într-un mod inedit într-un nou album pregătit pentru lansare în acest an de Dirty Shirt, una din cele mai active şi originale formaţii rock din România. Între specialiştii care au lucrat la producerea materialului discografic este şi nemţeanul Alex Istrate, student la SSR Manchester.
Folclorul românesc a devenit de ceva vreme sursă de inspiraţie pentru producţiile muzicale de diferite genuri. Una din cele mai inedite combinaţii în această zonă o constituie mixajul dintre rock-ul greu şi muzica tradiţională. Paşi în acest sens au făcut în ultimii ani membrii formaţiei Dirty Shirt, odată cu albumul „Freak Show” (2013), bine primit de public în turnee şi apreciat de critica de specialitate.
„Stilul unic al trupei rezultă din combinarea elementelor rock/metal cu influenţe din orizonturi muzicale foarte diverse: folclor românesc, funk, electro, world music, etc”, spune producătorul şi liderul trupei, Mihai Tivadar .
Cea mai nouă producţie de studio, „Dirtylicious”, album care va fi lansat în acest an, continuă linia care le-a asigurat succesul celor de la Dirty Shirt. Trupa a câştigat anul trecut concursul Wacken Metal Battle Romania (din peste 70 de trupe înscrise din ţară), şi a reprezentat România la celebrul festival Wacken Open Air din Germania, unde a obţinut locul 2.
Previw la albumul „Dirtylicious”/ Dirty Shirt
Înregistrările pentru „Dirtylicious” au fost făcute atât în ţară, în studiourile din Baia Mare (7 Cats Studio) şi Deva (LowBass Studio), cât şi în Franţa, la Grenoble. Pe lângă membrii trupei (Dan Crăciun - vocal, Robert Rusz - vocal, Mihai Tivadar - chitară, sintetizatoare, Cristian Bălănean - chitară, Dan Petean - chitară, Pál Novelli - bass şi Vlad Ţoca - tobe, la înregistrari au participat muzicieni consacraţi de instrumente tradiţionale: viori, clarinet, ţambal, acordeon, reuniţi sub titulatura Transylvanian Folkcore Orchestra.
Student din Neamţ la SSR Manchester, cooptat în echipă
În pregătirea noului album, producătorul Mihai Tivadar a apelat la specialişti care să contribuie la perfecţionarea sunetului, astfel încât materialul discografic să fie de cea mai bună calitate. Între aceştia a fost şi Alex Istrate, un tânăr de 22 de ani, de loc din Bicaz, student la SSR Manchester (School of Sound Recording), sau Radu Muntean, absolvent al aceleiaşi şcoli consecrate din Marea Britanie unde se pregătesc ingineri de sunet.
„Ce am lucrat eu se numeşte <MIDI triggering points for drum samples>. În traducere, înseamnă programarea unor puncte virtuale care sunt sincronizate cu tobele înregistrate live în studio, iar acelor puncte li se atribuie sample-uri ca să putem obţine un sunet mai curat, mai puternic şi natural al tobelor. În plus, în diferite momente ale producţiei albumului am primit de la producător piesele ca să-i ofer părerea dacă sună bine, ce modificări aş face eu, ce efecte aş folosi, dacă sună bine, dacă sesizez greşeli, etc”, spune Alex Istrate.
Alex Istrate la SSR Manchester

Pentru a asigura un produs muzical de calitate, Mihai Tivadar a căutat să aleagă cei mai buni specialişti.
„Cum am creat colectivul de producţie audio Drop'n'Dirty, mă consult cu mai mulţi muzicieni, ingineri de sunet sau studenţi. Astfel, deseori trimit producţii în curs pentru feedback. Pentru că aveam nevoie de o mână de ajutor la partea <drum midi triggering>, l-am întrebat pe Alex dacă e interesat şi el a fost de acord să lucrăm împreună”, spune Mihai Tivadar.