Aconcagua, ţinta primei expediţii din 2014 a alpiniştilor din Piatra Neamţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Ştefănescu şi Ciprian Chelariu vor să cucerească Aconcagua (6962 m), cel mai înalt vârf din America de Sud. Cei doi alpinişti au pornit astăzi în expediţia care va dura trei săptămâni.

Cei doi alpinişti din Piatra Neamţ au pornit marţi, 28 ianuarie, spre Argentina cu o cursă de 15 ore, cu escală la Paris. Până pe 18 februarie, ei doresc să ajungă pe cel mai înalt vârf  din cele două Americi şi din emisfera sudică.

„În cursă de Buenos Aires suntem în total opt alpinişti români plecaţi cu acelaşi scop, cucerirea vârfului Aconcagua. Eu şi Ciprian Chelariu ne-am propus să atacăm vârful în jurul datei de 10 februarie, şi chiar de vremea nu ne-o va permite, suntem dispuşi să mai aşteptăm două sau trei zile, chiar dacă o să pierdem biletele de avion rezervate pentru drumul de întoarcere”, spune profesorul Ionuţ Ştefănescu.

Alpiniştii români plecaţi să cucerească Aconcagua (FOTO Facebook):

image

Ţinta pe care şi-au fixat-o cei doi alpinişti a fost aleasă ca o continuare a expediţiei din Himalaya (octombrie-noiembrie 2013), atunci când Ionuţ Ştefănescu, alături de Sorin Baciu şi Marin Amarinei au ratat ascensiunea finală pe vârful Ama Dablam.

„Deşi ruta clasică pe care vrem să o abordăm nu este una foarte tehnică, muntele îşi aşteaptă vizitatorii care îndrăznesc să-l urce cu un nivel al oxigenului din aer scazut  la 40 %, cu temperaturi de - 25 , - 35 de grade şi cu un vânt puternic, uscat, care bate dinspre deşertul Atacama. Condiţiile sunt apropiate de cele ale optmiarilor din Himalaya şi fac pe mulţi alpinişti să se întoarcă din drumul lor spre vârf”, a mai spus Ionuţ Ştefănescu.

Ciprian Chelariu a mai fost partener cu Ionuţ Ştefănescu în expediţiile din Himalaya şi Kenya (2012), respectiv Kilimanjaro (2013). 

Alpiniştii din Piatra Neamţ se aşteaptă la condiţii grele de ascensiune cu furtuni de zăpadă care le pot pune probleme serioase. 

„Pe vreme rea accesul în taberele de altitudine este imposibil . Alpiniştii prinşi pe traseu au probleme serioase de orientare, şi unii trăiesc experienţe extreme din cauza frigului şi vântului, iar cei mai ghinionişti suferă degerături severe, sau riscă să nu se mai poată întoarce în taberele de la bază”, mai spune profesorul Ştefănescu. 

Cerro Aconcagua, cum îi spun localnicii, a fost cucerit în această lună de doi români, alpiniştii amatori Cristian Niculescu Ţâgârlaş, avocat, şi Florian Sălăjanu, directorul fundaţiei umanitare ASSOC din Baia Mare.

Citeşte şi:

Ama Dablam, vârful interzis din Himalaya. Cum au ratat trei alpinişti din Piatra Neamţ piscul de 6.856 de metri

Experienţe extreme în Himalaya: „Am mâncat, ne-am spălat şi am dormit într-un frigider”

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite