Ama Dablam, vârful interzis din Himalaya. Cum au ratat trei alpinişti din Piatra Neamţ piscul de 6.856 de metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pietrenii Ionuţ Ştefănescu (stânga), Marin Amarinei şi Sorin Baciu (dreapta) şi vârful Ama Dablam (6856 m) din Himalaya FOTO Sorin Baciu
Pietrenii Ionuţ Ştefănescu (stânga), Marin Amarinei şi Sorin Baciu (dreapta) şi vârful Ama Dablam (6856 m) din Himalaya FOTO Sorin Baciu

Ionuţ Ştefănescu, Sorin Baciu şi Marin Amarinei s-au oprit la 6000 de metri din cauza condiţiilor vitrege de ascensiune. Odată cu ei, alţi 100 de alpinişti au ratat cucerirea vârfului nepalez, situaţie unică în ultimul deceniu.

Cei trei alpinişti pietreni, Ionuţ Ştefănescu, Marin Amarinei şi Sorin Baciu au pornit în expediţia spre Ama Dablam pe 15 octombrie şi şi-au fixat ca obiectiv cucerirea vârfului himalayan de 6.856 metri în termen de o lună. Piscul, cu pasaje tehnice şi pe stâncă şi pe gheaţă a mai fost urcat doar de doi alpinişti români, Coco Galescu şi Florin Grama, în două expediţii din 2005 şi 2007.

„Ne-am pregătit timp de un an pentru această expediţie şi am avut în cap să escaladăm acest munte înalt şi foarte tehnic“, a spus Ionuţ Ştefănescu. 

„Foarte mulţi turişti care vin în Nepal văd acest vârf care răsare între mai multe piscuri de peste 7000 de metri. Îţi atrage privirea de oriunde, e maiestuos“, a precizat şi Marin Amarinei.

„Acolo unde se sfârşesc munţii, începe Himalaya“

Cei trei alpinişti din Neamţ au descoperit pe Ama Dablam condiţii cu totul diferite faţă de anul trecut, când au mai făcut o expediţie în zona nepaleză a Himalayei.

„Anul acesta era zăpada de un metru în tabăra de bază, în timp ce anul trecut era uscat. A nins foarte mult în zonă, a fost un taifun. După altitudinea de 6.000 de metri zăpada era ca o pulbere fină, iar stratul avea circa 3 metri grosime“, povesteşte Ştefănescu.

„Cum ancorele de zăpadă nu făceau faţă condiţiilor de ascensiune, ultima etapă a traseului, cea de circa 800 de metri a devenit mult prea riscantă. Toţi am ajuns la concluzia că ar fi sinucidere curată“, a completat Sorin Baciu.

Drept dovadă, nici una din echipele prezente în zonă, peste 100 de alpinişti, nu a reuşit asaltul final. 

„Dacă cineva într-un anumit stil reuşea, reuşeau şi alţii pe urmele lor. Am stat 20 de zile în tabară de bază, timp în care am încercat de două ori să ajungem în vârf: pe 25-27 octombrie şi, ultima carte, de totul sau nimic, pe 6-8 noiembrie“,  a menţionat Ionuţ Ştefănescu.  

Cei trei alpinişti spun că este prima dată în ultimii 10 ani în care masivul nu a fost cucerit de nicio expediţie. Ei promit că anul viitor, probabil tot în sezonul de toamnă, vor reveni să încerce escaladarea vârfului Ama Dablan.

„Ne ghidăm după un motto: <Acolo unde se sfârşesc munţii, începe Himalaya>. Promitem că împreună vom reuşi să urcăm anul viitor pe Ama Dablam“, a spus Sorin Baciu.
 

În primăvară, o altă expediţie din Piatra Neamţ, din care va face parte Ionuţ Ştefănescu, va face o ascensiune pe Aconcagua (6.960 metri), cel mai înalt vârf din America de Sud. 

Citiţi şi:

Expediţie din Neamţ pe vârful Ama Dablam din Himalaya

Experienţe extreme în Himalaya: „Am mâncat, ne-am spălat şi am dormit într-un frigider”

Din Pietricica, pe acoperişul lumii. Expediţie exclusiv pietreană în munţii Himalaya

Premieră mondială: Alpinistul Ticu Lăcătuşu a pornit spre cucerirea unui primejdios vârf din Himalaya, unde nimeni nu a mai putut ajunge

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite