Variantele viitorilor studenţi care aleg să rămână acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Târgul Educaţional, 18 facultăţi şi-au prezentat ofertele pentru liceeni. Tinerii sunt dispuşi să rămână acasă, în special din pricina banilor economisiţi astfel, pe care îi pot folosi pentru a se dezvolta.

Anul trecut, Universitatea din Oradea a avut cu 500 de studenţi mai puţin decât în anii precedenţi. „Această situaţie s-a datorat atât scăderii demografice, cât şi situaţiei economice dificile, pentru că mulţi studenţi s-au retras după ce au aflat că au intrat la studiul cu taxă”, a spus Olimpia Popoviciu, purtătorul de cuvânt al Universităţii. Pentru a atrage un număr cât mai mare de tineri, de anul acesta la târg au fost invitaţi şi elevi de clasa a XI-a, care au studiat oferta celor 18 facultăţi, dar şi oferta de învăţământ la distanţă. 


„Adolescenţii îşi dau seama din clasa a XI-a ce înclinaţii au, spre ce s-ar putea orienta şi este important să îi facem să studieze oferta noastră. Aşa îşi pot face şi calcul, cât îi costă dacă aleg să studieze la noi şi cât îi costă dacă aleg să se mute în alt oraş”, a mai spus Olimpia Popoviciu.


Vor să investească în ei


Anul acesta, mulţi dintre liceeni iau în considerare să urmeze facultatea acasă. Adrian Sfârlea este unul dintre tinerii care cred că şi-ar putea asigura o carieră frumoasă dacă aleg să rămână în Oradea. „Eu îmi doresc să studiez kinetoterapia în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea”, a explicat tânărul, elev în clasa a XI-a la Liceul Greco-Catolic. „Fac kung-fu de un an. Este un sport în care trebuie să-ţi cunoşti foarte bine corpul pentru a şti cum să-l foloseşti în luptă. Aşa m-am decis să învăţ mai multe despre corpul uman, prin kinetoterapie”, a spus tânărul.


„Am decis să dau la facultate în Oradea pentru că aşa am şanse să practic acest sport de performanţă în paralel cu şcoala. Sunt puţine sponsorizări şi banii economisiţi pentru că rămân acasă îi pot folosi pentru deplasări şi competiţii”, a spus Adi. „M-a convins şi faptul că am cunoştinţe kinetoterapeuţi care au terminat şcoala orădeană şi acum au succes. Un alt avantaj este faptul că ştiu deja persoane în cabinetul cărora aş putea face practică în anii de studiu”, a mai specificat Adi.


Universitatea Oradea este o opţiune şi pentru cei care vor mai multe specializări. „Îmi doresc să studiez la Facultatea de Istorie şi la Management în paralel. Nu mi-aş permite două facultăţi dacă aş pleca din Oradea”, a spus şi eleva Elena Pintea.

Nu mi-aş permite să urmez cursuri la două facultăţi dacă aş pleca din Oradea.
Elena Pintea, elevă

Oradea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite