Un sfert de milion de euro, promis minerilor de la Băița până vineri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minerii de la Băiţa au protestat pentru că nu şi-au primit salariile pe două luni de muncă în subteran
Minerii de la Băiţa au protestat pentru că nu şi-au primit salariile pe două luni de muncă în subteran

Administratorul Mineral Mining a găsit banii necesari pentru achitarea salariilor minerilor şi facturilor restante. Investitorul suedez spune că privatizarea minei s-a realizat în pripă şi că industria minieră internaţională este cu ochii pe cazul Băiţa.

Cei 170 de salariaţi ai companiei suedeze Mineral Mining, care este titulara licenţei de exploatare minieră în perimetrul Băiţa Bihor, îşi vor primi, până vineri, banii cuveniţi pe lunile decembrie 2009 şi ianuarie 2010. Per Goran Carlsson, reprezentantul unicului asociat Dacian Mining, de la Mineral Mining, a declarat în această dimineaţă, în exclusivitate pentru „Adevărul de Seară” ediţia de Oradea, că a reuşit să facă rost de 225.000 de euro, în vederea plăţii salariilor restante. „Cu această infuzie de capital firma îşi va putea plăti şi facturile de electricitate restante”, a spus Per Goran Carlsson.

Plata salariilor, semn de încredere în statul român

Vestea plăţii salariilor restante nu-i încurajează însă pe angajaţii minei de molibden de la Băiţa. „Problema este rezolvată, pentru moment. Însă noi ne dorim să reîncepem producţia”, a spus Alexandru Iştoc, liderul de sindicat. Acesta a fost luni la Deva, unde a discutat cu avocatul Viorel Munteanu, pentru a pregăti acţionarea în instanţă a societăţii Mineral Mining, în cazul în care minerii nu-şi vor primi remuneraţiile.

Iştoc consideră că administratorul suedez îi foloseşte pe mineri în negocierile cu statul român, în intenţia de a obţine activele pentru care nu s-a realizat încă transferul de proprietate.  Potrivit lui Per Goran Carlsson, noul aport financiar extern vine să demonstreze încrederea acestuia în viitorul minei de la Băiţa şi intenţia sa fermă de a transforma afacerea, neprofitabilă de la început, într-un succes.

Din relatările lui Carlsson cu privire la privatizarea minei Băiţa reiese că aceasta s-a realizat în pripă şi că investitorii suedezi ar fi fost păcăliţi în a încheia, cât mai repede, tranzacţia. „Totul a trebuit să fie grăbit, motivul fiind faptul că AVAS-ul va fi închis la sfârşitul lui 2008, iar exploatarea Băiţa va trebui să fie vândută sau dizolvată, în principiu, înainte de sfârşitul lui 2008. Mesajul a fost clar din partea reprezentatului vânzării: aveţi încredere în noi, cumpăraţi acum sau nu veţi avea o altă şansă”, relatează Carlsson. Prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea, a declarat că înţelege punctul de vedere al investitorului suedez, dar că are convingerea că statul român a fost corect în privatizarea minei. „Pe noi ne interesează ca angajaţii să-şi primească salariile”, a spus Ghilea.

„Industria minieră şi comunitatea investitorilor urmăresc cazul nostru cu sprijin şi interes“.
Per-Goran Carlsson, administrator Mineral Mining

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite