Un gimnaziu a rămas fără clasele maghiare. Elevii şi profesorii au fost mutaţi la un liceu reformat

0
Publicat:

Din această toamnă, anul şcolar de la Gimnaziul Nicolae Bălcescu din Oradea începe fără clase cu predare în limba maghiară. Cele 7 clase au fost transferate, cu elevi şi profesori cu tot, la Liceul Reformat Lorántffy Zsuzsanna, cu predare în limba maghiară. 

Anul trecut, Ministerul Educației a catalogat segregare mutarea claselor maghiare. Acum a aprobat.
Anul trecut, Ministerul Educației a catalogat segregare mutarea claselor maghiare. Acum a aprobat.

Mutarea claselor maghiare vine la un an după ce Episcopia Reformată a amenajat o clădire separată pentru elevii minoritari de la Școala Bălcescu şi le-a pus la dispoziţia Consiliului Local Oradea cu titlu gratuit.

După cum Adevărul a relatat deja, cele două secții de la Bălcescu, română și maghiară, erau deja despărțite fizic, funcționând de mai bine de două decenii în sedii diferite, clasele maghiare fiind într-o clădire de pe strada Mihai Viteazul, închiriată de Primărie de la Comunitatea Evreiască.

Primind propunerea reformaţilor, primarul Florin Birta a anunțat că va rezilia contractul cu evreii, cărora oraşul plătea, lunar, 2.500 euro lunar pentru o clădire învechită, şi va accepta oferta.

Nici edilul şi nici consilierii locali nu s-au opus pretenţiei exprese a Eparhiei, ca în clădirea ei să fie mutate doar clasele maghiare. Spaţiul avea, însă, nevoie, şi de acordul Ministerului Educației, care, printr-un ordin, trebuia să confirme autorizația dată de Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar. Avizul nu s-a mai dat...

Segregare sau nu?

În răspunsul de respingere, Ministerul Educaţiei a susţinut că despărţirea fizică a copiilor maghiari de cei români este o segregare ilegală. Cazul a ajuns şi în atenţia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, care nu a putut tranşa problema.

Patru din șapte membri au considerat că nu este o segregare, pentru că e vorba de înființarea de clase minoritare, iar, ceilalți trei membri i-au contrazis, spunând că separarea fizică a elevilor de o anumită etnie în grupe, clase, bănci sau clădiri, astfel încât procentul lor să fie disproporționat, este o formă de segregare.

Și Eparhia Reformată a reacționat, atunci, printr-un comunicat de presă susținut de UDMR Bihor, și a respins acuzațiile de segregare.

Să fie pace

Drept urmare, primarul Florin Birta s-a văzut nevoit atunci să negocieze cu Episcopia, determinând-o să accepte să primească în clădirea ei și elevi români, iar o clasă românească s-a mutat pe Cuza Vodă, în mijlocul claselor ungurești.

Ulterior, Primăria Oradea a reluat demersurile pentru a separa definitiv clasele maghiare de cele cu predare în limba română din Şcoala gimnazială. S-a întâmplat la începutul anului 2023 când, fără să-i consulte pe profesori ori pe părinți, Primăria a făcut oficial solicitarea de modificare a rețelei școlare, prin transferul claselor maghiare.

Solicitarea a fost avizată favorabil de Inspectoratul Școlar Județean Bihor și a înaintat-o către Ministerul Educației, iar de astă dată a fost aprobată. Ordinul de ministru a fost transmis săptămâna trecută Inspectoratului Școlar, așa că din anul școlar 2023-2024 cele șapte clase cu predare în limba maghiară de la Școala Bălcescu aparțin de Liceul Reformat.

Pentru elevi, nu se va schimba nimic, întrucât vor merge la şcoală în aceeaşi clădire. Cadrele didactice, în schimb, au fost mutate cu totul la noul loc de muncă, primind catedre în Liceul Reformat.

„La nivelul Inspectoratului Școlar, am avut o întâlnire cu cei doi directori pentru a ne asigura că dotările și personalul nedidactic vor fi împărțite proporțional cu elevii care pleacă”, explică inspectorul școlar general Horea Abrudan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite