Un bărbat din Bihor este anchetat penal pentru că şi-a lăsat maşina în parcarea „privatizată" de un consilier local

0
Publicat:

Un sătean dintr-o comună din judeţul Bihor a ajuns în anchetă penală pentru că şi-a lăsat maşina pe stradă, lângă un service auto patronat de un consilier local.

Consilierul PSD din comuna Tărcaia a "privatizat" domeniul public, cu voia primarului.
Consilierul PSD din comuna Tărcaia a "privatizat" domeniul public, cu voia primarului.

Se întâmplă în localitatea Tărcaia, iar proprietarul service-ului este un consilier local PSD.

Parcare privată pe teren public

Săteanul Jónás Csaba locuiește în apropierea Primăriei, peste drum de atelierul auto deţinut de consilierul local PSD Szatmári Ferencz. Szatmári şi-a ridicat service-ul la colţul străzii. În jurul clădirii nu s-a făcut trotuar, dar lângă parcare, la colţul firmei, este un indicator cu semnul „Trecere de pietoni”, iar şoseaua e marcată.

Lângă service, nu e trotuar, dar e trecere de pietoni şi indicator.
Lângă service, nu e trotuar, dar e trecere de pietoni şi indicator.

Până anul trecut, Jónás îşi lăsa maşina lângă gardul atelierului. Primăvara trecută, însă, consilierul local a sunat la 112 ca să-l reclame, iar poliţiştii sosiţi la faţa locului i-au cerut să parcheze în alt loc. Aşa a aflat Jónás că terenul din jurul atelierului deţinut de consilierul local, şi care e al Primăriei, a fost „privatizat”.

Parcare în anchetă

Povestea a „explodat” în februarie, acest an, când Jónás, soţia lui, tatăl şi un amic de-al său au fost chemaţi la Postul de Poliţie Tărcaia, ca să dea declaraţii și să spună cine a lăsat, primăvara trecută, maşina în parcarea consilierului local.

Mi-au spus că s-a depus plângere penală. Cel care a redactat plângerea e poliţist,  şef de post din Finiş. Şi el, şi cei care mă cercetează, cei doi poliţişti din Tărcaia, sunt clienţii şi prietenii lui consilierului local dar şi oamenii primarului”, explică Jónás.

Căutat de corespondentul „Adevărul”, consilierul local Szatmári Ferencz a pretins că deţine legal terenul, cu contract de închiriere de la Primărie, însă actul semnat în 2020 cu primarul l-a arătat doar pentru o fracţiune de secundă. Îndeajuns, însă, ca să se vadă că primarul i-a dat 300 metri pătraţi, pentru care îi percepe o chirie de doar 0,1 lei/an/metru pătrat, adică numai 30 lei pe an. Prin comparaţie, un orădean plăteşte pentru un singur loc de parcare de riveran un abonament lunar de 40 lei.

E abuz

Potrivit Codului administrativ, închirierea bunurilor aparţinând domeniului public al unor unităţi administrativ-teritoriale se face doar cu aprobarea Consiliului Local şi exclusiv prin licitaţie publică. Or, în acest caz, Consiliul Local Tărcaia nu a fost consultat, motiv pentru care poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor au şi deschis în caz un dosar penal în care fac cercetări pentru infracţiunea de abuz în serviciu.

Căutat la sediul Primăriei, primarul comunei, Aurel Ille, a fost de negăsit, nu a răspuns, mai multe zile la rând, nici la apelurile telefonice, şi nici la SMS-ul ce i-a fost transmis şi în care i se solicitau informaţii despre caz.

Cât despre poliţiştii din Tărcaia şi cercetările în cazul parcării de lângă service-ul consilierului local, reprezentanţii Poliţiei Bihor au comunicat doar că „se fac cercetări pentru tulburare în posesie”, o încadrare cel puțin ciudată pentru o maşină lăsată peste zi într-o parcare „privatizată” abuziv.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite