Articol publicitar

Trei zile ca în filme la TIFF Oradea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Festivalul Internaţional de Film Transilvania îşi deschide porţile vineri,  7  septembrie, pentru primul an la Oradea. Peste 30 de proiecţii sunt programate până duminică, 9 septembrie, şi numeroşi invitaţi vor fi prezenţi la întâlnirile cu publicul, găzduite în 4 din cele 6 spaţii partenere.

Măcelarul, curva şi chiorul / A hentes, a kurva és a félszemü, filmul regizat de János Szász, va da startul evenimentului, de la ora 18:00, la Teatrul Regina Maria. Tot aici, de la 20:30, spectatorii au şansa de a se întâlni cu marele câştigător al Ursului de Aur la Berlin, Nu mă atinge-mă!, (r. Adina Pintilie), într-una din rarele proiecţii naţionale ale controversatului film.

Prima zi de TIFF Oradea aduce în premieră în România lungmetrajul de debut al regizorului ungar Balázs Lengyel, satira de excepţie Lajkó: ţigan în cosmos / Lajkó: Cigány az űrben, într-o proiecţie specială open-air, la Cetate, de la ora 22:00.

Imagine indisponibilă

Proaspăt lansat în cinema, Licu, o poveste românească, le propune orădenilor întâlnirea faţă în faţă cu protagonistul tandrei meditaţii despre condiţia umană. Povestea distinsă cu Marele Premiu la Festivalul DOK Leipzig va fi proiectată de la ora 16:15, la Universitatea Partium, în prezenţa lui Liviu Canţer. În acelaşi loc spectatorii se pot întâlni de la 18:15 cu actorul Vlad Zamfirescu, prezent pentru proiecţia Secretul fericirii, debutul său în regie. Seara se încheie la Universitatea Partium cu premiera, de la 20:45, a mult-aclamatului O vară rock’n’roll / Leto, un portret de excepţie a scenei rock underground din Leningradul anilor ’80, în timp ce la Sinagoga Sion regizorul Csaba Bereczki se întâlneşte cu publicul la proiecţia specială a celui mai nou film al său, Exod de suflete / Soul Exodus.

Festivalul continuă sâmbătă 8 septembrie cu o proiecţie de gală la Teatrul Regina Maria, în prezenţa actorului Dorel Vişan, invitatul de onoare a primei ediţii TIFF Oradea. Seara va continua aici cu premiera Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, laureat cu Marele Premiu la Festivalul de Film de la Karlovy Vary şi propunerea României pentru nominalizările la categoria „Cel mai bun film străin” la Premiile Oscar 2019. După film urmează o sesiune de întrebări şi răspunsuri la care vor participa actorii Alex Bogdan şi Ilinca Manolache.

Imagine indisponibilă

De o întâlnire specială se vor bucura şi spectatorii care ajung la Universitatea Partium de la 18:15, la proiecţia Charleston, considerat de mulţi „filmul verii”. Regizorul Andrei Creţulescu va sta de vorbă la final cu publicul care este apoi invitat să rămână, de la 20:45, pentru premiera naţională Trupa de teatru / Vándorszínészek, cel mai nou film al lui Pál Sándor, unul dintre cei mai prolifici regizori din cinematografia maghiară actuală.

Sinagoga Sion este şi ea în centrul atenţiei în a doua zi TIFF Oradea, deschizându-şi porţile de la ora 17:00 pentru Recitalul de poezie „Omul şi Taina lui”, susţinut de Dorel Vişan şi găzduind seara primul cine-concert al ediţiei - Independenţa României (1912), acompaniat live de DJ DuBase. Tot de o atmosferă autentică se vor bucura şi cinefilii care aleg să petreacă seara la Cetate, alături de Alexandru Papadopol şi Crina Semciuc, unde are loc în aer liber, de la 22:00, proiecţia Povestea unui pierde-vară, cel mai nou lungmetraj al lui Paul Negoescu, încă nelansat în cinema.

Imagine indisponibilă

Ultima zi de festival le promite orădenilor un program la fel de bogat în premiere şi evenimente speciale. Universitatea Partium aşteaptă publicul de la ora 14:15 cu nu mai puţin de 5 filme, dintre care 3 în premieră – Femeie în război (r. Benedikt Erlingsson), Dragoste 1. Câine (r. Florin Şerban) şi Popeasca (r. Stanca Radu). Cine-concertul Studentul din Praga, acompaniat live de CelloFun şi Irina Margareta Nistor, promite audienţei un spectacol desăvârşit începând cu ora 21:00 la Sinagoga Sion, în timp ce de la aceeaşi oră la Cetate începe proiecţia open-air Scurtcircuit, în prezenţa lui Cătălin şi Georgianei Saizescu şi a iubitei actriţe Magda Catone.

În fiecare zi, în Piaţa Unirii, începând cu ora 20:30, vor fi proiectate în aer liber, cu intrare gratuită, 3 dintre cele mai apreciate filme ale anului: România neîmblânzită – fabulosul documentar despre frumuseţea sălbatică a ţinuturilor autohtone, Omul care l-a ucis pe Don Quijote – producţia care a uimit la Cannes prin viziunea inedită asupra artei şi Jafuri, maşini şi fidelitate fără limite – intensa poveste de dragoste cu Matthias Schoenaerts şi Adèle Exarchopoulos în rolurile principale. Tot zilnic, de la 21:00, în atmosfera intimă de la Lokal, cinefilii pot urmări calupuri ale celor mai bune scurtmetraje româneşti de la TIFF 2018.

Biletele se pot achiziţiona, la preţul unic de 10 RON, de pe Eventbook.ro sau de la casieria centrală TIFF din Piaţa Unirii, între 10:00 şi 18:00. Începând cu 7 septembrie biletele vor fi puse în vânzare în mai multe locaţii, lista completă şi programul acestora fiind afişate online: http://tiff.ro/tiff-oradea/bilete

Imagine indisponibilă

***

Ne puteţi urmări pe:

www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram

***

TIFF Oradea este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea) cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite