ŞOCANT! Vor casă de la stat dar nu sunt dispuşi să muncească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte din familiile evacuate de la Cominca au refuzat să se cazeze într-un alt cămin social, pus la dispoziţie de primărie, unde condiţia pentru a beneficia de o cameră era să accepte un loc de muncă dat de autorităţi.

Căminele sociale sunt o soluţie temporară pentru familiile fără venit şi fără un acoperiş deasupra capului. Autorităţile le oferă această alternativă, pentru a-şi petrece viaţa pe străzi. Cu toate astea, o parte din cei care beneficiază de acest ajutor refuză să-l primească, dacă sunt condiţionaţi în vreun fel.

Evacuaţi

Luna trecută, administraţia locală a început evacuarea celor 52 de familii de la Centrul de Cazare Temporară nr.1 din Oradea, cunoscut drept Căminul Cominca, după ce clădirea a intrat în renovare. Primele familii evacuate au fost cele care au acumulat datorii, 19 la număr. Acestea aveau restanţe de până la 8.300 de lei atât la plata chiriei, cât şi la utilităţi, în condiţiile în care chiria în cămin costă cel mult 8 lei lunar. „Familiile care nu au avut datorii au primit locuinţe sociale, în schimb, cei cu datorii au fost cazaţi în căminele temporare", spune Csilla Petri, consilier în cadrul Biroului de Presă al Primăriei Oradea. Cinci familii, dintre cele cu datorii, au refuzat oferta autorităţilor.

Preferă să rămână pe străzi decât să lucreze

Printre ele se află şi familia Varga. Pentru că au o fiică cu dizabilităţi, administraţia locală este obligată să le asigure o locuinţă. Familia de orădeni a refuzat locul oferit în căminul social de pe strada Lalescu, preferând să locuiască, şase persoane, într-un container de nici patru metri pătraţi din curtea Azilului de Noapte. Asta în condiţiile în care confortul oferit de camerele de pe Traian Lalescu sunt mult mai bune decât la Cominca, potrivit reprezentanţilor primăriei. Ancheta socială făcută de primăria a scos la iveală faptul că refuzul lor nu este legat de condiţiile de cazare ci de faptul că cei care acceptă să locuiască la Centrul de pe Lalescu trebuie să respecte un program strict, bine stabilit şi sunt obligaţi să muncească la firmele unde autorităţile le găsesc de lucru,  cum ar fi Celestica sau RER Ecologic. Cei care nu acceptă să lucreze sunt evacuaţi.
 Deşi ştie că în containerul Azilului de Noapte nu poate locui mai mult de şase luni familia Varga a refuzat locul de muncă şi are pretenţia la o altă locuinţă. „Am refuzat cazarea de la Centrul Temporar de pe Traian Lalescu deoarece copiii sunt răi, iar fetiţa bolnavă nu poate urca la etaj. Nu ştiu unde vom merge peste şase luni. La copii nu voi renunţa iar statul nu are decât să ne găsească locuinţă", a spus Gheorghe Horvath, capul familiei, un bărbat care nu are nicio zi de lucru pe cartea de muncă, la cei aproape 60 de ani. Reprezentanţii primăriei spun că alte cinci familii se află în aceeaşi situaţie.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite