Rezultatul expertizei grafologice: Rodica Stănoiu, fostul ministru al Justiţiei, este autorul notelor informative către Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertiza grafologică în dosarul în care fostul ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, contestă calitatea de colaborator al Securităţii a fost finalizată. Concluziile a doi experţi arată că Stănoiu a fost autorul notelor informative către Securitate. Un al treilea expert nu a putut să se pronunţe.

La Curtea de Apel Oradea a avut loc, luni, un nou termen de judecată în procesul în care fostul ministru de Justiţie Rodica Stănoiu a contestat calitatea de colaborator al Securităţii. La acest termen, Rodica Stănoiu nu s-a prezentat, dar a fost reprezentată de avocatul său, Doina Donuţiu.

Instanţa a luat act, luni, de rezultatul expertizei făcute la cererea CNSAS, menită să stabilească autenticitatea notelor informative către fosta Securitate semnate cu pseudonimul „Sanda" şi dacă acestea aparţin fostului ministru al Justiţiei, Rodica Stănoiu, care a negat că ar fi scrisul său.

Expertiză făcută la Bucureşti

Expertiza grafologică realizată la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC) Bucureşti a constat în compararea notelor informative către fosta Securitate cu scrisul Rodicăi Stănoiu din mai multe acte întocmite de aceasta pe parcursul anilor: dosarul de la Serviciul Paşapoarte, unde fostul ministru a dat şapte declaraţii, declaraţia de avere pe care a depus-o la Senat în 2006 şi o probă de scris pe care a dat-o anul trecut în faţa Curţii de Apel Oradea, informează Mediafax.

Din cei trei grafologi care au comparat scriptele, doi au concluzionat că notele informative semnate cu pseudonimul „Sanda" aparţin fostului ministru al Justiţiei. Cel de-al treilea specialist al INEC a avut o singură obiecţie, în ceea ce priveşte proba de scris dată de Stănoiu în faţa instanţei, în cazul căreia a declarat că nu se poate pronunţa.

Doina Donuţiu, avocatul Rodicăi Stănoiu, şi reprezentantul CNSAS, consilierul juridic Mihai Ionescu, au solicitat amânarea dezbaterilor pentru ca experţii lor asistenţi să îşi formuleze concluziile legate de raportul de expertiză al INEC, solicitare aprobată de instanţă, care a dispus ca următorul termen de judecată al procesului să aibă loc în 9 aprilie.

Dosarul Rodicăi Stănoiu cu CNSAS se judecă la Curtea de Apel Oradea după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în martie 2010, strămutarea cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti la instanţa din Oradea, după ce Stănoiu solicitase mutarea dosarului invocând presiunea mediatică.

Stănoiu: „Dosarul mi s-a fabricat!"

Rodica Stănoiu a susţinut, în noiembrie 2006, într-o emisiune televizată, că dosarul „Sanda" care există la CNSAS este unul de urmărire şi conţine 1.600 de pagini, care cuprind perioada 1978-1982. „Dosarul de informator mi s-a fabricat în perioada 2003-2004, sub guvernarea PSD, la comanda unui vicepreşedinte al unui serviciu secret", a spus, atunci, Stănoiu.

Rodica Stănoiu a declarat, în aceeaşi perioadă, că cele 18 note informative care i se atribuie nu îi aparţin şi că ar fi fost plastografiate, având drept model scrisul său din perioada de după 1990. Fostul ministru al Justiţiei a refuzat să comenteze în vreun fel ipoteza că ar fi colaborat cu Securitatea: „Am dreptul să tac. Nu mă puteţi obliga să declar ceva".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite