„Regele pantofilor”, cu averea sub sechestru pentru fraudă fiscală. Suma uriașă deturnată de afaceristul român

0
Publicat:

Omul de afaceri Florin Panea, supranumit și „regele pantofilor”, proprietarul lanţului „Leonardo”, a fost inculpat pentru fraudă, iar averea i-a. fost pusă sub sechestru pentru că a „construit” un circuit evazionist prin care a păgubit bugetul public cu 53 milioane lei

Milionarul Florin Panea e bănuit că a dat un "tun" uriaş bugetului de stat. Foto: Bihoreanul
Milionarul Florin Panea e bănuit că a dat un "tun" uriaş bugetului de stat. Foto: Bihoreanul

Măsurile au fost dispuse de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor într-un dosar preluat de la procurorii DIICOT şi care priveşte afaceri derulate de milionar cu firme „fantomă” în perioada 2011 - 2015.

Firme „bidon” şi firme „fantomă”

Concret, între 4 ianuarie 2011 şi 4 martie 2015, în calitate de administrator al grupului Leonardo, Panea a înregistrat în evidenţele contabile şi fiscale 705 facturi fictive privind achiziții de de încălțăminte, marochinărie, îmbrăcăminte, accesorii.

Facturile au fost emise de cinci firme cu sediul în Bucureşti şi una cu sediul în Oradea, denumite de anchetatori „firme bidon” care, la rândul lor, pentru a pentru a crea o aparență de legalitate, au declarat în mod fictiv achiziții de la alte societăți de pe teritoriul național cu comportament de tip fantomă. 

Mărfurile au existat în realitate, spun anchetatorii, însă au fost preluate direct fie de la furnizorii intracomunitari din Italia ai firmelor deţinute de Panea, fie din complexul Dragonul Roşu din Bucureşti.

Cele şase firme au fost interpuse în tranzacţiile intracomunitare pentru a realiza un circuit de documente fictiv, care să-i permită milionarului să creeze taxă pe valoare adăugată deductibilă dar şi să se poată sustrage de la plata TVA rezultată din valorificarea mărfurilor achiziţionate.

Averi sub sechestru

O parte din sumele a fost reintrodusă în circuitul comercial, iar o altă parte ar fi fost transferată în mod repetat, prin mai multe conturi bancare, aparţinând firmelor implicate în circuit. În final, banii au fost retraşi de reprezentanţii legali ai societăţilor, direct de la bancă sau prin ATM-uri, folosindu-se ca justificare explicaţii şi documente fictive.

Paguba totală se ridică la 53 milioane lei pentru care Pentru uriaşa pagubă, procurorii au dispus vineri, inculparea lui Panea pentru evaziune fiscală, dar şi a complicilor săi, afacerişti români, libanezi şi sirieni - Ioan Chiriţoiu, George Pârcălab, Lakkis Naji, Matar MHD Khir, El Lakkis Ali, Matar Ali, Mattar Hassa - care sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală.

Totodată, anchetatorii au dispus instituirea de sechestre asiguratorii pe șapte imobile şi 22 terenuri deţinute de gruparea implicată în afacere în Bihor, Giurgiu, Ilfov, Constanţa, Prahova, Călăraşi, Bucureşti, în valoare totală de circa 48 milioane lei.

Scăpat de faliment de către stat

Chiar înainte de a porni sarabanda evazionistă, firma milionarului Florin Panea a beneficiat de un ajutor uriaş din partea atatului român, fiindu-i şterse datorii de peste 300 milioane lei.

Sprijinul s-a acordat în cadrul unui program de redresare aprobat după ce firma Leonardo a cerut intrarea în insolvenţă, declarând datorii acumulate de peste 400 milioane lei. Chiar și cu ștergerea unei părți uriașe din datorii, creditorii nu au mai primit decât o parte din restul banilor pe care-i aveau de recuperat.

De pildă, din cele 122 milioane lei datorate statului, în planul de restructurare a fost inclusă doar suma de 41 milioane lei. Pe lângă redimensionarea datoriilor, Leonardo a obţinut şi eşalonarea pe trei ani a plăţii celor rămase, mai puţin a creditelor bancare, pentru a căror achitare a obţinut o păsuire de șapte ani.

Ulterior, afaceristul şi-a mutat discret activitatea pe alte două societăţi comerciale - Leonardo Calzature e Pelletterie, controlată de o entitate înregistrată în Hong Kong, şi  Leonardo Shoes Market. Magazinele Leonardo s-au închis, unul după altul, iar restul s-au transformat în outlet-uri cu „chinezării".

Abia în 2015, la sesizarea ANAF, Panea şi complicii săi au ajuns în atenţia DIICOT, sub suspiciunile de evaziune fiscală şi constituire de grup infracţional organizat, însă dosarul a fost ţinut la sertar timp de șapte ani, după care, anul trecut, procurorii au clasat cea din urmă acuzație şi au trimis cauza la Parchetul Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite