Reacţia dură a Consiliului Elevilor după ce BOR a apelat la vedete pentru a face propagandă orei de religie: „Elevii şi părinţii să nu cedeze în faţa presiunilor”
0Ora de Religie a împărâţit România în două. Reacţiile vehemente au apărut în special în mediul virtual, unde Biserica Ortodoxă Română a apelat chiar şi la vedete pentru a reuşi să convingă cât mai mulţi părinţi să semneze cererea pentru ora de religie. Consiliul Naţional al Elevilor şi-a exprimat o poziţie clară în această situaţie şi îi îndeamnă atât pe părinţi, cât şi pe elevi să nu cedeze presiunilor orei de religie
Consiliul Naţional al Elevilor, unica structură reprezentativă a elevilor la nivel naţional, menţine o poziţie neutră faţă de rolul materiei Religie în şcoli, şi atrage atenţia asupra importanţei primordiale a respectării deciziei Curţii Constituţionale, cu privire la desfăşurarea cursurilor de religie în unităţile de învăţământ preuniversitar, de către toţi actorii sistemului de învăţământ din România. Reacţia Consiliului Naţional al Elevilor vine la scurt timp după ce Biserica Ortodoxă Română a demarat o campanie virtuală agresivă, folosind mai multe vedete din România, care îi îndeamnă pe părinţi să-şi înscrie copiii la orele de religie din şcoli.
Redăm integral mesajul transmis de Consiliul Naţional al Elevilor:
“În data de 12 noiembrie 2014 Curtea Constituţională a României a decis că obligaţia de a adresa o cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, reprezentând art. 18 alin. 2, teza întâi din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011 este neconstituţională, încălcând libertatea de consţiintă a persoanei. Articolul stabilea: La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplină.
Conform declaraţiei ministrului Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, părinţii pot depune cerere prin care să îşi înscrie copiii la ora de Religie până la data de 6 martie 2015, pentru ca pe data de 9 martie, la expirarea celor 45 de zile de la publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, articolul 12. alin 2. să îşi înceteze efectele juridice.
Consiliul Naţional al Elevilor susţine respectarea libertăţii de consţiintă, încurajează elevii şi părinţii să aleagă în deplinătatea discernământului şi să nu cedeze în faţa presiunilor unor terţe persoane.
În acelaşi timp, structura reprezentativă a elevilor readuce în atenţia elevilor şi a părinţilor faptul că în conformitate cu articolul 491 al Codului Civil, elevul care a împlinit 14 ani are dreptul să îşi aleagă singur confesiunea religioasă. Astfel, este extrem de important ca elevul să se informeze şi să decidă în mod independent.
În cazul în care decizia elevilor şi a părinţilor este obstrucţionată de către terţe persoane, Consiliul Naţional al Elevilor încurajează elevii în cauză să atragă atenţia structurilor reprezentative ale elevilor la nivel judeţean pentru a fi transmise mai departe autorităţilor locale.
Consiliul Naţional al Elevilor este dispus să găsească soluţii în ceea ce priveşte o alternativă a religiei şi să aibă un dialog structurat, deschis cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, împreună cu experţii din domeniul educaţional, având în vedere că elevii care nu frecventează ora de religie au obligaţia de a participa la o altă oră de curs, pusă la dispoziţie de către unitatea de învăţământ”, se arată în comunicatul transmis deConsiliul Elevilor prin preşedintele Horia Oniţa.
Până pe 6 martie, părinţii pot opta dacă vor ca elevii să studiezesau nu religia.