Prinţesa Naiului, Oana Lianu, a cucerit publicul de la Românii au Talent şi a ajuns în finală
0Oana Lianu sau Prinţesa Naiului cum i se mai spune a reuşit să se califice în această seară în finala Românii au Talent. Orădeanca a fost aplaudată în picioare de cei trei membri ai juriului: Andra, Andi Moisescu şi Mihai Petre.
Deși în ultimii ani a promovat România în toate colțurile lumii, artista Oana Lianu nu se culcă pe laurii celebrității și s-a înscris în competiția „Românii au talent", de la Pro TV. Publicul a apreciat-o la adevărata valoare, astfel că a reuşit să obţin numărul de voturi necesar pentru a se califica în finala de peste două săptămâni.
Oana Lianu este, pentru orădeni și nu numai, „Prințesa naiului". În ultimii 30 de ani în care s-a dedicat muzicii, artista a câștigat zeci de premii și de distincții și a susținut sute de concerte, impresionând de fiecare dată publicul. Andra, Mihai Petre și Andi Moisescu, componenții juriului de la „Românii au talent" au fost la rândul lor sensibilizați de prestația naistei.
Cine este Oana Lianu
Artista s-a născut în martie 1976, la Cluj-Napoca, Romania, într-o familie de mari si devotati iubitori de folclor. La vârsta de 6 ani Oana Lianu a început studiul pianului, iar 8 ani mai tarziu a terminat Scoala de Muzica din Zalau, obtinand in fiecare an doar locul întâi la pian. La 13 ani Dumnezeu a intervenit decisiv in destinul muzical al micutei artiste, Oana fiind operată la degetul arătător al mâinii drepte, din cauza unui panaritiu. Sfarsitul atat de rapid al unei cariere pianistice s-a dovedit a fi de fapt inceputul alteia, naistice, de cel mai mare succes. De la 15 ani Oana Lianu face parte din orchestra scoala Folclorica, grup instrumental condus de tatal sau, alaturi de care incepe sa se bucure deopotriva de succes in tara si in strainatate, unde este numita copil minune al naiului (Franta, 1991) si un an mai tirziu, Printesa naiului (Franta). In anul 1996 apare primul CD personal al naistei, Melodii din Transilvania.
Artistă de carieră
Oana Lianu a absolvit în anul 1999 Academia de Muzica George Dima din Cluj-Napoca, sectia Pedagogie muzicala. In luna octombrie a aceluiași an, Oana Lianu a devenit preparator universitar, titular prin concurs la Facultatea de Muzica a Universitatii Oradea, catedra de Pedagogie muzicala, disciplina Folclor. Anul 2000 i-a adus artistei o colaborare cu Teatrul de Papusi si Marionete din Frankfurt. In acelasi timp artista a fost si invitata de onoare a universitatilor din Reims si Stuttgart, in vederea consolidarii schimburilor culturale intre Facultatea de Muzica a Universitatii din Oradea si cele doua institutii universitare din strainatate. A susținut un concert extraordinar in Catedrala Regilor din Bruxelles, unde prim balerina Operei Regale din Bruxelles, Yara Kupper, a dansat pe melodiile romanesti interpretate la nai de Oana Lianu. În anul 2005, la 29 de ani, Oana Lianu a ajuns doctor in muzica, obtinand calificativul „Summa cum laude", pentru teza de doctorat „Naiul intre traditie si modernitate". In 2007 Oana Lianu a preluat Ansamblul folcloric al Facultatii de Muzica, devenind astfel prima femeie dirijor al unei orchestre populare studentesti din Romania.
Dragoste pentru muzică
Pentru Oana Lianu, anul 2011 a fost marcat prin apariţia celui de-al cincilea album, intitulat „Just love", o nouă abordare, jazz-cafe, voce şi nai. Sfârsitul anului 2011 si începutul lui 2012 au găsit-o la New York, într-o serie de concerte.