Primul parc de distracţii pentru copii, cu tramvai propriu, „bărci zburătoare“ şi „vârtelniţe“. Cui a aparţinut grădina unde a fost construit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În prima jumătate a secolului al XX-lea, locurile de joacă pentru copii erau puţine în Oradea, primul parc de distracţii, care să fie o atracţie pentru întreaga familie, fiind construit abia în 1957, în cea mai veche zonă de agrement a oraşului, Grădina Rhédey.

Grădina Rhédey a fost primul şi cel mai mare parc din Oradea, amenajat în 1867 pe locul grădinii care i-a aparţinut contelui Rhédey Lajos, fost locotenent în armata habsburgică. Nobilul maghiar a trăit la Oradea între 1791-1819 şi a ridicat pe acest teren o capelă în al cărei perete nordic a zidit monumentul funerar al căpitanului cetăţii orădene Rhédey Ferenc, datat în jurul anului 1621.

Imagine indisponibilă

Contele a donat terenul, cu tot cu capelă, în 1804, anul în care soţia sa a murit, cerând însă ca în interiorul acesteia să se odihnească pe veci trupul soţiei. Deşi la 15 ani după moartea acesteia Rhédey s-a întors în Budapesta, contele a cerut prin testament ca şi el să-şi petreacă odihna veşnică tot aici. A murit în Ungaria în luna mai a anului 1831, iar sarcofagul cu trupul său a fost adus în capela orădeană.

Zona a fost amenajată într-una de agrement începând din 1860. Aici se găsea o ospătărie, un poligon de tir, ambele într-o stare avansată de degradare, şi o baie publică de care "toată lumea se fereşte să se apropie", după cum scrie istoricul Janos Fleisz dintr-un text al epocii. În jurul grădinii circula un mic tramvai iar în zonă, atât către sud-est, cât şi către nord, erau cazarme militare, iar către vest un cartier faimos pentru bordelurile sale.

Oraşul Copiilor

Imagine indisponibilă

După Primul Război Mondial, parcul nu a mai beneficiat de lucrări importante de amenajare ori de întreţinere, astfel că în perioada interbelică a început să se degradeze, procesul continuând până în anii 1950. Pentru a crea o zonă inedită de relaxare, autorităţile de atunci au decis, atunci, să împartă grădina în două părţi. Pe o parte s-a înfiinţat Grădina Zoologice, deschisă pe 3,5 hectare, cu câteva zeci de specii de animale, iar restul grădinii s-a transformat într-un parc, o atracţie pentru întreaga familie.

"Un teatru în aer liber, care va fi în curând dat în folosinţă, gherete în forme diferite, scrâncioburi, bărci, fântâni ţâşnitoare, o linie de tramvai şi un tramvai de toată frumuseţea" mobilau locul numit "Oraşul Copiilor", scria presa vremii.

Tramvaiul de agrement amintea de linia care, în trecut, traversa parcul de la un capăt la celălalt şi era principala atracţie a parcului. Alte atracţii erau "bărcile zburătoare", dar şi "vârtelniţele", în care "câte 8-10 copii se învârtesc până obosesc". Desigur, pe lângă acest "Orăşel" permanent exista şi unul temporar, organizat la fiecare sfârşit de an în centrul oraşului pentru "întâmpinarea" lui Moş Gerilă.

Ulterior, însă, linia de tramvai a fost scoasă, frumoasa fântână ţâşnitoare a secat, iar parcul a devenit unul clasic, vizitat, des, însă, de orădeni, pentru târgurile săptămânale destinate iubitorilor de antichităţi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite