Povestea impresionantă a voluntarilor care strâng bani pentru a cumpăra locuinţe copiilor abandonaţi
0Într-o lume agitată, nepăsătoare la problemele aproapelui, Alina şi Radu Crainic ne demonstreză, prin puterea exemplului, că bunătatea nu are graniţe. Sunt „părinţi“ pentru peste 100 de copii abandonaţi şi îşi propun să construiască o casă pentru orfani.
Părinţi în acte pentru trei copii, soţii Crainic au devenit, în ultimii aproape cinci ani, „părinţi“ pentru peste 100 de copii abandonaţi în spitalele din Bihor. Pasiunea şi dragostea cu care Alina şi Radu se dedică sufletelor abandonate nu depăşească greutăţile şi obstacolele peste care au de trecut. De curând au pus bazele unui nou proiect: Casa lui George.
George este un nume generic pentru copiii din “sistem” (sistemul de protecţie a copilului), care ajunşi la o anumită vârstă, de obicei 18 ani, trebuie să părăsească orfelinatul, centrul de plasament, casa asistentului maternal.
“Dacă ar trebui să fac un profil al lui George, ar suna cam aşa: copil abandonat la naştere, care a stat 2 luni în maternitate, apoi a fost transferat la spitalul din orăşelul de care aparţine domiciliul mamei biologice, unde a mai stat 7 luni. A ajuns apoi la un asistent maternal, cu care a crescut până la 4 ani, când a fost transferat la un altul. Au mai trecut 4 ani şi asistentul maternal al lui George s-a pensionat, aşa că el a ajuns într-un centru de plasament şi după încă 2 ani a fost mutat la altul. George are un uşor retard dobândit şi a fost la o şcoală specială şi apoi la o şcoală profesională. Acum este un tânăr care trebuie să plece din centrul de plasament, dar nu are idee încotro să o apuce şi nici abilităţile necesare să se descurce singur. Să ne gândim o clipă cum eram noi la 18 ani. Câţi dintre noi eram capabili să fim pe cont propriu? Să lucrăm, să plătim chirie, întreţinere, să ne cumpărăm alimente, haine şi tot ce mai avem nevoie? Şi să ne mai imaginăm că am trecut prin experienţele de viaţă ale lui George, că am crescut fără părinţi, fără stabilitate, că am fost dezrădăcinaţi de fiecare dată când ne-am închipuit că lucrurile merg bine şi poate ne-am ataşat de cineva”, ne-a explicat Alina Crainic.
După mai bine de patru ani de voluntariat, în care a lucrat cu copiii abandonaţi în spitale şi în centre de plasament, Alina şi-a dat seama că după multă muncă, atât a angajaţilor din centre, cât şi a voluntarilor, cei care ies din sistem totuşi nu au perspective prea bune. Mulţi se pierd în zgomotul şi viteza vieţii şi ajung în situaţii disperate din care nu mai ştiu cum să iasă.
“Casa lui George” este exact ce spune denumirea: o casă. Un loc în care copiii care ies din sistem să poată locui până când se pun pe picioare şi unde să primească sprijinul necesar pentru a putea deveni independenţi. Nu vrem să fie de tipul apartamentelor protejate. Nu le vom lua bani din salariu, ci îi vom învăţa pe ei să se gospodărească, să îşi administreze banii, să îşi plătească cheltuielile, să economisească. Îi vom ajuta să îşi găsească locuri de muncă, ceea cea am făcut şi până acum”, a mai precizat Alina Crainic.
Proiectul se va desfăşura ca toate cele de până acum, exclusiv cu voluntari. Copiii nu vor plăti chirie, dar îşi vor plăti utilităţile şi se vor gospodări singuri. Vor învăţa să gătească, să îşi cultive legume în grădină, tot ce au nevoie pentru a ajunge în final la stadiul în care pot trăi pe cont propriu. Voluntarii Amia le vor fi mereu alături.
Proiectul este listat pe platforma online de fundraising www.generosity.com. Acolo, cei care doresc să ajute ca acest vis al lui “George” să devină realitate, pot dona direct de pe card. Suma donată este în dolari, dar se poate dona de pe card în orice monedă.
De asemenea, firmele care au profit, pot sponsoriza proiectul cu 20% din impozitul pe profit, în limita a 5 % din cifra de afaceri. Pentru firme este necesar un contract de sponsorizare şi ele depun banii direct în fundaţiei, nu pe platformă, ca să-şi poată deduce sumele respective.
“Ţinta de fundraising stabilită pe generosity este 90.000 $ şi acolo există un contor care arată permanent cât s-a strâns şi se pot vedea toate donaţiile făcute pe platformă. Noi vom posta actualizări şi acolo, cu sumele care intră direct în contul nostru pentru acest proiect, în acelaşi spirit al transparenţei pe care l-am respectat şi până acum”, ne-a spus Alina Crainic.
Iniţial casa va găzdui 10 copii, care vor sta câte 2 în cameră şi vor avea bucătărie şi sală de activităţi. Ulterior, se va extinde şi va primi mai mulţi copii, când cei din prima “serie” vor fi capabili să fie un exemplu bun şi să îi ajute.
“Ne aşteptăm ca în aproximativ 2 ani să fie pe picioarele lor primii copii, să plece din casă şi să vină alţii, însă vom lucra cu fiecare în ritmul lui şi în funcţie de necesităţile fiecăruia”, a spus Alina Crainic.