Plopul face pere? Ce au găsit inspectorii trimişi să le aprobe unor fermieri subvenţia în programul „Tomata”
0O familie din localitatea bihoreană Sânnicolau Român care şi-a depus dosarul pentru programul de sprijin Tomata a fost respinsă după un control al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Bihor dintr-un motiv de-a dreptul halucinant.
Inspectorii chemaţi să verifice producţia au găsit roşii coapte pe câteva plante aflate la intrarea în seră, în timp ce toate celelalte erau verzi, având cel puţin câteva săptămâni până să fie bune de scos la vânzare. La o analiză mai atentă, aceştia şi-au dat seama că fermierul a vrut să-i păcălească pentru că roşiile coapte erau cumpărate cel mai probabil din piaţă, şi "plantate" printre cele verzi, cu scopul evident de a trece cu bine peste controlul obligatoriu înainte de a primi aprobare pentru a încasa subvenţia de 3.000 euro.
„Ne ia de proşti”
Tentativa de fraudă a fost descoperită de Ioan Rogojan, referent cu state vechi în Direcţia pentru Agricultură Bihor, în grădina unei familii care se înscrisese în Programul „Tomata” cu trei sere.
“Sincer, aşa ceva n-am mai păţit, am fost surprins, într-un fel chiar enervat, pentru că ceea ce a făcut arată că ne desconsideră, ne ia de proşti, ca şi cum am fi nişte nepricepuţi”, spune Rogojan. Fermierul, zice el, a agăţat câteva o crenguţă de roşii coapte pe 2-3 plante aflate la intrările în seră, prinzându-le grosolan cu sfoară de rafie şi sperând că echipele de control vor face doar o verificare superficială, fotografiind din exterior sera.
“Mi-a sărit în ochi imediat pentru că, pe o plantă, fructele se coc în straturi. Dacă avea roşii gata de mâncat, pe aceeaşi plantă trebuia să aibă şi fructe în curs de coacere, portocalii, cărămizii. Aici erau câte o crenguţă cu 2-3 roşii coapte, unele cu codiţe îngălbenite chiar, în timp ce toate celelalte erau verzi”, povesteşte referentul.
Verdict final: dosar respins
Inventivul fermier nu va mai beneficia de subvenţie, căci dosarul lui a fost respins ca neconform şi nu e exclus ca după tentativa de fraudă să ajungă şi pe mâna procurorilor DNA, cei care anchetează astfel de fapte.
„Oricât de ridicolă ar părea povestea, e obligaţia noastră să o cercetăm”, susţin surse din instituţie, deşi, până în prezent, Direcţia Agricolă Bihor nu a depus vreo plângere împotriva bihoreanului.
Instituţia se află în verificarea celor 300 de fermieri înscrişi în acest an, în Programul de sprijin derulat de Ministerul Agriculturii prin care aceştia pot beneficia de subvenţii acordate în două etape, în anumite condiţii.
Concret, agricultorii trebuie să utilizeze o suprafaţă de minimum 1.000 mp/ciclu de producţie, de pe care să obţină o producţie de minim 3000 kilograme de roşii. Programul este împărţit în două cicluri de producţie. Astfel, beneficiarii primesc 3000 euro pentru producţiile valorificate în perioada 1 martie – 1 iulie (ciclul I) şi 1000 euro pentru producţiile valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie.
“Din datele culese de pe teren, vor fi mai multe dosare care vor fi respinse. Au fost condiţii meteo nefavorabile, unii nu au folosit soi bun, alţii n-au avut condiţii propice în seră, nu erau pregătiţi pentru primăvara capricioasă pe care am avut-o. Însă până în prezent, cazul de la Sânnicolau Român a fost singular. Nici nu ştiu cum i-a dus mintea să facă aşa ceva, or fi crezut că nu se va prinde nimeni”, a explicat, pentru adevarul.ro, şeful Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan.