Piaţa muncii, dată peste cap: persoane cu puţină experienţă decid soarta şomerilor
0Pentru a obţine un loc de muncă, orădenii cu experienţă trebuie să impresioneze la interviu recrutori tineri. La ultima bursă a locurilor de muncă desfăşurată la Oradea, majoritatea şomerilor aveau peste 45 de ani, iar cei care îi selectau erau în special tineri.
Recrutori care au o experienţă de doar câţiva ani pe piaţa muncii au ajuns să decidă asupra sorţii unor persoane care au muncit o viaţă, care se află acum în postura de şomeri sau de persoane care caută un loc de muncă mai bun. La bursele de locuri de muncă a devenit ceva obişnuit ca, în faţa unui tânăr, să-şi prezinte emoţionaţi calificările şi atuurile oameni care le-ar putea fi părinţi. Tudor Pop (23 ani), recrutor la o firmă de resurse umane din Oradea, spune că s-a obişnuit deja să selecteze dintre persoane cu mult mai în vârstă decât el. „Îi selecţionez în funcţie de standardele specifice jobului pentru care aplică”, a explicat Tudor Pop.
Orădeanul Cristian Săveanu (53 ani), cu o experienţă de 30 de ani pe piaţa muncii, spune că s-a obişnuit să fie măsurat din cap până în picioare şi intervievat de specialişti care i-ar putea fi copii. „Nu mi se pare umilitor să fiu selectat de către o persoană tânără. În ultimii ani am avut şefi în vârstă de 20 de ani. I-am respectat, chiar dacă nu aveau experienţă, fiindcă erau şefii mei”, a spus Săveanu, care înainte de revoluţie a lucrat ca operator introducere şi validare date şi administrator de reţele la oficiul de calcul de la fabrica Metalica. Din 2010 este şomer. „Ultimul loc de muncă era în trei schimburi, pe un salariu de 750 de lei. M-aş bucura să găsesc chiar şi un astfel de job”, a spus Săveanu.
Maricica Juca, purtător de cuvânt la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bihor, a spus că, la bursa de vineri, majoritatea şomerilor aveau peste 45 de ani şi că, din cei peste 1.750 de participanţi, peste 1.300 au fost selectaţi pentru angajare.
Experienţa de viaţă, o mare problemă
Luminiţa Popa, manager resurse umane la o firmă de recrutare, a spus că mai multe firme cu tradiţii au făcut concedieri, astfel că a crescut numărul şomerilor cu vârsta peste 45 de ani. „Cei în vârstă au o problemă. Deşi au lucrat ca şefi sau gestionari, ajung să se bucure pentru posturi mult inferioare calificării lor”, a spus Popa. Aceasta a dat exemplul înfiorător al unei femei în vârstă de 50 de ani, care s-a angajat ca femeie de serviciu, deşi avea experienţă de contabil şi gestionar. Referitor la faptul că cei care selectează viitorii angajaţi sunt persoane tinere, Luminiţa Popa a explicat că, de obicei, la bursele de locuri de muncă, firmele de recrutare şi companiile în general trimit recrutori juniori, proaspăt intraţi în firme, dar că interviurile finale le conduc recrutorii experimentaţi, care decid cine va fi angajat.