Medicul orădean Gabriela Miculschi este speranţa copiilor bolnavi de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Miculschi
Gabriela Miculschi

Gabriela este medic pediatru de foarte mulţi ani şi spune că această meserie i se potriveşte ca o mănuşă, pentru că iubeşte copiii.Gabriela şi-a dorit să fie medic de când era foarte tânără, iar când a venit momentul să susţină examenul la Facultatea de Medicină din Cluj a ales fără să stea pe gânduri secţia de pediatrie.

PROFIL
Născută. 14 noiembrie 1954, Oradea
Familie. Căsătorită, are doi băieţi
Studii. Facultatea de Medicină din Cluj, secţia pediatrie

 „Întotdeauna mi s-a părut că unei femei i se potriveşte această specializare. Femeile iubesc copiii şi ştiu să lucreze cu ei. De aia am vrut să fiu medic pediatru, să lucrez cu copiii. Pe lângă asta, m-am gândit că o să am şi eu la un moment dat o familie şi copii”, povesteşte medicul.

Specialist în hematologie clinică şi oncologie
După câţiva ani în care a muncit ca şi medic pediatru la Spitalul Clinic de Copii din Oradea, un caz special a făcut-o pe Gabriela să îşi dorească să se specializeze în hematologie. „Pot spune că a fost un caz care m-a făcut să mă gândesc tot mai des la specializarea în hematologie. A murit o fetiţă la noi în spital şi a suferit foarte mult. Asta m-a făcut să vreau să mă specializez în aşa ceva. Dacă avem copii care nu mai pot fi salvaţi, măcar încercăm să facem aşa încât să sufere cât mai puţin. Trebuie să ne gândim şi la asta”, spune Gabriela.
În 1991, Gabriela a fost trei luni în Olanda cu bursă. Acolo a muncit în secţia de oncologie. „Am fost foarte şocată. Noi eram pe la nivelul anilor 1960 atunci, ca pregătire şi dotare şi mi-a fost foarte greu să recuperez şi să învăţ tot ce am văzut că se poate face pentru copiii bolnavi de leucemie sau cu tumori solide”, povesteşte Gabriela. Întoarsă în ţară, medicul a făcut specializarea în hematologie la Cluj, apoi a venit la Oradea, unde s-a înfiinţat oficial departamentul de hematologie.
„Am început să tratăm leucemia şi am văzut că rezultatele sunt foarte bune, aşadar am hotărât  împreună cu colegul meu, doctorul Ritli Ladislau, să începem să tratăm şi tumori solide. Am învăţat împreună cu tot personalul de aici despre tot ce înseamnă tumori la copii şi acum avem o secţie care practică tratamente pentru toate tipurile de tumori la copii, la nivel internaţional”, spune doctoriţa. Gabriela este unul dintre cei care au înfiinţat şi o fundaţie, numită „Asociaţia Protejaţi Copiii”, prin care organizează diferite manifestări pentru copiii bolnavi din spital.
„Cu fondurile obţinute din sponsorizări sau donaţii încercăm să facem tot felul de activităţi pentru copiii bolnavi de la noi din spital. Nu doar cei cu cancer sau leucemie beneficiază de aceste activităţi, ci toţi copiii. Anul trecut am organizat o excursie la Peştera Urşilor şi am reamenajat câteva saloane de pe secţia noastră. Toţi colegii de pe secţie, dar şi părinţii copiilor bolnavi, sunt implicaţi în această fundaţie”, spune medicul.

Întrebări şi răspunsuri

Este greu să vedeţi în fiecare zi copii bolnavi?
Nu este uşor, dar faptul că majoritatea copiilor bolnavi se vindecă este pentru mine o mare realizare. Asta mă face să merg mai departe. Organismul copiilor este foarte puternic şi răspunde foarte bine la tratament în majoritatea cazurilor.

Câţi dintre copiii bolnavi de leucemie răspund bine la tratament şi se vindecă?
80 la sută dintre copiii bolnavi de leucemie se vindecă. Din nefericire, cei care sunt descoperiţi cu tumori solide, de obicei vin la spital târziu, când sunt deja în fază destul de avansată. Din păcate, doar 55 la sută dintre aceştia se vindecă.

Ce-i place
Gabriela spune că îi place să călătorească şi iubeşte înotul.

Ce nu-i place
Gabrielei nu-i place faptul că medicii nu sunt atât de bine plătiţi încât să-şi poată permite să meargă la congrese de specializare şi să-şi achiziţioneze diferite cărţi din domeniu, care sunt destul de scumpe.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite