Lucian Silaghi critică atitudinea justiţiei în dosarul lucrărilor de la restaurantul Transilvania, deţinut de milionarul Ioan Micula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor este indignat de atitudinea extrem de conciliantă a instanţelor în procesele care vizează patrimoniul cultural naţional.

Acesta a reclamat presiunile extraordinare ce se exercită asupra patrimoniului construit şi siturilor arheologice, explicând că este vorba despre tendinţa proprietarilor de monumente istorice de a nu face demersurile legale pentru restaurarea lor sau de iresponsabilitatea unor antreprenori sau primării, care efectuează lucrări neautorizate în situri arheologice sau în zonele de protecţie aferente.

“Nu pot să nu remarc toleranţa aparent inexplicabilă a instanţelor faţă de presiunile la care este supus într-un mod sistematic patrimoniul cultural naţional”, a afirmat Silaghi.

El se referă în primul rând la situaţia fostului restaurant Transilvania, în cadrul căreia lucrările s-au desfăşurat fără autorizaţiile necesare, localul fiind deţinut de magnatul Ioan Micula. La începutul acestui an, muncitorii au demarat lucrările de amenajare la restaurantul unde, la sfârşitul lunii august, s-a ţinut petrecerea de nuntă a Oliviei Micula, fiica milionaruluiare loc petrecerea.

În urma unor verificări, specialiştii au descoperit că lucrările se executau fără autoriozaţiile necesare, astfel că atât Direcţia Judeţeană de Cultură cât şi Primăria Oradea a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, ba chiar s-a cerut emiterea unei Ordonanţe Preşedinţiale în acest sens. Astfel, au depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea o plângere penală împotriva SC Complex Transilvania SA. Plângerea penală vine ca urmare a faptului că, în data de 11aprilie s-a întocmit un proces verbal de constatare şi sancţionare a societăţii pentru recompartimentări la sala de restaurant şi spaţii auxiliare, respectiv desfaceri pereţi de compartimentare şi desfaceri tencuieli, fără a avea autorizaţie de construire. Speţa ar fi trebuit să se judece în regim de urgenţ, dar abia după trei luni, când lucrările erau finalizate judecătorul a decis că nu mai este justificată cererea de oprire a lucrărilor.

 “Un turist vine pentru frumuseţile naturale şi pentru monumentele istorice. Cred că investiţiile în cultură, învăţământ şi sănătate ar conduce la revirimentul nostru pentru că, altfel, renunţarea la istorie, la patrimoniu şi la tradiţii e cel mai sigur semn că o naţiune începe să aibă probleme insurmontabile, ireversibile, adică vulnerabilităţi ce nu mai pot fi remediate”, a mai spus directorul Direcţiei pentru Cultură Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite