Legenda căpcăunilor din Munţii Apuseni, uriaşii care se hrăneau cu oameni. Vârful Tătăroaia, cel mai misterios loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munţii Apuseni sunt, înainte de toate, sălbatici şi foarte complecşi. Adăpostesc locuri unice, de o frumuseţe rară, cu multă linişte şi o îmbinare armonioasă între plaiuri şi abrupturi. Legendele din jurul lor nu sunt puţine. Cea mai răspândită este cea a uriaşilor care şi-au dus veacul aici, însă o legendă are şi vârful Tătăroaia, din satul bihorean Brădet.

Legenda spune că dinspre Oradea au venit căpcăunii, care erau oameni sălbatici, ce mâncau carne crudă, ba chiar şi oamenii pe care-i întâlneau în cale, în special copiii. Ca să se ascundă de aceşti căpcăunii, oamenii au ănceput să se ascundă în munţi, astfel că în locurile lăsate libere de ei au venit zmeii, ca după ani şi ani, potrivit bătrânilor să vină tătarii, de care oamenii locului au fost nevoiţi să se ascundă.

În cel mai înalt loc al satului bihorean Brădet, legenda spune că s-a aşezat o tătăroaie cu doi feciori, într-o peşteră, loc de unde putea supraveghea toată ţara Beiuşului.

“Pă vremuri or venit dinspre apus, adică dinspre Oradea Mare, căpcăunii. Oamenii aiştea erau ca sălbaticii; că mâncau carnea crudă şi mâncau până şi oamenii pă care-i aflau în drum, mai cu samă pe pruncii lor.  Dă acie oamenii dă pă câmpie or fugit din calea lor pă munţi. După ce-or plecat, oamenii or venit la locurile lor. Mai târziu, zâceau bătrânii, o venit alt popor ce i-o zâs „tătari” şi iar or fugit acei oameni din calea tătarilor prin păduri adânci.  În locul „Tătăroaia”, care-i cel mai înalt loc de fâneţe al satului Brădet, s-o aşezat o tătăroaică cu doi feciori într-o peşteră dă pă lângă vârvu acelui loc. Dă aici să vede tătă Ţara Beiuşului”, notează Miron Pompiliu, în cartea Antologie de cultură populară bihoreană – Legende, potrivit bihorinimagini.ro

În zonă se află şi cunoscuta Peşteră a Urşilor despre care legenda spune că, în urma căderii unei stânci peste gura peşterii, au fost închişi aproximativ 140 de urşi înfometaţi. În cele din urmă ei s-au atacat reciproc pană când au murit toţi. Tot legenda susţine că în actual Peşteră a Urşilor ar fi trăit zmei, creature cu puteri supranaturale. Are o lungime de 1.500 metri şi este compusă din galerii aflate pe două nivele (galeria uperioara lungă de 488 metri, aceasta este destinată turiştilor) si cea inferioară cu o lungime de 521 m, pentru cercetări ştiinţifice. Apa a fost cea care a modelat calcarul care seamănă cu marmura din peşteră. Cu o răbdare care se măsoară în zeci de mii de ani, a sculptat stalactite şi stalagmite cum rar ai ocazia să mai vezi altundeva.

Va mai recomandam:

Lucruri neştiute despre Peştera Urşilor, minunăţia din Munţii Apuseni. Legenda celor 140 de „monştri“ înfometaţi

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite