Jazz rafinat pentru melomani pretenţioşi dar deschiși la noi provocări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima ediţie a evenimentului „Jazz Festival Oradea“, care a avut loc în weekend, s-a dovedit un real succes. Concertele au avut loc în aer liber. Pe scenă au urcat nume mari ale jazz-ului românesc, unguresc, dar şi american.

Amfiteatrul improvizat în aer liber a fost plin vineri, sâmbătă şi duminică, publicul savurând din plin jazz de cea mai bună calitate, adus de muzicieni de marcă din România, Ungaria şi SUA. Ideea de a organiza un festival de jazz în Oradea aparţine tinerilor din asociaţia Posticum.

„Concertele de jazz neconvenţionale au avut loc des. Acum, la sărbătorirea a zece de la înfiinţare, am vrut să facem ceva într-un cadru mai organizat. Aşa a luat naştere primul festival de jazz şi muzică clasică din Oradea”, a declarat Aczél Dóra, membru în asociaţia Posticum.
Linia clasică a festivalului a fost reprezentată de duetul Olah Kalman şi Klenyan Csaba, ansamblul de muzică veche „Collegium” din Carei şi reprezentanţii Orchestrei Posticum Iuventutis Internationalis.

Jazz din Ungaria

În prima zi, pe scena din parc au urcat Olah Kalman & Klenyan Csaba, Egri Janos Quartet, Szakcsi Jr. Trio şi Olah Kalman Sextet. Sâmbătă seara, orădenii s-au delectat cu Colegium şi Szoke Nikoletta Quartet. Capul de afiş a fost Babos Special Project, cu cel mai reprezentativ chitararist al jazzului maghiar. „Este a doua oară când vin la Oradea. Prima dată a fost un concert mai cald, pentru că s-a desfăşurat în club. Acum, din cauza luminii, nu am văzut cui cânt, iar distanţa dintre scenă şi public era prea mare. Pentru mine este importantă relaţia şi interacţiunea cu publicul”, a declarat chitaristul Babos Gyula.
În ultima zi a festivalului au concertat Huszar Emoke & Kristof J., Chameleon Big Band, Hu-Us Quartet şi Balazs Elemer Group.

Concert cu jazz pe ritmuri ţigăneşti

La concertul Babos Special Project, orădenii au putut savura o combinaţie între jazz şi muzică ţigănească. Printre spectatori s-au aflat câţiva tineri gabori. „Nu contează dacă pielea omului e neagră, galbenă, roşie sau verde. Important este să vezi iubire şi pace în ei”, a spus chitaristul Babos Gyula.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite