FOTO Primăria Oradea se pregăteşte să dea lovitura. Peste 20 de milioane de euro pentru reorganizarea traficului. Vezi cum va arăta pasajul subteran
0Având în vedere dificultăţile de circulaţie existente în zona Poliţiei Rutiere din Oradea, Piaţa Gojdu, respectiv Piaţa Cetăţii, municipalitatea orădeană caută soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie în această zonă. La solicitarea administraţiei locale, a fost realizat un studiu de soluţie pentru reorganizarea traficului în zonă.
Oradea are un patrimoniu arhitectural, cultural şi istoric important cantonat în principiu în centrul istoric, iar administraţia locală doreşte ca prin realizarea acestei investiţii să pună în valoare acest patrimoniu prin introducerea în subteran a traficului rutier din zona pieţei Gojdu, între Parcul 1 Decembrie - catedrala episcopală, pentru a se putea oferi un acces pietonal spre Cetatea Oradea.
"De asemenea, în această zonă avem în aşa-numita turbogiraţie conflicte de circulaţie importante, mai ales la orele de vârf. În această zonă a giraţiei apar două conflicte de trafic foarte importante, pe de o parte axa care vine dinspre est, respectiv DN 1 - Calea Mareşal Averescu şi cu DN 76 spre direcţia Nord au un punct de confluenţă în zona podului Dacia. Acest punct de confluenţă generează conflicte în trafic pentru că fiecare dintre cele două rute au câte două benzi, iar conflictul de trafic creat aici generează complicaţii în întregul sens. Potrivit valorilor de trafic, astăzi sunt 732 de maşini pe oră dinspre calea Averescu înspre nord, respectiv 675 de pe DN 1. Un alt punct important de conflict este în zona în care se intersectează traficul rutier care vine de pe DN 1, fie pentru a merge în zona Nufărul, fie în zona centrală. Intrând în sens până la intersecţia cu linia de tramvai, distanţa este prea mică pentru a putea fi stocate autoturismele şi din această pricină apar complicaţii foarte mari pe această axă, care generează complicaţii şi în cealaltă parte a sensului. Trebuie să găsim variante astfel încât să eliminăm aceste conflicte de trafic", a spus viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit acestuia, au fost realizate mai multe variante de soluţii pentru reorganizarea traficului, din care administraţia locală a ales două variante. Aceste variante au ca obiective îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie în zona Pieţei Gojdu pe axa nord-sud şi est-vest, ameliorarea condiţiilor de circulaţie, trecerea în subteran a traficului rutier în Piaţa Cetăţii şi Piaţa Gojdu între Parcul 1 Decembrie şi Catedrala Episcopală, pentru asigurarea continuităţii amenajării parcului şi a unui spaţiu destinat pietonilor precum şi amenajarea unor spaţii de parcare în vecinătatea Parcului 1 Decembrie şi a catedralei ortodoxe.

În ceea ce priveşte varianta aleasă de către municipalitate, aceasta prevede pentru Piaţa Gojdu realizarea unui pasaj subteran, care va asigura continuitatea peisagistică dinspre Parcul 1 Decembrie până la Cetate, cu un gabarit de înălţime de 3,5 metri, care va permite trecerea autobuzelor, a majorităţii autocarelor şi a vehiculelor de intervenţie şi securitate.

Pasajul subteran piaţa Cetăţii va permite la rândul său trecerea tuturor autoturismelor, în afara autocarelor, autobuzelor sau a caravanelor, care vor utiliza sensul giratoriu aflat deasupra pasajului subteran.
Costurile estimate ale acestor lucrări sunt de aproximativ 20,5 milioane euro, iar administraţia locală va încerca în primul rând să obţină finanţare nerambursabilă europeană sau guvernamentală pentru alocarea acestor sume.

Între timp se va lua în considerare realizarea studiului de fezabilitate, urmând ca acest proiect de reorganizare a traficului rutier în zonă să fie realizat în funcţie de sursele de finanţare.