FOTO Cum arată, după reabilitare, unul dintre cele mai frumoase palate din oraşul ce rivalizează cu Barcelona sau Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dominat de caracteristicile tipice arhitecturii 1900, dar eterogen, eclectic, utilizând şi elemente istoriciste adaptate caracterului general Art Nouveau al faţadelor, Palatul Moskovits şi-a recăpătat strălucirea de altă dată.

GALERIE FOTO 

Lucrările de restaurare a faţadelor Palatului Moskovits Miksa din Oradea, începute în ianuarie 2016 au fost finalizate.

Palatul Moskovits este o clădire cu parter înalt şi două etaje, construită în 1904-1905 după planurile arhitectului Rimanóczy Kálmán jr. La construcţia ei s-a utilizat pentru prima dată în Oradea o nouă tehnică constructivă, şi anume plăci cu nervuri de beton armat.

Caracteristicile secession ale clădirii se manifestă, la o viziune de ansamblu, prin traseul ondulatoriu al aticei, vizibil la mai multe elemente arhitecturale. Acesta este susţinut de contururile  fluide a două siluete feminine stilizate sub formă de herme, decorate cu corole de floarea soarelui.

"Orădenii sunt invitaţi să redescopere decoraţiunile inedite ale Palatului Moskovits Miksa, reprezentate prin motive vegetale şi chipul misterios din balconul central. Accesul în curtea interioară a palatului se face printr-o poartă masivă de fier forjat decorată cu motive florale Art Nouveau. În continuare, urmează ca pictura interioară a palatului să fie refăcută de către municipalitate prin Fundaţia pentru Protejarea Monumentrelor Istorice din Judeţul Bihor", a precizat Angela Lupşea, directorul executiv al Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice.  

Lucrările de restaurare au fost realizate în cadrul Programului Multianual pentru Reabilitare Faţade, restaurarea fiind executată de S.C.Abed Nego Com S.R.L.

"Din valoarea totală a lucrărilor, Primăria Oradea a acordat 20% grant, urmând ca diferenţa de 80% să fie recuperată de la proprietarii imobilului. Lucrările au fost  realizate de Primăria Oradea din bugetul propriu al instituţiei. Valoarea contractului de lucrări a fost de 667.439,86 lei, suma finală urmând să fie stabilită în urma recepţiei lucrărilor, care ar urma să aibă loc la începutul lunii mai", a explicat directorul executiv al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite