FOTO Anna Marossy, comemorată la un an de la moarte. Monument în memoria renumitului biolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La un an de la moartea reputatului biolog Anna Marossy, Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius a organizat, la Băile 1 Mai, pe malul lacului Ochiul Mare din rezervaţia Pârâul Peţea, un eveniment comemorativ.

În memoria marelui biolog Anna Marossy a fost dezvelit  un monument sculptat de către artistul beiuşean Dan Daniel. Monumentul reprezintă o floare de lotus termal, sculptat în marmură, alături de care a fost aşezată şi o placă comemorativă.

„Scopul acestui eveniment este acela de a ne aduce aminte de cea care a fost Anna Marossy. Sperăm ca acest loc să devină loc de pelerinaj, odată cu dezvelirea acestui monument”, a spus şi Mihai Togor, preşedintele Aqua Crisius, care i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să ducă mai departe flacăra pe care a lăsat-o Anna Marossy, cea care şi-a închinat întreaga viaţă protecţiei naturii şi păstrării unui mediu înconjurător curat.

Dan Daniel, artistul care a realizat lucrarea, le-a mărturisit celor prezenţi că, în realizarea acestui monument, s-a legat de ceea ce i-a plăcut cel mai mult domniei sale: Nufărul termal. „Îi mulţumesc lui Andrei Togor că m-a cooptat în acest proiect. Mi-a plăcut foarte mult ideea. În realizarea acestui monument, m-am legat de ceea ce i-a plăcut cel mai mult doamnei Marossy, Nufărul termal”, a mărturisit artistul.

„ Din păcate, apa din lacnu este termală, ci provine din Valea Betfia. Cele trei specii (n.r. - Nufărul termal, Roşioara lui Racoviţă şi Melcul termal) nu mai există aici”, a spus Andrei Togor.

El a menţionat că din cele trei specii endemice, doar două - Nufărul termal şi Roşioara lui Racoviţă - au supravieţuit în acvariile Muzeului Ţării Crişurilor, care a fost custode al rezervaţiei, în vreme ce melcul Melanopsis parreyssi a dispărut, întrucât nu s-a reprodus în captivitate.

La ceremonie au luat parte în jur de 50 de persoane, atât reprezentanţi ai custozilor de arii protejate din judeţul Bihor, Universităţii din Oradea, Muzeului Ţării Crişurilor, Liceului Teoretic ”Onisifor Ghibu” din Oradea, Agenţiei de Protecţia Mediului, cât şi persoane care au fost apropiate eminenţei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite