Fost primar de comună, condamnat definitiv la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Cum a decontat lucrări neexecutate de peste 500.000 de lei
0Nicolae Ghiuro, fostul primar al comunei bihorene Sârbi, a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat că a decontat lucrări publice neexecutate de peste 500.000 lei.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor l-au trimis în judecată, în 2014, pe Nicolae Ghiuro, fostul edil din Sârbi, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi spălare de bani.
Toate aceste infracţiuni ar fi fost comise în complicitate cu contabila Floare Hava şi administratorul firmei Ramaian Construct, care a încasat bani de la primărie pentru lucrări fictive.
Potrivit procurorilor, în anii 2008 şi 2009, edilul „şi-a încălcat atribuţiunile de serviciu, dispunând efectuarea de plăţi către SC Ramaian Construct SRL, administrată de către inculpatul Popoviciu Radu Florin, în cuantum de peste 500.000 lei, în baza unor situaţii de lucrări fictive, fără viza dirigintelui de şantier şi fără acordul SC SIRD Timişoara SA care avea calitatea de antreprenor pentru lucrările respective”.
De asemenea, în decembrie 2008, fostul primar Ghiuro a semnat un contract de custodie cu firma Ramaian „prin care s-a atestat în mod nereal existenţa a două rezervoare de apă în valoare de peste 100.000 euro, sumele de bani fiind folosite ulterior de către agentul economic”.
Anchetatorii spun că, astfel, s-a creat un avantaj patrimonial nejustificat. În dosar apare şi contabilul de atunci al Primăriei Sârbi. Floare Hava a fost acuzată că şi-a încălcat şi ea atribuţiunile de serviciu, acordând viza de control financiar preventiv pentru plata către Ramaian a sumelor de bani, deşi ştia că respectivele operaţiuni de plată nu au îndeplinit condiţiile legale pentru a fi efectuate.
Astfel, procurorii spun că femeia a contribuit la prejudicierea cu bună ştiinţă a comunei Sîrbi, dar şi la avantajul patrimonial injust al firmei implicate. Despre administratorul societăţii comerciale, Radu Florin Popoviciu, procurorii au susţinut că, „în scopul disimulării originii ilicite a sumelor de bani obţinute de la Primăria comunei Sîrbi, a dispus efectuarea de plăţi către bugetul statului a unor sume de bani din contul de trezorerie al societăţii, precum şi transferul altor sume în conturile deschise la alte unităţi bancare pe care ulterior le-a utilizat pentru plăţi diverse către diverse persoane fizice sau juridice”.
Iniţial, judecătorii de la Tribunalul Bihor sunt cei care s-au pronunţat în dosar. Ghiuro a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare şi o amendă penală de 40.000 lei. Floare Hava a primit o pedeapsă de 2 ani şi 10 luni de închisoare, suspendată pe o perioadă de supraveghere de 3 ani, iar Radu Popoviciu a primit o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni de închisoare şi o amendă penală de 9.000 lei, de asemenea suspendată pe o perioadă de 3 ani. Judecătorii au mai dispus ca inculpaţii să plătească paguba creată, în valoare de 504.964 de lei, plus dobânzi.
Decizia Tribunalului Bihor nu a fost definitivă, astfel că a fost atacată la Curtea de Apel Oradea. Instanţa s-a pronunţat în cauză, reducând pedeapsa primită iniţial de fostul primar, la Tribunal.
Ghiuro a fost condamnat la o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. De asemenea, judecătorii au redus şi valoarea amenzii penale, de la 40.000 de lei, la 4.000 de lei. Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă.