Femeia care l-a acuzat pe episcopul reformat din Oradea că a sedus-o a fost achitată pentru acuzaţia de şantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denisa Krisztina Chilba

Orădeanca Denisa Krisztina Chilba, femeia care l-a acuzat pe episcopul reformat Csűry István că ar fi sedus-o, lăsat-o însărcinată şi abandonat-o, a fost achitată definitiv de acuzaţia de şantaj.

În primăvara anului 2019, Denisa Krisztina Chilba a declanşat un scandal naţional susţinând că a avut o relaţie amoroasă cu preotul, iar acesta ar fi lăsat-o însărcinată, iar apoi a abandonat-o. Femeia a adus ca dovezi sute de mesaje primite de la bărbat, pe care însă, acesta nega că le-ar fi trimis. „Îngeraşa mea, ţunicam, cu ţiţi frumoşi”, „profesoara mea sexi”, „zmeura mea”, sunt doar câteva dintre sms-urile transmise de episcop, care i-a cerut femeii inclusiv poze cu „poarta fericirii”.

Csűry a negat vehement acuzaţiile, susţinând că femeia a inventat întreaga poveste şi că l-a hărţuit în biserică, la slujbe, acasă, pe reţelele de socializare şi pe WhatsApp, ca să-i ceară bani - „în cuantum de 30.000 euro” ori 800 euro lunar - pentru analize, consultaţii şi medicamente pentru o sarcină care nu exista.

„Profesoara sexi" inculpată

De altfel, în iulie 2019, atât episcopul, cât şi soţia sa au reclamat-o pe orădeancă pentru hărţuire şi şantaj, iar cercetările s-au desfăşurat în două dosare penale distincte, unul avându-l ca parte vătămată pe episcop, iar celălalt pe soţia sa.

În timp ce reclamaţiile făcute de Csűry Anikó nu au ajuns în faţa instanţei, pe 10 iulie 2020, procurorii au trimis-o în judecată pe Chilba doar pentru hărţuirea episcopului, acuză pentru care, pe 2 februarie 2022, ea a şi fost condamnată definitiv la o amendă penală de 5.400 lei, clasând dosarul pentru acuzaţia de şantaj.

În paralel, însă, Csűry István a atacat în instanţă soluţia de clasare pentru acuzaţia de şantaj, care a fost desfiinţată în octombrie 2020 de Judecătoria Oradea, unde s-a şi dispus începerea procesului faţă de femeie. 

Nu e şantaj

În final, după trei ani de dezbateri, joi, Curtea de Apel Oradea a stabilit că femeia nu a avut niciodată intenţia să-l şantajeze pe preot, ci doar să se răzbune pentru că "avea reprezentarea că a fost folosită şi abandonată de persoana vătămată”. 

„Instanţa apreciază că activitatea inculpatei s-a desfăşurat pe fondul indignării şi că nu a urmărit decât sancţionarea persoanei vătămate pentru o conduită pe care inculpata a apreciat-o a fi denigratoare”, scrie în sentinţă.

Judecătorii au considerat că mesajele prin care Denisa Chilba cerea bani nu erau însoţite de ameninţări concrete şi că faptul că aceasta şi-a prezentat povestea presei nu poate fi considerat ca fiind o constrângere. „Din modul de acţiune al inculpatei nu reiese că acesta a urmărit obţinerea în mod injust a vreunui folos patrimonial sau nepatrimonial, urmărind însă şicanarea victimei”, scrie în sentinţă.

Ca atare, Denisa Krisztina Chilba a fost achitată, instanţele scutind-o şi de plata cheltuielilor judiciare, care au rămas în sarcina statului. Decizia de joi, 14 iulie, a Curţii de Apel Oradea este definitivă.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

UPDATE FOTO - MESAJE Scandal sexual cu un episcop şi o femeie cu 30 de ani mai tânără: „Te mănânc, zmeura mea, sunt fericit lângă tine şi...“

Arhiepiscopia Tomisului demarează o campanie de rugăciuni pentru ploaie

Rugăciunea pentru elevi, la examene, a arhiereului Ioachim: „Înţelepţeşte-i cugetul şi mintea“

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite