Cum s-au vândut şefii Poliţiei Bihor pentru mobilă, piatră sau electrocasnice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei şefi ai Poliţiei Bihor şi alţi doi poliţişti sunt anchetaţi de către procurorii DNA Oradea într-un dosar de corupţie. Cei cinci au fost puşi sub control judiciar pentru 60 de zile, perioadă în care nu-şi pot exercita profesia.

Mobilă, piatră, brazi, şanţ săpat sau electrocasnice. Sunt doar câteva dintre foloasele luate ca mită de către poliţiştii bihoreni de la cei de a căror activitate infracţională trebuiau să se ocupe. Au preferat ca în schimbul unor nimicuri să-i scape de dosarele penale.

Chestorul Liviu Popa (fostul şef al Inspecoratului de Poliţie Judeţean Bihor), comisarul Remus Indrei (şeful Poliţiei Beiuş), comisarul şef Dorin Vesa (şef al Secţiei 2 Poliţie Rurală Beiuş), Gheorghe Bat (şef al Postului de Poliţie Pietroasa) şi agent şef principal de poliţie Raul Rotar (şef al Postului de Poliţie Cărpinet) au fost puşi sub control judiciar.

Pe mână cu primarul penal

Fostul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Bihor, chestorul Liviu Popa, şi şeful Poliţiei Beiuş, Remus Indrei, sunt acuzaţi că, în schimbul protecţiei oferite, ar fi primit, în total, foloase necuvenite în valoare de 11.979 de lei. În perioada 2012-2014, chestorul de poliţie Liviu Popa, în calitate de inspector şef al IPJ Bihor, şi comisarul şef Indrei Remus Daniel, în calitate de şef al Poliţiei Beiuş, s-au angajat să protejeze activitatea infracţională a lui Adrian Domocoş, primarul oraşului Beiuş, arată procurorii.

Primarul Adrian Domocoş s-a prezentat la DNA

Primarul Adrian Domocos

Cei doi au făcut demersuri şi au exercitat atribuţiile de serviciu astfel încât să fie soluţionate favorabil dosarele penale înregistrate la Poliţia Beiuş şi la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Bihor care vizau presupuse infracţiuni comise de Domocoş. De asemenea, cei doi au ales să nu se sesizeze din oficiu sau să constitue noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către edil.

 „Foloasele primite, în valoare de 7.979 lei, au constat în achiziţionarea de obiecte de mobilier şi prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliţiei Beiuş. Anterior, în vara anului 2012, inculpatul Liviu Popa a pretins şi primit de la aceeaşi persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la reţeaua de curent electric a locuinţei sale în valoare de 1.500 lei“, precizează reprezentanţii DNA.

În 2012, Adrian Domocoş a trebuit să facă rost de geamuri termopan pentru sediul Poliţiei Municipale şi mobilier pentru biroul şefului Poliţiei Beiuş. În documente bunurile au figurat ca fiind achitate şi livrate Primăriei Beiuş, însă în realitate au ajuns la Poliţie. În tot acest timp, Domocoş era  suspect în dosarul Top Construct, fiindcă decontase lucrări de apă-canal neexecutate, iar ancheta o făcea tocmai Poliţia Bihor.

Indrei

Comisarul Remus Indrei (stânga)

Ce au cerut poliţiştii

Cum mobilierul a fost primit de la Nicolae Bodea, inculpat şi el în dosar, la vremea respectivă viceprimarul comunei Remetea, poliţiştii nu s-au atins de afacerile acestuia nici atunci când s-au depus plângeri, toate fiind rezolvate într-un timp cât se poate de scurt. Pentru că a dat dovadă de bună înţelegere şi bună colaborare, şeful Poliţiei Rurale Beiuş, comisarul şef Dorin Vesa, s-a ales cu un set de mobilă şi un telefon mobil din partea lui Bodea.

În cursul lunii iulie 2015, Indrei ar fi pretins, prin intermediul şefului postului de poliţie Cărpinet, de la cinci persoane, 2 tone şi 11 mp de piatră ornamentală pentru pavarea curţii de la locuinţa fiicei lui. Pentru foloasele respective, Indrei şi Rotar s-au angajat să nu ia măsurile prevăzute de lege în ceea ce priveşte activitatea ilicită de exploatare şi comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective.

Vesa

Comisarul sef Dorin Vesa

Tot în 2015, Indrei, având în subordine directă Posturile de Poliţie Cărpinet şi Pietroasa, ar fi pretins şi primit diferite foloase necuvenite de la agenţii Rotar şi Bat în legătură cu atribuţiile de serviciu ce decurgeau din funcţia de conducere deţinută de ofiţer.

„În perioada decembrie 2014-aprilie 2015, comisarul şef Indrei Remus Daniel, în calitate de şef al Poliţiei Beiuş, având în subordine Postul de Poliţie Pietroasa, a pretins, acceptat şi primit de la administratorul unei societăţi comerciale, atât în mod direct, cât şi prin intermediul agentului şef principal Bat Gheorghe, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora, inculpatul urma să protejeze activitatea infracţională a omului de afaceri“, se mai arată în comunicatul DNA.

Tot procurorii anticorupţie susţin că, în perioada 2009-iulie 2015, Gheorghe Bat, în calitate de şef al Postului de Poliţie Cărpinet, a primit produse electrocasnice şi materiale de construcţii. Acestea au venit de la preşedintele Asociaţiei Urbariale Crăiasa din Chişcău, care, în acest fel, a reuşit să scape de un dosar în care era acuzat că refuza să predea contabilitatea organizaţiei şi că „tocase“ în interes propriu subvenţiile de la APIA pentru îngrijirea păşunilor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite