Cele mai bune ponturi de la specialişti pentru îngrijirea crăciuniţei: „Pervazul nu este soluţia ideală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Craciunita Foto-Arhiva
Craciunita Foto-Arhiva

Crăciuniţa este una dintre plantele de apartament cel mai uşor de îngrijit, fiind recunoscută de specialişti ca singură plantă cu proprietatea de a-şi schimbă culoarea frunzelor în roşu în preajma Craciunului.

Denumirea ştiinţifică a plantei este Euphorbia pulcherrima, ea mai numindu-se şi Poinsettia. În decembrie, înainte de sărbători, frunzele i se colorează în roşu, dar şi în roz, galben sau alb.

Crăciuniţa, originară din America Centrală şi sudul Mexicului, a fost plantă de leac a aztecilor, folosită pentru tincturi şi ceaiuri pentru combaterea febrei. La începutul secolului al 19-lea, este remarcată de ambasadorul SUA în Mexic Joel R. Poinsett, care trimite mai multe exemplare acasă familiei şi prietenilor. Planta îi datorează popularitatea actuală, precum şi numele. Pe 12 decembrie este Ziua Crăciuniţei în Statele Unite.

Planta se ţine într-un spaţiu cald pentru că este sensibilă la frig. “Pentru o creştere sănătoasă, Crăciuniţa are nevoie de un spaţiu cald şi luminos. Nu trebuie expusă direct la soare, dar nici la curenţi de aer rece. Din acest motiv, pervazul nu este soluţia ideală pentru poziţionarea ei. Totuşi, în timpul iernii expunerea la soare nu-i va face rău”, ne-a explicat Natalia Pop, florăreasă.

Crăciuniţele trebuie să fie udate moderat. Este indicat ca pamântul să fie udat doar atunci când este uscat la suprafaţă, dar nu trebuie lăsat să se usuce complet. Apa trebuie să fie la temperatura camerei.

“După udare, apa care se strânge în farfuria ghiveciului trebuie îndepărtată. Dacă Crăciuniţa începe să-şi piardă frunzele este semn că i s-a pus prea multă apă şi că rădăcinile încep să putrezească. În această situaţie, nu trebuie să-i mai puneţi apă o perioada. După ce pământul s-a uscat complet începeţi să udaţi Crăciuniţă moderat”, a mai explicat Natalia Pop.

Pentru a păstra o Crăciuniţă după ce frunzele colorate au căzut trebuie tăiate tulpinile la dimensiunea de 20 cm, pe timpul perioadei mai reci se păstrează planta într-o camera luminoasă, dar nu sub razele directe ale soarelui, se udă atunci când suprafaţa pământului este uscată, şi nu se foloseşte îngrăşământ.

Când afară temperatura creşte pe timpul nopţii la minimum 12 grade, planta se mută afară într-un loc semi umbrit şi la adăpost de ploi şi vânturi puternice. Se hrăneşte cu îngrăşământ special odată la 3 săptămâni din primăvară până în toamna.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite