„Călător prin Bihor” promovează cele mai frumoase 22 de obiective turistice din județ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul promovează 22 din cele mai frumoase obiective turistice, dar şi obiceiuri specifice judeţului nostru. Unul dintre principalele obiective sunt peşterile noastre, care, în opinia specialiştilor, fac din judeţul Bihor emblema României.

Proiectul „Călător prin Bihor” îşi propune să promoveze 22 din cele mai frumoase obiective turistice din judeţul nostru. De la peşteri amenajate şi  peisajele carstice, până la biserici de lemn, sau arta populară, 22 din cele  mai importante obiective turistice vor fi promovate.

„Pe parcursul a patru luni cream hărţi de buzunar cu obiectivele, materiale promoţionale şi un site prin care să promovăm judeţul. Am ales obiectivele în funcţie de importanţa lor ştiinţifică, de amenajare dar şi în funcţie de drumurile de acces până la aceste puncte turistice”, a spus Aurelia Dumiter, asistent al proiectului.

Cel mai mare tezaur
Una dintre direcţiile alese pentru turism este promovarea peşterilor, care, în opinia specialiştilor, fac din Bihor cel mai important judeţ la acest capitol. „În privinţa peşterilor putem spune că Bihorul este emblematic pentru România atât ca densitate cât şi ca frumuseţe sau mărime a lor”, a spus Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei de Speologie din România. „Fiecare din cele cinci peşteri alese pentru promovare sunt importante în felul ei”, explică Lascu.

„Peştera Ungurul Mare are cel mai important tezaur de bronz din ţară şi aici s-au descoperit urme de locuiri umane din neolitic. La Meziad s-au descoperit vase din perioada preistorică şi trăieşte cea mai importantă colonie de lilieci din Europa. Vadu Crişului a fost prima peşteră amenajată din România”, a declarat Lascu. Ca grad de dificultate peştera Gălăşeni sunt Cetăţile Rădesei sunt cele mai greu de vizitat dintre cele cinci alese în proiect.

Bani europeni pentru promovarea Bihorului
Proiectul are o valoare de peste 100.000 de euro, bani proveniţi din Fondul European de Dezvoltare Regională, dar şi din bugetul naţional. Alături de peşteri, în proiect vor fi promovate şi bisericuţele de lemn şi de zid sau platourile carstice de la Valea Iadului la Valea Roşia sau platoul Vaşcău-Călugări.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite