Cad primele capete din reţeaua medicilor care au bătut recordul la şpăgi: ce pedeapsă a primit doctorul acuzat că a luat 253 de şpăgi într-o lună
0Închisoare cu executare pentru medicul orădean Ovidiu Pleşa, trimis în judecată de către procurorii DNA Oradea pentru 235 de fapte de luare de mită
Medicul orădean Ovidiu Pleşa, medic specialist la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei Judeţene de Pensii Bihor a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Oradea după ce a fost prins luând 235 de şpăgi, într-o singură lună, în valoare de peste 55.000 de lei. Pleşa a fost înregistrat ambiental de procurori în cabinetul său. Atunci când sumele de bani primite erau prea mici, medicul îşi arăta dispreţul faţă de pacienţii care se caliceau la mită.
Ovidiu Pleşa a fost filmat cu o cameră ascunsă în cabinetul său, atunci când primea diferite atenţii de la pacienţi. Totul s-a întâmplat în aproximativ o lună, 11 mai - 15 iunie 2015.
Alături de acesta a mai fost acuzată şi asistenta lui Monica Ignat (43 de ani), cu 165 de infracţiuni de luare de mită şi 8 acuzaţii de complicitate la luare de mită.
În schimbul banilor, medicul emitea decizii privind capacitatea de muncă a pacienţilor, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori prelungirea concediului medical peste 90 de zi
Procesul a început în ianuarie 2016, la Tribunalul Bihor . Iniţial, judecătorii acestei instanţe l-au condamnat pe medic la 3 ani de închisoare cu suspendare, în timp ce asistenta sa, Monica Ignat, a primit 2 ani şi 8 luni, tot cu suspendare. Soluţia nu a fost una definitivă, astfel că aceasta a fost atacată la Curtea de Apel Oradea atât de procurorii DNA, cât şi de Pleşa şi Ignat. Judecătorii de la Curte s-au pronunţat în acest caz, apelul DNA fiind admis. Sentinţa de la Tribunal a fost în parte desfiinţată. Rejudecând, magistraţii au decis ca Ovidiu Pleşa să execute pedeapsa de 3 ani în regim privativ de libertate, în timp ce asistenta acestuia a rămas condamnată cu suspendare.
“ Desfiinţează, în parte, sentinţa atacată şi rejudecând: I. Înlătură dispoziţiile art. 91, 92, 93 şi 94 Cod penal privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi dispune executarea în regim privativ de libertate a pedepsei de 3 ani închisoare aplicate inculpatului Ovidiu Pleşa pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, prevăzute de art. 289 alin. (1) Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) Cod penal şi art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 396 alin. (10) Cod procedură penală ?i art. 19 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002. Constată că potrivit chitanţei seria TS076 nr. 10000398809 emisă de Trezoreria mun. Oradea inculpatul Ovidiu Pleşa a achitat suma de 55.975 lei, reprezentând totalul sumelor primite de acesta cu titlu de mită, cu privire la care prima instanţă a dispus în mod legal şi temeinic măsura de siguranţă a confiscării speciale. Dispune ridicarea măsurii sechestrului asigurator instituite în scopul garantării măsurii confiscării speciale asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aparţinând în proprietate inculpatului prin ordonanţa din 17 iunie 2015 emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor în dosarul nr. 68/P/2015. II”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Oradea.