Avocatul Poporului schimbă regulile de parcare la Oradea. Măsura ar putea deveni regulă la nivel național

0
Publicat:

La recomandarea Avocatului Poporului, care a constatat că actualul regulament de parcări este depășit, Primăria Oradea pregătește unul nou. Municipalitatea vrea să desfiinţeze cu totul parcările de domiciliu şi să le înlocuiască cu cele de cvartal.

Primăria Oradea vrea să desfiinţeze parcările de domiciliu
Primăria Oradea vrea să desfiinţeze parcările de domiciliu

Intenţia municipalităţii este de a scăpa de numeroasele reclamaţii ale orădenilor care nu au unde să-şi lase maşinile. Ca atare, locurile nu vor fi atribuite nominal, ci după principiul „primul venit, primul servit”.

Reguli vechi

Regulamentul pentru atribuirea parcărilor de domiciliu din Oradea datează din 2010 şi nu mai face faţă la situaţia actuală. Numărul maşinilor înmatriculate în oraş s-a dublat în ultimii ani, ajungând la peste 118.000 în 2022, iar proprietarii se „bat” pe un număr de parcări de patru ori mai mic: 27.000.

Regulamentul nu are prevederi nici cu privire la situaţia celor care îşi cumpără apartamente şi nu au unde să-şi lase maşinile, nici pentru chiriaşi, nici pentru cei cu mașini de serviciu, și nici pentru vizitatorii care, dacă îşi lasă autoturismele pe locurile rezervate, riscă să rămână fără ele.

Mai grav e că, în urmă cu un deceniu, după apariţia regulamentului, locurile de parcare dintre blocuri au fost împărţite între membrii asociațiilor de proprietari sau prin licitații care au dus chiar şi la chirii de 1.600 lei pe an, de zece ori peste taxa normală. Chiar şi aşa, rar se eliberează un loc, cel puţin "la vedere", căci din datele existente, de un deceniu, niciu loc de parcare nu a fost re-licitat de nicio asociație de proprietari din oraș chit că regulamentul prevede că procedura trebuie refăcută tot la 3 ani.  

Să vină schimbarea

Urmarea? Un nou venit în bloc e obligat să îşi lase maşina pe unde poate, iar un orădean, revoltat de situaţie, a reclamat-o la Avocatul Poporului, cerând sprijin.

„A fost vorba despre un articol din Regulament care prevede că licitaţiile pentru atribuirea acestor locuri de parcare se vor organiza o dată la 3 ani. Petentul care ne-a sesizat a cerut în prealabil lămuriri de la Primărie, pentru că în blocul său nu s-a mai făcut nicio licitaţie. Iar răspunsul l-a nemulţumit, fiindcă se arăta că pentru locurile rămase libere Asociaţia de proprietari poate organiza o procedură de licitaţie, nu că ar fi obligată s-o organizeze", a explicat, pentru Adevărul, coordonatoarea Biroului teritorial Oradea al Avocatului Poporului, expert Alina Olah Avram.

Potrivit acesteia, diferenţa între termeni a şi fost motivul pentru care Instituţia Avocatul Poporului a emis o recomandare către primarul municipiului, să întreprindă demersuri pentru clarificarea situaţiei: este, sau nu, o obligaţie pentru asociaţiile de proprietari să organizeze din 3 în 3 ani licitaţiile pentru atribuirea locurilor de parcare? 

În regulament, organizarea licitaţiei era prevăzută ca o obligaţie pentru asociaţiile de proprietari în timp ce interpretarea din răspunsul primit de la Primăriei era în sensul că organizarea licitaţiei era opţională", spune Olah care, în recomandarea transmisă Primăriei, a arătat şi că „Regulamentul nu prevede încetarea rezervării locurilor atribuite în cazul neorganizării de noi proceduri de atribuire”, solicitând primarului municipiului, să întreprindă demersuri şi să iniţieze un nou regulament „în sensul clarificării și completării procedurii de atribuire a locurilor de parcare”, pentru a da șanse egale tuturor șoferilor.

Abonamente "de zonă"

Cum recomandările Avocatului Poporului sunt obligatorii de pus în aplicare, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a şi demarat procedura de modificare a regulamentului, însă nu se rezumă la neregulile semnalate, ci vrea să modifice întregul sistem de atribuire a parcărilor.

Concret, parcările de domiciliu vor fi desfiinţate, iar în locul lor vor înfiinţate parcări de cvartal, unde pot parca, în baza unei taxe, locuitorii blocurilor din zonă, în funcție de locul găsit liber. Regulamentul va introduce un abonament de parcare de domiciliu „de zonă” și o prevedere privind parcarea limitată, de câteva ore, poate contra-cost, pentru vizitatori.

Măsura va fi testată, în prima etapă, într-un singur cartier, Nufărul, unde vor fi amenajate circa 12 parcări supraetajate, pe structură ușoară, prin proiectul de regenerare urbană. „Avantajul măsurii este că locul unui abonat plecat din oraș poate fi ocupat pe principiul primul venit, primul servit, iar riveranii sau vizitatorii vor avea unde își lăsa mașinile", spune primarul Florin Birta. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite