Vizită în miez de noapte la o fostă fabrică din Iaşi transformată în spaţiu creativ
0Cei care se află astăzi în capitala Moldovei au la dispoziţie mai multe spaţii deschise în cadrul Nopţii Muzeelor 2017, un eveniment marcat în sute de ţări din întreaga lume. Unul dintre cele mai inedite spaţii din Iaşi este cel al Hubrica, ateliere din fosta fabrică Moldomobila, transformate în spaţii destinate industriei creative.
Pentru a marca Noaptea Europeană a Muzeelor, Hubrica a pregătit o expoziţie inedită. Spaţiul de pe strada Bucium, nr 34, îşi va deschide porţile de la ora 19.00 la 3.00, acolo unde organizatorii spun că istoria se prezintă altfel.
„Cei care ne vor trece pragul vor admira posterele creative ale propagandei socialiste, de educaţie în protecţia muncii. O adevărată lecţie pentru copywriteri! Expoziţia este completată cu fragmente din istoria fostei fabrici Moldomobila, ilustrată prin fotografii, filme şi diapozitive din recuzita fabricii“, au anunţat organizatorii.
Expoziţia a fost documentată şi panotată de către „muzeografii“ hubricişti, în colaborare cu studenţi de la arhitectură şi design.
Şi muzeele din cadrul Complexului Muzeal „Moldova“ vor fi deschise în această seară. Astfel, Palatul Culturii va putea fi vizitat între orele 19.00 şi 2.00, atunci când va intra ultimul vizitator. Cei care se află în Iaşi în această perioadă pot vizita Muzeul de Artă, acolo unde sunt deschise expoziţiile „Maeştrii picturii româneşti în patrimoniul Muzeului de Artă” şi „Afişul polonez contemporan”, dar şi Muzeul de Istorie a Moldovei, unde pot vedea „Curtea Domnească din Iaşi: o istorie redescoperită” şi „Socializare şi divertisment la 1900”.
Totodată, pot fi văzute expoziţiile „Cotidianul ţărănesc: inventivitate şi pragmatism”, „Sărbătoarea în sat. Spiritualitate şi artă” (Ouă încondeiate şi Port popular) din cadrul Muzeului Etnografic al Moldovei, dar şi exponatele de la Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu”. În holul de onoare va avea loc o prezentare de arme şi echipamente geto-dacice şi sarmatice susţinută de Asociaţia Culturală Geto-Dacii din Moldova.
Muzeul Unirii de pe Bulevardul Lăpuşneanu va fi deschis între orele 19.00 – 24.00 (ora de intrare a ultimului vizitator).
Acelaşi interval orar a fost anunţat şi pentru Muzeul „Poni-Cernătescu”, Palatul „Al. I. Cuza“ de la Ruginoasa şi Muzeul Viei şi Vinului de la Hârlău. Un program divers a a fost anunţat şi la Muzeul memorial „Mihail Kogălniceanu“.
Astăzi, peste 3.000 de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene îşi aprind luminile, milioane de oameni sărbătorind cultura ieşind pe străzi în aceeaşi noapte, însoţiţi de prieteni şi familii. La nivel naţional, evenimentul este coordonat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România - www.noapteamuzeelor.ro.
Citeşte şi:
Premieră în cramele unuia dintre cei mai importanţi producători de vin din Moldova
Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa