Tânărul artist care desenează poveşti pe pielea oamenilor FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tatuatorul David Curea   FOTO Alina Batcu
Tatuatorul David Curea   FOTO Alina Batcu

David Curea, un tânăr din Iaşi, a realizat primul tatuaj în liceu, folosindu-se de un aparat improvizat şi de propria piele – nu a ieşit vreo operă de artă. De atunci, a muncit mult, iar astăzi lucrează într-un salon profesionist de tatuaje.

Încă de când era mic, David Curea (23 de ani) a făcut cunoştinţă cu fascinanta lume a artelor, fiind pasionat în special de muzică şi desen. Şi-a propus să descopere mai multe şi să-şi perfecţioneze tehnicile, aşa că a urmat Liceul Naţional de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi şi a absolvit Facultatea de Arte din cadrul Universităţii de Arte „George Enescu“ din Iaşi, unde s-a specializat în desen mural pe suprafeţe foarte mari. 

„Eu am fost şi încă sunt pasionat de muzică, dar am fost nevoit să aleg între desen şi muzică. Când am intrat în clasa a IX-a la desen încă mai cântam – mergem la Palatul Copiilor, unde făceam lecţii de chitară. Eram între muzică şi desen, iar când am început să tatuez mi-am dat seama că asta vreau să fac“, explică David Curea. 

Un motoraş, un pix mecanic şi o coardă de chitară

Primul contact cu arta tatuajelor l-a avut în clasa a IX-a şi a fost dragoste la prima vedere.  

„În liceu, am avut un coleg care era tatuat şi mi-am dorit şi eu să-mi fac tatuaje. L-am întrebat unde şi le-a făcut, dar nu a vrut să-mi spună. Atunci m-am gândit că dacă tot ştiu să desenez, ce-ar fi să încerc să mă tatuez singur“, povesteşte tânărul. 

La început, David a avut la dispoziţie doar un motoraş, un pix mecanic şi o coardă de chitară. A luat aceste trei elemente, s-a folosit de imaginaţie şi de talentul său la desen, şi-a transformat propria piele 

într-o „pânză vie“ şi a realizat primul său tatuaj: iniţiala tatălui. „Am făcut un aparat improvizat dintr-un 

motoraş, un pix mecanic şi o coardă de chitară – adică un mecanism foarte simplu. Iniţiala tatălui meu a fost primul meu tatuaj.“

David Curea

David Curea, lucrând la un tatuaj de mari dimensiuni   FOTO Alina Batcu

Primul eşec

Cum începuturile nu sunt deloc uşoare, indiferent de domeniu, iar cheia succesului este perseverenţa, primul tatuaj făcut de David nu a fost cel mai reuşit. Avusese bani doar pentru un aparat semiprofesional, la mână a şasea, după cum mărturiseşte. 

„Primul tatuaj pe care l-am făcut unei alte persoane trebuia să fie o fundiţă, doi pe doi. Trebuia să-l fac pe încheietură. Tremuram tot. A ieşit foarte bine ca desen, dar tatuajul final arăta mai degrabă ca un os decât ca o fundiţă. L-am refăcut după patru-cinci ani şi atunci mi-a şi ieşit. Nu am avut tuşuri profesionale şi nu a fost pigmentul foarte bun ca să rămână, aşa că mi-a fost uşor să-l refac“, povesteşte David Curea. 

Anunţul care l-a întors din drum

Tânărul tatuator şi-a luat pasiunea în serios şi, cu multă muncă şi disciplină, a reuşit să se perfecţioneze. Totuşi, recunoaşte că au fost şi momente în care s-a gândit serios să abandoneze acest drum.

„Am avut şi momente mai dificile, în care am vrut să mă las de tot. Când am început facultatea, am avut nişte clienţi mai dificili, mai nepotriviţi, unii nici nu m-au plătit. Lucrurile astea m-au afectat. În plus, nu puteam să tatuez la mine acasă şi eram nevoit să mă duc acasă la fiecare persoană, cu trusa după mine – era şi un risc foarte mare. Iar când am început facultatea, am hotărât să mă ocup mai mult de studiu şi să păstrez tatuatul ca pe un hobby.“

În 2017, însă, un anunţ avea să-l facă să se răzgândească şi să revină la desenul pe piele: „Am văzut un anunţ pe Net – se căuta un tatuator cu sau fără experienţă. Mi-am zis că nu am nimic de pierdut şi am aplicat. Am fost foarte fericit după ce am dat proba, eram fericit că am tatuat într-un salon adevărat, îmi văzusem visul împlinit cumva. Din 2017 şi până acum ăsta a rămas job-ul meu. Am luat totul mult mai în serios. Am început să aprofundez treaba asta cu tatuajele“.

David Curea

FOTO David Curea

 

Tatuatorul, un fel de doctor

Deşi în urmă cu câteva decenii persoanele tatuate nu erau văzute cu ochi buni, astăzi tatuajul este încadrat la artă. Pentru David, însă, este mai mult decât atât. „Un tablou poate fi dat jos de pe perete, poate fi înlocuit. La tatuaj eşti ca un doctor, trebuie să ştii foarte multe şi despre piele. Trebuie să cunoşti omul, să intri în capul lui, să înţelegi ce vrea. E mai mult decât artă. E mai multă responsabilitate“, explică tânărul. 

Drumul de la o idee la un desen pe piele este unul lung şi laborios şi necesită o anumită pregătire, dar şi o simulare. Înainte de ziua cea mare, clientul este invitat la salon pentru ca tânărul tatuator să fotografieze zona pe care va lucra.

tatuaj

FOTO David Curea 

„Întotdeauna fac o simulare a tatuajului pe acea poză – să vadă clientul cum ar arăta, în proporţie de 90%. Colaborez cu clientul pe tema aceasta. Clientul are o viziune, eu am o altă viziune şi trebuie să le împletim. În ziua în care realizez tatuajul, dacă e de acord cu modelul, trebuie să trasez într-un program special tot conturul, pe care îl printez pe o foaie specială. Selectăm dimensiunea, punem pe piele şi, dacă îi place, mă apuc de treabă. Una este simularea în sine şi alta este modelul pus deja pe piele“, explică tatuatorul David Curea. 

Ce nu e indicat să faci înainte de a fi tatuat

Durerea execuţiei unui tatuaj diferă de la persoană la persoană, însă este influenţată şi de anumiţi factori. De pildă, dacă e vorba de un tatuaj mare, cu multe umbre, care durează şase-şapte ore, durerea e mai mare şi se accentuează odată cu trecerea timpului. 

În plus, există şi câteva reguli de bază pentru ca procesul să fie unul cât mai plăcut, mai puţin dureros şi mai sigur.

„Clientul trebuie să ştie că trebuie să fie pregătit înainte de a începe tatuarea. Mulţi nu mănâncă bine înainte, nu vin odihniţi, fumează. Trebuie să mănânce, să se odihnească şi să nu consume energizante, cafele sau ţigări. E important şi să nu vină stresaţi“, spune David Curea, care subliniază necesitatea sterilizării şi dezinfectării uneltelor de lucru.

   

„E important să lucrezi cât mai steril. Eu şi cât am tatuat acasă am lucrat cu ace sterile, cu dezinfectant. Sunt foarte atent la asta. Ştiu că dacă nu e cel mai reuşit tatuaj, măcar e sigur, nu o să se infecteze.“

În ceea ce-i priveşte pe tinerii pasionaţi de acest domeniu şi aflaţi la început de drum, tatuatorul îi sfătuieşte să aloce mult timp exerciţiului şi să nu se avânte spre proiecte complicate. 

„Îi sfătuiesc pe toţi să deseneze foarte mult şi, pentru început, să nu se apuce de proiecte mari. Să facă chestii mici, corecte. Pentru că se joacă cu pielea unui om – tatuajul acela rămâne acolo pe viaţă.“

 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Povestea de viaţă a unui tânăr cu Tourette. „A venit un moment în care am zis: «Gata, ăsta-i al meu»“

Cum supravieţuieşte în pandemie afacerea-pasiune a unui tânăr fotograf. „Acea fotografie m-a marcat“ 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite