Strigăt disperat pentru a scăpa de dependenţa de heroină. 14 ieşeni între 15 şi 24 de ani au cerut ajutor
0Recuperarea în cazul persoanelor dependente de heroină este deosebit de anevoioasă, susţin psihologii. În context, la sfârşitul lunii mai a anului 2022, a fost lansată la Iaşi campania „Prevenirea consumului de heroină. Abstinent sau… absent”.
Un număr de 14 ieşeni cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani au cerut ajutor, anul trecut, pentru a scăpa de dependenţa de heroină. Comparativ cu 2017, numărul lor s-a triplat, iar autorităţile au intrat în alertă.
Specialiştii Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi spun că acesta este doar vârful ice-berg-ului, numărul consumatorilor fiind mult mai mare. Din acest motiv, a fost lansată la Iaşi campania „Prevenirea consumului de heroină. Abstinent sau… absent”. În cadrul campaniei sunt organizate întâlniri cu studenţi şi elevi din întreg judeţul Iaşi.
„Principalul motiv pentru care se consumă droguri este curiozitatea. Heroina nu este, de obicei, primul drog care se consumă. De cele mai multe ori, se începe cu droguri mai uşoare şi apoi se ajunge şi la heroină. Problema este că nota de plată este destul de mare, iar sevrajul este cumplit la acest tip de drog. De aceea, este obligatoriu să venim în sprijinul societăţii şi să informăm”, spune Marius Manea, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi.
Potrivit specialiştilor, heroina are efecte catrastofale asupra tinerilor. Medicii consideră că acţiunea iniţiată la Iaşi ar trebui extinsă la nivel naţional pentru a avea rezultate.
„În realitate, dependenţa înseamnă tocmai lipsa unei reţele de suport. Ei au nevoie, practic, de reincluziune socială pentru a fi cu adevărat trataţi. Nu e atât substanţa, cât cuşca în care se află. Atunci când recuperăm un pacient cu adicţie întoarcem în societate o persoană sănătoasă, aptă, care s-ar putea să întoarcă acest favor şi să reprezinte o verigă importantă în tot mecanismul social”, explică dr. Alexandru Găină, medic specialist psihiatru.
Odată ce s-a instalat dependenţa de heroină, mulţi consumatori ajung să comită furturi sau tâlhării fără să mai conştientizeze consecinţele acestor fapte. Mai ales că preţul unei singure doze poate ajunge şi la 150 de lei. Recuperarea este deosebit de anevoioasă, susţin psihologii.
„Consumatorii de heroină dezvoltă foarte rapid dependenţa fizică. Ei sunt mai mult îndemnaţi spre recuperare de familie sau de sistemul judiciar dacă se află cu fapte penale colaterale consumuluii de droguri”, subliniază Mihaela Ciobanu, psiholog.
Heroina ajunge la consumatri direct de la Bucureşti, adusă de traficanţii tot mai numeroşi în ultima vreme. Deşi în ultima perioadă, poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate au neutralizat mai multe reţele, heroină încă mai există pe piaţa neagră.
Vă recomandăm să citiţi şi:
SPECIAL Naţionala României. Cronica unui centenar al speranţei