Sezonul ciupercilor de pădure. Avertismentul medicilor: „Una singură poate ucide o întreagă familie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că o singură ciupercă otrăvitoare poate produce o tragedie. Deşi au fost cazuri în care au murit familii întregi din cauza ciupercilor otrăvitoare, încă se practică o comercializare ilegală, la colţ de stradă.

Vândute fără autorizaţie şi cumpărate de pe marginea drumului, ciupercile pot fi adevărate capcane ale morţii. În municipiul Iaşi în fiecare an se înregistrează cazuri de persoane intoxicate cu ciuperci otrăvitoare, asta pentru că, deşi pieţele sunt pline de ciuperci vândute conform legii, încă se practică o comercializare ilegală, la colţ de stradă. 

„Vânzarea neautorizată este în continuare foarte frecventă. Tentaţia de a cumpăra este, de asemenea, mare. Dar este o recomandare fermă din partea noastră, ca medici, să evităm acest consum de ciuperci cumpărate din surse neautorizate, tocmai pentru că ne punem viaţa noastră şi a copiilor noştri în pericol”, a declarat medicul Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr. C. I. Parhon" din Iaşi.

Poliţiştii locali din cadrul Compartimentul Managementul Traficului Rutier din Iaşi au vizualizat pe camerele de supraveghere mai multe persoane care comercializau ciuperci din flora spontană. În acest context, au dirijat o patrulă, iar persoanelor în cauză li s-au întocmit procese-verbale de constatare a contravenţiei.

Chiar şi aşa, fenomenul nu a luat sfârşit. Lângă Piaţa Chirilă din Iaşi, în fiecare dimineaţă există măcar o singură persoană care îşi aşază legumele şi fructele pe trotuar, printre acestea şi ciuperci, şi le comercializează. 

Cei care vând ciuperci la colţ de stradă dau garanţii că acestea sunt bune, iar clienţii spun că preferă să le cumpere pentru că sunt mai ieftine şi mai la îndemână.

„Le-am cules eu de pe deal. Mai am două kg. Sunt bune, domnişoară. Am vândut anul acesta de vreo 2 milioane (n. red. 200 lei), n-a venit nimeni să-mi spună că nu-s bune. Mâncaţi cu încredere”, spune Maricica A., în timp ce încearcă să-l convingă pe reporterul „Adevărul” să cumpere ciuperci.

   

Imagine indisponibilă

Taraba de pe trotuar, Tătăraşi, jud. Iaşi      FOTO Alina Batcu

„În fiecare an am cumpărat de la ei, nu am păţit nimic. Am încredere. Ei mereu vin la colţ aici, nu mai trebuie să ajung în piaţă”, spune o femeie de 46 de ani din Iaşi care a cumpărat luni, 2 noiembrie, ciuperci vândute la colţ de stradă. 

ciuperci

Ciuperci vândute la colţ de stradă   FOTO Alina Batcu

Piaţa Chirilă din Iaşi se află chiar peste stradă de locul în care sunt vândute fără autorizaţie acele ciuperci. Membrii unei familii de legumicultori din Iaşi vând, în fiecare an, ciuperci autorizate în Piaţa Chirilă. „Cele mai căutate sunt cele din pădure, nu de pe câmp, dar alea sunt şi cele mai scumpe. Alea nu se găsesc la colţ de stradă, de asta vin oamenii la noi”, spun membrii familiei Trofin. 

Imagine indisponibilă

Legume scoase la vânzare în Piaţa Chirilă din Iaşi    FOTO Alina Batcu

„O singură ciupercă poate produce o tragedie” 

Specialiştii insistă să le procurăm doar din locuri autorizate şi doar dacă sunt însoţite de certificate. Iar, dacă începem să ne simţim rău după ce am mâncat ciuperci, să ne adresăm de urgenţă medicilor. O singură ciupercă otrăvitoare poate omorî o întreagă familie.

„Cantitatea necesară ca să moară o întreagă familie este foarte mică, putem vorbi de o singură ciupercă pe care am identificat-o greşit drept comestibilă. Una singură poate ucide o întreagă familie. Capacitatea de a identifica corect ciupercile comestibile şi necomestibile este totuşi supusă unei greşeli. Nu toţi suntem la fel de bine instruiţi. E nevoie să greşim o singură dată ca să ajungem la o tragedie. În acelaşi timp, nu există modificări ale ciupercilor în timp. Ciupercile nu se schimbă, nu se transformă. Dar, din păcate, putem face confuzii care duc la tragedii”, a mai spus medicul Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr. C. I. Parhon" din Iaşi.

Potrivit acestuia, în cazul copiilor, situaţia poate fi mult mai gravă. „Pentru copii, din păcate, dozele letale sunt foarte mici. Ei având o greutate şi o înălţime mai mică, sunt primii expuşi. Pentru ei, doze egale înseamnă tragedie mai mare şi afectare mai severă. O parte din cazurile cu dializă hepatică pe care le-am tratat erau tocmai copii sau adolescenţi, care au făcut fenomene mai grave decât părinţii lor”, a conchis medicul. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Momentul în care Cristian Rizea a fost reţinut la Chişinău: „Spuneţi-i lui Dodon că pe 15 noiembrie va ajunge la puşcărie”

Miercurea neagră. Toate recordurile pandemiei au fost spulberate în ultimele 24 de ore

Iaşi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite