Secretul sarmalelor cu stafide, o bunătate din meniul de post al mănăstirilor
0Un meniu de post mănăstiresc este bogat în legume. Din niciunul dintre felurile de mâncare servite în zilele în care este interzisă carnea nu lipsesc verdeţurile proaspete.
Pentru ca organismul să nu sufere carenţe în perioada de post, mâncărurile servite în perioada aceasta sunt bogate în legume. „Adevărul” vă propune un exemplu de meniu mănăstiresc, întocmit potrivit indicaţiilor de pe site-ul creştinortodox.ro.
Meniul de post este compus din borş de legume, sarmale cu stafide sau pizza de post şi prăjitură cu nucă şi stafide.
Felul I. Borşul se prepară pornind de la călirea cepei tăiate mărunt peste care se adaugă morcovul ras. Ulterior, compoziţia şi celelalte legume tăiate bucăţele se pun la fiert într-o oală potrivită. Când legumele dau în clocot şi când cartofii sunt fierţi, se adaugă borşul fiert în prealabil şi verdeaţa, respectiv plantele aromate. Pentru a pregăti sarmale cu stafide se folosesc foi de varză murată, cinci linguri ulei, o lingură de bulion de roşii, patru cepe, 200 de grame de orez, 200 de grame de stafide, o legătură de pătrunjel, una de mărar şi sare plus piper, pentru gust.
Felul al II-lea. Compoziţia sarmalelor cu stafide se pregăteşte pornind de la fierberea cepei într-o lingură de ulei şi două de apă. Când ceapa se înmoaie, se adaugă orezul. După fierberea lui, se adaugă stafidele, verdeaţa şi aromele, amestecându-se compoziţia. Ulterior, cu câte o lingură din amestecul obţinut se umplu foile de varză şi se formează sarmalele. După finalizarea compoziţiei, sarmalele se pun la fiert, la foc potrivit, într-o oală în care au fost aşezate una lângă alta. Peste sarmale se adaugă varză acră, tocată, şi bulion amestecat cu apă. Sarmalele se ţin la fiert aproape o oră.
Pizza de post se pregăteşte cu tocăniţă de ciuperci. De pe lista de ingrediente pentru realizarea produsului nu trebuie să lipsească blatul de pizza, uleiul, bulionul de ardei, 100 de grame de măsline fără sâmburi, 500 de grame de ciuperci şi mai multe legume, printre care două cepe potrivite, un morcov şi puţină ţelină. Pentru gust, se adaugă sare şi piper.
Pentru a pregăti pizza, ceapa se pune la călit în puţin ulei, iar după ce se îngălbeneşte se adaugă ciupercile tăiate. Ulterior, se adaugă morcovul şi ţelina date prin răzătoare. După ce legumele se călesc în ulei încins, peste ele se adaugă sarea şi piperul, compoziţia astfel rezultată întinzându-se pe blatul cumpărat. Pizza se pune la cuptor şi se unge cu pastă de ardei, amestecată cu suc de roşii sau bulion. La final, se adaugă măslinele tăiate mărunt şi se lasă la foc mediu timp de 30-40 de minute.
Borşul mănăstiresc de post se pregăteşte cu multe legume. Ingredientele necesare pentru cinci porţii sunt patru cartofi, două cepe, doi morcovi, o rădăcină de pătrunjel, o ţelină medie, o varză mica, 500 de ml de borş proaspăt şi bulion, sare, cimbru sau seminţe de mărar, după gust. Pentru un borş aromat se adaugă şi leuştean sau pătrunjel.
Desert. Prăjitura cu miere şi nuci se pregăteşte într-o oră. Pentru realizarea ei sunt necesare şase linguri de miere de albine, 500 de grame de făină, cinci linguri de ulei, jumătate de lingură de drojdie, o lingură de bicarbonat, dulceaţă, 250 de grame de nuci, zahăr pudră sau coajă de portocală şi vanilie. Prăjitura se pregăteşte prin realizarea unei compoziţii din drojdie, miere de albine, bicarbonat care se amestecă la foc potrivit. Peste ele se adaugă uleiul, 250 de grame de făina, coaja de portocală, vanilia şi sarea. Aluatul rezultat se amestecă cu cantitatea de faină rămasă şi se lasă la crescut 20 de minute. Ulterior, cantitatea se împarte în două, se întinde ca o foaie şi se unge cu dulceaţă, nucă pisată şi zahăr. La final, aluatul se rulează şi se aşază în tavă, la cuptor. După 50 de minute de ţinut la foc potrivit, prăjitura se serveşte pudrată cu zahăr.
Citeşte şi:
De ce consumăm peşte în timpul postului. „Postul cel adevărat presupune înfrânare“