Scrisoarea dură a unei profesoare pentru medicii care i-au lăsat soţul să moară: „Cine nu se ştie chemat să salveze vieţi nu are ce căuta în această meserie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul universitar Simona Modreanu, văduva profesorului universitar Tiberiu Brăilean FOTO Evenimentul
Profesorul universitar Simona Modreanu, văduva profesorului universitar Tiberiu Brăilean FOTO Evenimentul

Familia profesorului universitar Tiberiu Brăilean, decedat pe 8 martie la Spitalul „Sf. Spiridon“ din Iaşi, se arată nemulţumită de rezultatul anchetei şi critică vehement, într-o scrisoare deschisă, sistemul medical românesc.

Şefii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au publicat la sfârşitul săptămânii trecute rezultatele anchetei medicale în cazul decesului profesorului de economie Brăilean.

Principala măsură dispusă a fost demiterea medicului de gardă aflat de serviciu în dimineaţa zilei de 4 martie la Spitalul Clinic „C.I. Parhon“, acolo unde profesorul a fost transportat iniţial cu ambulanţa şi internat la ora 1.46.

Soţia lui Tiberiu Brăilean lasă de înţeles că măsura este apropiată găsirii şi plasării întregii responsabilităţi pe umerii unui „acar Păun“, în condiţiile în care ancheta n-a răspuns unei serii lungi de întrebări. Medicul demis, Ana Maria Georgiana Năstase, lucra la spital de pe 1 septembrie 2014, cu „un contract individual de muncă cu timp parţial pentru linia de gardă“ şi i s-a găsit vina de a fi „temporizat excesiv pacientul în încercarea de a pune un diagnostic precis“.

„Dacă supoziţia diagnostică a medicului de gardă (specialist în medicină internă), dr. Georgiana Năstase, la ora 1,58, a fost de «tromboembolism pulmonar», un diagnostic extrem de sever, care presupune o intervenţie de urgenţă, de ce s-a solicitat consult cardiologic interclinic la Institutul de Boli Cardiovasculare, aflat practic în aceeaşi incintă, abia la ora 6,01? Şi de ce, în acest interval de timp, nu s-a intervenit cu un tratament de urgenţă?“, se întreabă în scrisoarea deschisă profesorul universitar Simona Modreanu, soţia lui Tiberiu Brăilean (foto stânga). Profesorul Modreanu mai spune că soţul ei nu fusese diagnosticat cu diabet zaharat, aşa cum se arată în comunicatul DSP Iaşi, ci doar cu ameninţare de diabet. „De asemenea, nu se afla «sub oxigenoterapie cronică la domiciliu» (n.r. – formularea DSP), ci, din când în când, din cauza unei insuficienţe respiratorii datorate apneei de somn, folosea un aparat pentru îmbunătăţirea oxigenării sângelui“, se mai arată în răspunsul familiei Modreanu.
  
Ancheta DSP a mai decretat că doctoriţa de gardă este singura vinovată pentru că „nu s-a consultat cu un medic primar sau cu şeful clinicii în vederea stabilirii unui diagnostic precis“. „A fost în cauză doar o sfială criminală a unui medic tânăr şi lipsit de experienţă, care nici măcar nu era angajat al Spitalului «Parhon», sau e vorba de o tară profundă, de sistem, de o convenţie nescrisă în virtutea căreia se evită pe cât posibil perturbarea odihnei nocturne a medicilor «importanţi»? Şi de ce Spitalul «Parhon» refuză dezvăluirea numelui medicului cardiolog care a efectuat consultul pacientului? Trebuie, oare, sacrificat un singur om, veriga slabă în contextul dat, respectiv dr. Georgiana Năstase, pentru a se salva onoarea IBCV (n.r. – Institutul de Boli Cardiovasculare de la Spitalul «Parhon») şi a specialiştilor săi?“, se mai întreabă Simona Modreanu în scrisoare.

Profesorul universitar se mai întreabă cum este posibil ca un institut de cardiologie de prestigiu, precum cel din Iaşi, să ceară transferul unui pacient către altă clinică cu profil similar din oraş şi la ce servesc protocoalele interne ale spitalelor, dacă nimeni nu le respectă. „Ştim cu toţii care e situaţia sistemului medical românesc, dar, la fel ca şi aceea de profesor, pe care Tiberiu Brăilean a slujit-o cu devoţiune, profesia de medic e în primul rând una de vocaţie. Societatea în întregul ei s-a dezumanizat şi a căpătat un chip cinic şi hâd, pentru care fiinţele sunt dosare şi numere, dar cine nu se ştie chemat să salveze vieţi, cine nu are capacitatea de a se dărui şi de a-l pune pe celălalt mai presus de sine, nu are ce căuta în această meserie“, afirmă Simona Modreanu.

Oficialii DSP Iaşi spun că ancheta în cazul morţii profesorului Brăilean, precum şi măsurile dispuse, vor continua. „Comisia de Malpraxis se va întâlni joi, cel mai târziu. Eu nu-mi permit să comentez nemulţumirea aparţinătorilor sau a celor care l-au stimat sau iubit pe domnul profesor Brăilean. Medicul de gardă nu este supervizat de nimeni. Fiecare îşi asumă responsabilitatea în linia de gardă. Monitorizăm acum toate spitalele din Iaşi. Vom avea întâlnire cu toţi managerii şi directorii medicali, vizavi de protocoale, tot ce înseamnă atitudine faţă de pacientul în Urgenţe“, a replicat Eugen Popescu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

image

Redăm, mai jos, integral, scrisoarea deschisă a Simonei Modreanu, publicată în cotidianul ziaruldeiasi.ro:

«Către, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi şi Colegiul Medicilor Iaşi:

Pe baza Comunicatului de presă emis de Biroul de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, am dori să facem câteva precizări şi comentarii referitoare la cazul pacientului Tiberiu Brăilean, internat pe 04.03.2015, ora 1,46, la Spitalul Clinic ”C.I. Parhon” Iaşi şi decedat pe 08.03.2015 la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe ”Sf. Spiridon” Iaşi:

Mai întâi, – detaliu aparent lipsit de relevanţă, dar semnificativ –, Tiberiu Brăilean nu avea 56 de ani, ci 54 (n. 11.09.1960).

► Tiberiu Brăilean nu fusese diagnosticat cu diabet zaharat, ci doar cu ameninţare de diabet, nivelul glicemiei situându-se, în mod obişnuit, în jurul valorilor de 100-120. De asemenea, nu se afla ”sub oxigenoterapie cronică la domiciliu”, ci, din când în când, din cauza unei insuficienţe respiratorii datorate apneei de somn, folosea un aparat pentru îmbunătăţirea oxigenării sângelui. Astfel, după o lungă perioadă de pauză, a reînceput să recurgă la un asemenea aparat din data de 02.03.2015.

► Dacă supoziţia diagnostică a medicului de gardă (specialist în medicină internă), dr. Georgiana Năstase, la ora 1,58, a fost de ”tromboembolism pulmonar”, un diagnostic extrem de sever, care presupune o intervenţie de urgenţă, de ce s-a solicitat consult cardiologic interclinic la Institutul de Boli Cardiovasculare, aflat practic în aceeaşi incintă, abia la ora 6,01? Şi de ce, în acest interval de timp, nu s-a intervenit cu un tratament de urgenţă – mască de oxigen, ventilaţie pulmonară şi medicaţie trombolitică pentru dizolvarea cheagului de sânge - până la efectuarea unor teste suplimentare pentru confirmarea diagnosticului, cum ar fi o radiografie pentru localizarea cheagului ?

► Ce semnificaţie are ”reţinerea” medicului de gardă în a ”deranja” un medic primar pentru definitivarea diagnosticului şi adoptarea măsurilor ce se impun în asemenea situaţii? A fost în cauză doar o sfială criminală a unui medic tânăr şi lipsit de experienţă, care nici măcar nu era angajat al Spitalului „Parhon”, sau e vorba de o tară profundă, de sistem, de o convenţie nescrisă în virtutea căreia se evită pe cât posibil perturbarea odihnei nocturne a medicilor ”importanţi”? Şi de ce Spitalul „Parhon” refuză dezvăluirea numelui medicului cardiolog care a efectuat consultul pacientului? Trebuie, oare, sacrificat un singur om, veriga slabă în contextul dat, respectiv dr. Georgiana Năstase, pentru a se salva onoarea IBCV şi a specialiştilor săi?

► În Comunicatul de presă al DSP apare o sincopă importantă: dacă solicitarea de consult cardiologic interclinic a fost făcută la ora 6,01, la ce oră a sosit medicul cardiolog din partea IBCV, şi ce s-a întâmplat până la ora 7,33, când Tiberiu Brăilean a fost transferat cu ambulanţa medicalizată la Serviciul UPU de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe ”Sf. Spiridon”? Ce s-a petrecut în acest interval orar? Odată ce chiar medicul de la IBCV a recomandat ”transferul de urgenţă” la Spitalul ”Sf. Spiridon” (unde a fost impecabil tratat, deci se poate!), cu aceeaşi supoziţie diagnostică de tromboembolism pulmonar, după ce se pierduseră deja mai bine de 4 ore preţioase până la solicitarea unui consult cardiologic, de ce nu s-a luat imediat măsura transferului?

Ce înseamnă unitate şi servicii ”de urgenţă”? Şi cum este posibil ca, din chiar incinta celebrului Institut de Boli Cardiovasculare, să se recomande transferul la o altă Clinică de cardiologie, pierzându-se astfel ore şi minute vitale? Am înţeles că IBCV nu dispunea de locuri libere la ora aceea. Dar o intervenţie de urgenţă se putea face imediat, pe loc, chiar de către medicul cardiolog care l-a consultat, urmând ca pacientul să fie transportat ulterior, după stabilizarea situaţiei, la o altă unitate spitalicească. Şi este adevărat (după cum s-a scris în presă) că mai întâi a sosit de la Spitalul ”Sf. Spiridon” o ambulanţă doar cu un asistent care, în momentul în care şi-a dat seama de gravitatea situaţiei, a solicitat un alt echipaj, cu medic?

► La ce servesc protocoalele şi procedurile interne, semnate de spitalele ieşene, dacă medicii nu le respectă (după cum a afirmat însuşi directorul DSP, dr. Eugen Popescu) şi nu s-a întreprins nimic semnificativ, în timp util, în vederea stabilirii unui diagnostic precis pentru Tiberiu Brăilean şi adoptării unei conduite terapeutice corespunzătoare?

Omul Tiberiu Brăilean nu mai poate fi adus înapoi, iar de sufletul lui are grijă de acum Dumnezeu. Dar considerăm că cei doi medici care s-au ”ocupat” de el în decursul celor aproape 6 ore petrecute la Spitalul Clinic ”C.I. Parhon” nu ar trebui să mai facă parte din această breaslă, pe care au dezonorat-o. Este nevoie de o strictă reevaluare a funcţionării liniilor de gardă a spitalelor ieşene, cu deosebire a Spitalului „Parhon”, care pare ”abonat” la asemenea evenimente nefericite, şi de luarea unor măsuri drastice pentru ca viaţa oamenilor să fie prima şi singura preocupare a celor care au semnat un legământ în acest sens.

Ştim cu toţii care e situaţia sistemului medical românesc, dar, la fel ca şi aceea de profesor, pe care Tiberiu Brăilean a slujit-o cu devoţiune, profesia de medic e în primul rând una de vocaţie. Societatea în întregul ei s-a dezumanizat şi a căpătat un chip cinic şi hâd, pentru care fiinţele sunt dosare şi numere, dar cine nu se ştie chemat să salveze vieţi, cine nu are capacitatea de a se dărui şi de a-l pune pe celălalt mai presus de sine, nu are ce căuta în această meserie.»


Simona Modreanu, soţie
Anamaria şi Anda Brăilean, fiice"

Mai puteţi citi:

Tiberiu Brăilean a murit. Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori universitari din Iaşi se afla în comă profundă de două zile

Moartea cu zile a unui profesor universitar: ţinut şase ore în agonie, a murit după ce medicii l-au tratat prea târziu

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite