Reacția BOR după ce un preot a lovit o femeie în curtea Mănăstirii Vlădiceni. „Rușinoasă prăbușire”

0
Publicat:

Biserica Ortodoxă Română a reacționat în urma scandalului pornit după ce un preot a lovit o femeie în curtea Mănăstirii Vlădiceni, din județul Iași, la mijlocul săptămânii.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR. FOTO Arhiva Adevărul
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR. FOTO Arhiva Adevărul

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române a reacționat printr-o postare pe pagina sa de Facebook, în care vorbește despre răbufnirea preotului din județul Iași. 

„Impostura morală și spirituală răbufnește uneori, inevitabil, prin gesturi și cuvinte nepotrivite sau pur și simplu printr-un act necontrolat de violență. O violență demascată brusc. Diavolul, cel care inspiră slava deșartă, cel care ațâță plăcerea de a fi adulat public și care ne joacă abil pe degete, inducându-ne o imagine deformată de sine și făcându-ne să credem că am fi importanți, e, sub masca unui ins cumsecade și hâtru, agresiv și vulgar”, transmite Vasile Bănescu.

Acesta continuă metafora în care introduce diavolul, pentru a explica întâmplarea din curtea mănăstirii.

„Expresiile predilecte ale diavolului sunt vulgaritatea gureșă, lejeritatea suspectă față de lucrurile cu adevărat importante, parodierea gravității, circul. Spectacolul obscen din jurul propriului sine. Ca orice desprindere de realitate, ca orice inadecvare la propria măsură, ca orice abolire a măsurii însăși, excesul, insolența, aroganța, nebuneasca luare în deșert a numelui Domnului devin condițiile optime pentru o gravă și rușinoasă prăbușire. Dincolo de care putem ghici un rânjet satisfăcut”, a mai declarat Vasile Bănescu. 

Ce s-a întâmplat

Scandalul s-a petrecut în curtea mănăstirii Vlădiceni, din județul Iași, acolo unde preotul Calistrat s-a certat cu mai multe femei și a lovit-o pe una dintre ele.

Pe filmarea realizată de credincioșii aflați la fața locului se observă cum preotul se apropie de una dintre femeile aflate în curtea mănăstirii și o lovește cu brațul drept, iar mai multe persoane aflate în zonă îl apostrofează pe părintele Calistrat. 

Filmarea a ajuns în atenția polițiștilor, care anchetează cazul. 

Faptele petrecute în curtea mănăstirii vor fi cercetate și de către Arhiepiscopia Iașilor.

„Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest. Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmințitoare”, a declarat preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite