România, punct de tranzit spre libertate pentru refugiaţii ucraineni. „Nu se poate să nu te emoţioneze”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Aeroportul din Iaşi
FOTO Aeroportul din Iaşi

Aeroportul Internaţional Iaşi a devenit pentru o perioadă a doua casă pentru refugiaţii ucraineni. Aerogara ieşeană operează cursele care plecau de la Chişinău, la care se adaugă curse charter pentru repatrierea unor cetăţeni din alte state care au reuşit să plece din Ucraina.

Numărul refugiaţilor ucraineni care ajung în România creşte de la o oră la alta. Mulţi dintre ei au ajuns la Iaşi dinspre Republica Moldova sau din Vama Siret. 

În municipiul Iaşi, au fost amenajate spaţii unde aceştia se pot odihni şi unde primesc tot ce le trebuie pentru a putea face faţă zilelor departe de ţara lor şi de casă. Pentru mulţi dintre cetăţenii ucraineni plecaţi din ţară de frica războiului, Aeroportul Internaţional Iaşi a devenit pentru o perioadă a doua casă. 

„Acum, suntem foarte speriaţi”

Unii dintre ei sunt nevoiţi să aştepte şi câte 20 de ore până la îmbarcare. Obosiţi şi marcaţi de infernul prin care au trecut, aceştia sunt aşteptaţi de autorităţi şi de voluntari cu mâncare, apă, haine, jucării şi tot ce mai au nevoie.

„Eu sunt din Ucraina, din oraşul Lvov. Acolo este încă în regulă, dar soţul a decis să plecăm în Madrid, în Spania. El a rămas acolo. Bărbaţii nu au voie să părăsească ţara. El acolo ajută cu medicamente, cu livrarea de medicamente. Sunt foarte mulţi refugiaţi rămaşi acasă, iar mulţi ajută cu procurarea de hrană, de îmbrăcăminte. De asemenea, încearcă să-i ajute pe ceilalţi să se cazeze din locurile afectate în locurile unde este mai linişte. Acum, suntem foarte speriaţi”, a povestit o refugiată.

jucărie

FOTO Aeroportul din Iaşi

Fuga refugiaţilor din calea războiului duce la situaţii neaşteptate. La Aeroportul din Iaşi, zeci de maşini au fost abandonate de ucrainenii care au plecat cu avionul către alte destinaţii. 

Autorităţile locale caută soluţii pentru a debloca parcarea aeroportului pentru că nimeni nu ştie când sau dacă oamenii vor mai reveni după maşini.

De la 10 paturi la 200 de refugiaţi cazaţi

De asemenea, la clădirea de birouri de la Egros din Iaşi, s-a organizat aproape ad-hoc un centru pentru refugiaţi care poate adăposti aproximativ 200 de oameni. „Sunt foarte multe mame singure care vin, dar am întâlnit şi o fată de 21 de ani care era doar cu fratele ei de 15 ani. Noaptea trecută a stat într-un colţ şi privea în gol. Nu se poate ca aşa ceva să nu te emoţioneze”, povesteşte pentru Ziarul de Iaşi o tânără voluntară. 

egros

FOTO Egros

Au vrut iniţial, cei de la clădirea de birouri, să facă şi ceva pentru refugiaţi şi au amenajat într-un colţ de sală, la etajul al doillea al clădirii, zece paturi suprapuse pentru eventualitatea în care oamenii le vor cere sprijinul. Acum sunt adăpostiţi peste 200 de refugiaţi. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Bumerangul războiului: Cât de profitabilă este pentru Rusia explozia preţurilor produselor energetice din ultimele 12 zile

Cine este Vitali Gherasimov, al doilea comandant rus de top ucis în Ucraina

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite