Reţeta electronică, un proiect prea futurist pentru lumea medicală din Iaşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici medicii de familie şi nici farmaciile din Iaşi nu au softul şi cititoarele codurilor de bare pentru a prescrie şi elibera reţete electronice de la 1 iunie, aşa cum a cerut conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Bolnavii din Iaşi vor continua să primească clasicele reţete pentru că medicii de familie nu au primit softul care să le permită să prescrie reţete electronice.

Niciunul din cele 452 de cabinete de medicină de familie din judeţ nu au primit programele care să le permită să lucreze electronic, dar speră ca începând de luna viitoare să poată renunţa la hârtii.

„Noi am folosi cu mult drag reţeta electronică, ar fi mult mai uşor, am scăpa de atâtea hârtii care costă şi mult, dar încă nu avem softul care să ne permită să eliberăm reţete electronice. Am rămas în stand by, urmează să primim softul care să ne permită să lucrăm. Mai mergem încă o lună cu sistemul vechi", spune doctorul Anca Deleanu, preşedinta Societăţii Medicilor de Familie din Iaşi.

Ieşenii îşi pot afla istoricul medical peste o săptămână

Iaşi: Cabinetele medicilor de familie, luate cu asalt. Bolnavii: „În zilele în care doctorii au protestat ne-am luat tratamentul cu ţârâita“

Nici farmaciile din judeţul Iaşi nu sunt dotate corespunzător pentru a elibera medicamente de pe reţete electronice. Specialiştii spun că cititoarele de coduri de care au nevoie sunt destul de costisitoare şi nu au reuşit încă să le achiziţioneze.

„Trebuie să ne procurăm câte un cititor de cod de bare pentru fiecare din cele 345 de farmacii din judeţ. Un astfel de dispozitiv costă 160 de euro, ceea ce e destul de mult. Poate doar lanţurile de farmacii au aceste cititoare, dar noi nu avem încă", spune Gabriela Streit, preşedintele Coelgiului Farmaciştilor din Iaşi.

Din anunţurile făcute de şefii de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, medicii ar trebui să le prescrie pacienţilor reţete electronice începând cu luna iunie, iar din august, asiguraţii vor primi şi carduri naţionale de sănătate.

Iaşi: „Prizonieră“ de şapte ani la Casa de Asigurări de Sănătate

Prescrierea reţetei electronice se face astfel: după control, medicul trebuie să completeze datele personale ale bolnavului şi diagnosticul, printează reţeta şi o oferă acestuia. După ce este completată reţeta, pacientul merge la farmacie cu buletinul şi îşi procură medicamentele recomandate.

Specialiştii spun că reţeta electronică va avea mai multe avantaje, printre care se numără faptul că nu vor putea fi prescrise dacă în baza de date apare un medicament care este contraindicat afecţiunii pacientului. Un alt avantaj pentru pacient este că prescripţia de medicamente va putea fi fragmentată, adică dacă la o farmacie nu găseşte toate pastilele, şi le poate lua de la o alta.  Mai mult, medicii vor avea la dispoziţie tipare prestabilite cu reţete şi baze de date cu medicamente.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite