Reţetă de muls banii statului concepută de un ieşean: chirie lunară de 50.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pierderile pe care le înregistrează în ultima perioadă Compania Naţională Poşta Română, disponibilizările şi scăderile salariale nu îi împiedică pe şefii instituţiei să arunce banii pe fereastră. Radu Mironeanu-Hâra, fost director executiv al companiei, a închiriat un spaţiu la periferia Iaşiului cu 50.000 de euro lunar. Din cauza contractului umflat, ieşeanul a fost „lăsat să plece“ din Poştă.

Un cetăţean italian a prins un contract de vis cu Poşta Română. Semnată pe o perioadă de opt ani, afacerea ar urma să-i bage în conturi omului de afaceri Luciano Tiezzi aproape 5 milioane de euro.


Banii vor trebui plătiţi de Compania de Distribuţie a Corespondenţei, unde statul încă mai este acţionar, în schimbul dreptului de folosinţă a unor hale de pe strada Aurel Vlaicu, aflată în zona Abator, la periferia municipiului Iaşi.


A centrat de la Iaşi şi a dat cu capul la Bucureşti


Contractul a fost perfectat anul trecut de ieşeanul Radu Mironeanu-Hâra, pe atunci fost director executiv al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR). Societatea Tegolino SA, administrată de Luciano Tiezzi, va încasa lunar o chirie de aproximativ 50.000 de euro, din momentul în care Poşta va începe să utilizeze efectiv spaţiul. Potrivit unor surse din cadrul Poştei Române, afacerea a fost gândită în detaliu de Radu Mironeanu-Hâra încă din perioada în care acesta era director la Regionala de Poştă Iaşi. Din această poziţie, la începutul  lui 2010, Mironeanu-Hâra a propus conducerii centrale să permită înfiinţarea la Iaşi a unui Oficiu Poştal de Distribuire Centralizată (OPDC) unde să lucreze toţi factorii poştali din Iaşi.


Solicitarea a fost aprobată, iar Mironeanu-Hâra a fost avansat ca şef la Sucursala Imobiliară din Bucureşti. Din această postură, a semnat şi contractul de închiriere a unor spaţii pe strada Aurel Vlaicu numărul 78, unde urma să funcţioneze noul OPDC, dar şi alte oficii ale Poştei.


Italianul a cumpărat teren de la Dănuţ Prisecariu


„A fost dat un anunţ în ziar în care am precizat că avem nevoie de un spaţiu care să îndeplinească anumite condiţii şi să fie dotat corespunzător. S-au prezentat două firme şi am ales oferta cea mai bună. Contractul a fost semnat şi de mine şi de adjunctul meu, de juridic, de directorul economic şi a fost verificat şi de directorul general“,
a precizat Radu Mironeanu-Hâra. 


Oferta de la ziar a Poştei a fost interesantă, potrivit lui Mironeanu, pentru SC Moldova Universal, firma omului de afaceri Dănuţ Prisecariu, şi pentru SC Tegolino SA, administrată de Luciano Tiezzi. Teoretic,  firma italianului a prins contractul pentru că a oferit un preţ mai mic.


CNPR s-a angajat să-i plătească italianului timp de 8 ani, câte 40.221,75 de euro plus TVA lunar pentru terenul de 8.000 de metri pătraţi şi pentru cele trei clădiri de 3.200 de metri pătraţi.


Practic, însă, afacerea i-a adus câştig şi lui Dănuţ Prisecariu. Asta deoarece firma lui Tiezzi cumpărase proprietatea de pe Aurel Vlaicu 78 de la o firmă a lui Dănuţ Prisecariu cu doar patru luni înainte de a semna cu Poşta. Garantând cu contractul de închiriere, Tiezzi a împrumutat ulterior 2,1 milioane de euro de la Garanti Bank, iar banii au fost folosiţi pentru reabilitarea halelor.


„Spaţiile au fost renovate şi dotate la cel mai înalt standard. Pentru acea perioadă şi pentru cerinţele numeroase pe care le-am avut mi s-a părut un preţ bun“, a precizat Radu Mironeanu -Hâra.


În ciuda asigurărilor fostului şef al Poştei că banii plătiţi pe chirie sunt întru totul justificaţi, agenţii imobiliari găsesc preţul exagerat de mare. „În zonă, chiria ajunge la maxim 2,5 euro pe metru pătrat. Pentru 8.000 de metri s-ar putea plăti maxim 20-25.000 de euro. O chirie lunară de 50.000 de euro este mare, mai ales pentru perioada aceasta. S-ar putea obţine teoretic această sumă dacă ai avea mai mulţi clienţi şi le-ai închiria spaţii foarte mici“, a comentat Tudor Stoica, agent imobiliar. Acesta susţine că în zona halelor Terom, asemănătoare cu cele de pe strada Aurel Vlaicu, metrul pătrat se închiriază cu 1,5-2 euro, maxim 3 euro.


Şefii mari ai Poştei au aflat de grozăvia de la Iaşi şi susţin că încearcă să se descotorosească de contract. „În imobilul închiriat nu se va investi pentru modernizare. A fost pus la dispoziţia companiei de către locator, cu toate dotările şi modernizările corespunzătoare, la cele mai înalte standarde. Contractul de închiriere nu produce efecte financiare şi se are în vedere chiar o reziliere“, a precizat Serviciul Relaţii Publice din Poşta Română.


Mironeanu, trimis pachet înapoi la Iaşi


Contractul a intrat şi în atenţia Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, iar din 21 iulie 2011 postul lui Radu Mironeanu-Hâra a fost desfiinţat. „Poziţia domnului Mironeanu şi multe alte poziţii nu se mai regăsesc în noua structură care a fost implementată în Poştă. Ca atare, se va întoarce acasă, de unde a venit, şi probabil va găsi o poziţie în structura Poştei pe măsura pregătirii pe care o are“, a spus secretarul de stat Marius Fecioru, de la Ministerul Comunicaţiilor.


El a menţionat că, după verificarea contractului de la Iaşi, a fost sesizat Parchetul General. „Nu am fost chemat la Parchet. În urmă cu trei luni s-a încercat negocierea acestui contract de închiriere“, a spus Mironeanu-Hâra în legătură cu sesizarea penală.

_______________________

Zece terenuri şi o casă trecute în declaraţia de avere a lui Mironeanu

Fostul director executiv Radu Mironeanu- Hâra se poate lăuda cu o avere impresionantă. Acesta are împreună cu soţia nu mai puţin de zece terenuri şi trei imobile, iar de-a lungul timpului a administrat mai multe firme.

image


Conform declaraţiei de avere, Radu Mironeanu- Hâra are 50 de hectare de teren extravilan în comuna Ion Neculce. În plus, mai deţine 8.475 metri pătraţi în comuna Dumeşti, 3.422 metri pătraţi în comuna Bârnova şi 8.400 de metri pătraţi în comuna Rediu şi încă unul, de 519 metri pătraţi, într-o locaţie neprecizată.
Mironeanu-Hâra mai are titluri de proprietate pe alte trei terenuri situate în afara judeţului Iaşi: unul în comuna Dorna Candrenilor (judeţul Suceava) de 1.215 metri pătraţi, altul în comuna Filipeşti (judeţul Bacău) de 2.000 de metri pătraţi, un altul în comuna Sânpetru (judeţul Braşov), de 1.500 metri pătraţi.


Cielo luat în leasing


Ca titulari ai pământului figurează fie fostul director, fie soţia, fie ambii soţi. Proprietăţile au fost dobândite în perioada 1996-2008. „Terenurile le am de mult timp, înainte să lucrez la Poştă“, a precizat fostul director. Acesta mai are împreună cu soţia, din 2007, o casă de locuit şi, din 2004, un spaţiu comercial în Iaşi. Pe numele soţiei este trecut un apartament în municipiu pe care îl are din 1997. Fostul director are un Cielo în leasing. Nu şi-a precizat, în schimb, datoriile, firmele sau veniturile obţinute la Poşta Română.

______________________

Mii de euro din banii Poştei pentru parcarea lui Sechelariu

Radu Mironeanu-Hâra şi adjuncta sa, Mirela Drăgăstan, au mai semnat un contract de  închiriere „cu cântec“. Poşta Română îi plătea lunar unei firme a lui Dumitru Sechelariu, fostul edil al Bacăului, 9.000 de euro pentru 3.000 de metri pătraţi de parcare. Spaţiul era situat în curtea societăţii Transport Public, la opt kilometri distanţă de municipiul Bacău. Poşta avea propriile parcări în centrul oraşului, nefolosite.


De săptămâna trecută, cele 22 de maşini care transportau corespondenţa în Bacău nu mai parchează în curtea lui Sechelariu. Poşta Română a reziliat contractul, după dezvăluirile făcute de săptămânalul „ADS“ Bacău. „S-a decis rezilierea contractului pentru că nu-şi avea justificare“, a precizat Andreea Stoleru, purtătorul de cuvânt al Ministerului Comunicaţiilor.


Salariaţii, revoltaţi


Şefii din Moldova ai Poştei, companie în care statul român este în continuare acţionar, dovedesc o lejeritate neobişnuită în a cheltui cu nemiluita bani publici pe contracte nejustificate. Pe de altă parte, angajaţii de rând ai instituţiei se plâng de salarii mizere. „S-au adunat foarte multe. Din 2008 n-am mai primit nimic în plus la salariu şi, mai mult, ni s-au tăiat două zile şi două tichete de masă. În procente înseamnă scăderea salariului cu 10-12 %“, a precizat Elena Bârlescu, liderul de sindicat de la Poşta Iaşi.


Ea spune că angajaţii au ajuns să cumpere consumabile din banii proprii. „Nu se derulează contracte. Am avut parte de manageri slabi, care au preferat să taie, decât să ne dea de lucru. Noi nu fugim de muncă. Dacă au dorit să conducă, să demonstreze că se pricep la acest lucru“, a adăugat Bârlescu.

__________________________

Jonglerii financiare cu terenul de la periferie

Pentru proprietatea din Aurel Vlaicu numărul 78, omul de afaceri a obţinut 3,65 milioane de euro plus TVA.

La un an de când a pus mâna pe terenul din zona Abator, Luciano Tiezzi pare să fi dat un boom imobiliar. El a vândut către SC Motoractive IFN terenul şi clădirile închiriate Poştei cu 3,65 milioane de euro plus TVA. Însă proprietatea va fi recumpărată în leasing de firma italianului, SC Tegolino SA.


Terenul din Aurel Vlaicu pare însă a fi o mină de aur. Potrivit actelor de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, 10.000 de metri pătraţi de teren pe strada Aurel Vlaicu 78 şi halele de pe el au fost vândute în 2007 între firmele omului de afaceri Dănuţ Prisecariu. Astfel, SC Moldova Universal îi dă proprietatea societăţii Equity Estate. Aceasta din urmă îi face o promisiune de vânzare cumpărare firmei Evolutzione SRL, a lui Luciano Tiezzi.


10.000 de metri cumpăraţi cu 500.000 de euro


Anul trecut italianul se hotărăşte să cumpere în nume personal. Astfel, în martie 2010, Tiezzi achiziţionează cu 502.850 de euro terenul şi halele. Proprietatea o împarte, iar la trei luni închiriază 8.000 de metri pătraţi şi trei construcţii care figurează în actele Companiei Naţionale Poşta Română ca abator vite, fabrică preparate şi depozit de furaje.


Potrivit actelor depuse la OCPI, pe 14 iulie, Motoractive IFN, o firmă de leasing  afiliată Garanti Bank, achiziţionează cu 3,65 milioane de euro plus TVA 8.743 de metri pătraţi şi halele de 2.256 de metri pătraţi. Cumpărătorul se angajează să plătească datoriile lui Tiezzi şi ale firmei lui, SC Tegolino, la Garanti Bank, iar restul de bani îi va da în tranşe atunci când va face dovada că proprietatea nu mai este ipotecată şi că a încasat prima chirie de la Poştă. „Prezentul contract de vânzare-cumpărare stabileşte termenii şi condiţiile în care vânzătorul vinde şi cumpărătorul cumpără pentru a da în leasing utilizatorului bunul descris“, se precizează în contractul de vânzare-cumpărare. Deşi au fost sunaţi în repetate rânduri, Dănuţ Prisecariu şi Luciano Tiezzi nu au putut fi contactaţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite