Prostia Fiscului, bucuria lui Fenechiu: cum a scăpat fostul ministru de executarea silită a unui milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu a scăpat de o executare silită începută împotriva sa de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) din cauza unei erori a funcţionarilor.

Găsit vinovat de trafic de influenţă după ce ar fi cerut şi primit mită aproape un milion de euro, Fenechiu ar fi trebuit să achite statului această sumă conform unei sentinţe definitive a Tribunalului Bucureşti, din noiembrie 2016. De recuperarea sumei ar fi trebuit să se ocupe ANAF, care a pus sechestru pe averea lui Fenechiu încă din 2017, fără a reuşit însă, până în prezent, să recupereze niciun cent.
Relu Fenechiu a scăpat cu averea intactă după ce a speculat o eroare a funcţionarilor publici: lipsa citării. Greşeala a fost confirmată şi de Judecătoria Iaşi care nu doar că a anulat executarea silită şi procesul verbal de sechestru instituit de ANAF împotriva lui Fenechiu, dar a mai şi obligat Fiscul să îi achite lui Fenechiu 1.000 de lei, drept cheltuieli judiciare.

Ce spune instanţa

După ce sentinţa de condamnare definitivă a ajuns la ANAF, această instituţie a demarat executarea silită, având obligaţia, conform Codul Fiscal, să îi comunice somaţia şi lui Fenechiu. Funcţionarii s-au mulţumit să publice somaţia pe site-ul instituţiei, fără a o mai trimite, prin poştă, şi lui Relu Fenechiu, care la acel moment se afla în Penitenciarul Vaslui. 

„Instanţa reţine că intimata a comunicat contestatorului actele de executare exclusiv prin afişare pe portalul instituţiilor, fără a face, însă, dovada că nu cunoştea domiciliul contestatorului, astfel încât instanţa apreciază că aceste decizii de impunere nu i-au fost comunicate contestatorului conform dispoziţiilor legale, neputând deveni titluri executorii”, au motivat judecătorii ieşeni, care au anulat procedurile de executare silită. Împotriva deciziei Judecătoriei Iaşi, Fiscul a formulat apel, procesul fiind înregistrat zilele trecute la Tribunalul Iaşi, fără a fi stabilit, încă, un prim termen de judecată.

Acuzaţiile care stau la baza acestei executări silite ratate au fost recunoscute în totalitate de Relu Fenechiu în baza unui acord de recunoaştere a vinovăţiei pe care Fenechiu l-a semnat cu DNA şi care a fost confirmat de instanţă. Potrivit documentului, în perioada 2012-2014, Fenechiu, în calitate de deputat ar fi pretins de la socie­tatea de IT Siveco 15% din valoarea a două contracte derulate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 de lei) şi de la o companie ieşeană (în valoare de 8.130.721 de lei), promiţând în schimb că va ajuta la câştigarea, respectiv buna derulare a celor două contracte. Pentru mita de aproape 1 milion de euro Fenechiu a primit 3 ani şi 10 luni de închisoare însă pedeapsa i-a fost contopită cu o altă condamnare, de cinci ani, pe care Fenechiu o executa la acel moment, în dosarul „Transformatorul”. După contopire, Fenechiu a mai primit şase luni de închisoare la cei cinci ani, fiind însă eliberat condiţionat, în august 2017, după ce a executat aproximativ 3 ani şi jumătate de închisoare. 

Fenechiu, greu de executat 

Fenechiu, alături de fratele său, Lucian şi Bogdan Damian, ar trebui să plătească 5,6 milioane de lei şi către lichidatorului fostei firme SISE Moldova, care a fost parte vătămată în dosarul „Transformatorul”. Pentru acest debit se află în desfăşurare un alt dosar de executare, aflat la un birou de executori judecătoreşti din Iaşi.

Până în prezent, nici în acest dosar nu s-a executat niciun leu din averea fostului lider PNL deoarece procedura a fost stopată de o serie de procese deschise de Fenechiu, în principal din cauza partajului deschis urmare a divorţului de nevasta sa, Mariana. 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite