Principiu universitar la Iaşi: taxe mai mari, avantaje mai puţine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii de la „Cuza“ sunt nemulţumiţi de modul în care se dau legitimaţiile pentru transport
Studenţii de la „Cuza“ sunt nemulţumiţi de modul în care se dau legitimaţiile pentru transport

Cu cât preţul pentru anul de studiu este mai mare, cu atât numărul locurilor din cămine, al bursele şi al decontările biletelor pentru studenţi sunt mai mici. Cei mai afectaţi sunt cursanţii de la Universitatea de Medicină şi Farmacie unde taxa de studiu este cea mai scumpă, 6.000 de lei, iar numărul de burse este de patru ori mai mic decât cel practicat de Universitatea Tehnică.

Studenţii se simt nedreptăţiţi în privinţa beneficiilor pe care le au de la universităţi comparativ cu taxele de studiu pe care le achită. De exemplu, studenţii de la UMF plătesc şi până la 6.000 de lei pe an şi au la dispoziţie doar patru cămine care asigură cazarea a 2.200 de cursanţi. În paralel, la Universitatea Tehnică sunt oferite 7.500 de locuri, iar la Universitatea „Cuza" sunt 5.500.

Nici la capitolul burse situaţia nu este mai bună, doar 981 dintre medicinişti primind sume cuprinse între 150 de lei şi 600 de lei. Numărul lor reprezintă doar un sfert din bursele oferite la Universitatea Tehnică, 4.300. „Se ştie că noi plătim cele mai mare taxe din Iaşi, iar avantaje nu prea avem. De exemplu, eu am media 9,54, am învăţat pe brânci dar nu am prins reducerea pentru abonamentul RATP pentru că sunt foarte puţine", spune mâhnită Alexandra A., studentă în anul I la Facultatea de Medicină Generală.

Citeşte şi:

Iaşi: Tată de boboc: „S-a zis cu economiile pe 5 ani!“

Iaşi: Universităţile din Moldova scot şomeri

Iaşi: Absolvenţii de facultăţi schimbă titularizarea pe job-uri în străinătate

Conducerea UMF susţine însă că taxele practicate la Iaşi sunt cele mai mici din întrega ţară. „Sumele sunt mai mari comparativ cu celelalte universităţi din Iaşi pentru că învăţământul medical are alte costuri. Trebuie ţinut cont că încă avem cele mai mici taxe din ţară. La Bucureşti taxa de studiu este 7.100 de lei, la Timişoara este 7.300 de lei, iar la Cluj  8.100 de lei", spune Vasile Astărăstoae, rectorul de la UMF Iaşi.

25% din studenţii de la Agronomie primesc burse

Burse puţine sunt şi la Universitatea de Agronomie, doar 741, dar acoperă un sfert din studenţii bugetari ai instituţiei de învăţământ superior. În plus, Agronomia este singura universitate care oferă abonamentele RATP fără să ţină cont dacă studenţii sunt la buget sau la taxă. Conducerea a decis ca de această facilitate să beneficieze doar cursanţii care nu stau în campus, pentru care facultatea oricum este aproape de cămin.

Studenţii de la „Cuza" se plâng că acest sistem nu este aplicat şi la ei. „Pe noi, cei de la taxă, ne jupoaie. Ce rost are să le dea abonamentele celor care stau la doi paşi de cămin?! Se dau pentru a-ţi uşura transportul la facultate, iar cei din cămin nu fac nici 5 minute!", spune indignată Victoria, studentă în anul II la Facultatea de Geografie şi Geologie de la „Cuza".

UTI, cea mai rentabilă universitate, dar fără căutare

În topul celor mai multe facilităţi oferite studenţilor, primul loc este ocupat de Universitatea Tehnică. Aici sunt oferite cele mai multe locuri în cămine, aproximativ 80% din studenţi având cazarea asigurată, are cele mai multe burse şi oferă cele mai multe decontări şi reduceri în ceea ce priveşte transportul, însă de la an la an numărul tinerilor care optează pentru o facultate tehnică scade. „Sunt mulţumită de ce mi se oferă aici. Ştiu că taxele practicate sunt cele mai mici, însă specializările nu prea mai sunt la căutare de tineri", spune Violeta, studentă în anul III la Facultatea de Chimie.

Tarifele şi beneficiile universităţilor ieşene

UAIC

13 cămine cu 5.500 de locuri (105 lei-630 lei)

Taxa de studiu: 1.600 de lei-3.000 de lei

Burse: 3.481

Transport: cupoane CFR, abonamente RATP pentru studenţii bugetari

UTI

21 de cămine cu 7.500 de locuri (100 de lei-180 de lei)

Taxa de studiu: 2.500 de lei

Burse: 4.300

Transport: cupoane CFR, abonamente RATP, decontare 50% a 8 călătorii pe lună

UMF

7 cămine cu 2.200 de locuri (130 de lei-430 de lei)

Taxa de studiu: 3.500 de lei-60.000 de lei

Burse: 981 de burse

Transport: cupoane CFR şi 1.700 de abonamente RATP pentru studenţii bugetari

USAMV

4 cămine cu 1.500 de locuri

Taxa de studiu: 2.800 de lei-3.500 de lei

Burse: 741

Transport: cupoane CFR, abonamente RATP penteru studenţii care nu locuiesc în campus, decontare 50% a unei călătorii pe lună cu maxi-taxi

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite