Primul compartiment spitalicesc din țară dedicat exclusiv diagnosticării și tratării copiilor cu autism

0
Publicat:

În prezent, la Iași, astfel de cazuri sunt tratate doar la unitățile medicale private sau la Spitalul de Psihiatrie. În ambele situații, timpul de așteptare poate ajunge și la câteva luni de zile.

Copil cu autism  FOTO Shutterstock
Copil cu autism FOTO Shutterstock

Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iași va înființa primul compartiment din țară dedicat exclusiv diagnosticării și tratării copiilor care suferă de autism. Oficial, se va numi „Compartiment de diagnostic și tratament în patologia din Spectru Autism și ADHD”.  Inițial va avea cinci locuri, urmând ca ulterior, odată cu finalizarea noului corp de clădire al spitalului, capacitatea lui să fie mărită.

Este nevoie ca de aer de acest compartiment. O spun și medicii, dar și părinții. Asta având în vedere opțiunile extrem de limitate din prezent. Luni de zile de așteptare. Iar pentru acești copii este extrem de important ca diagnosticul să fie pus cât mai devreme, spun specialiștii. 

Din nefericire, această patologie este tot mai frecventă și, pentru ca terapia să aibă succes, copiii trebuie diagnosticați între vârsta de un an și doi ani, ceea ce nu se întâmplă în acest moment la nivelul Moldovei. Noi vrem să facem acest centru pentru a putea recupera pacienții până în vârsta de cinci ani’’, a declarat medicul Alina Belu, manager al Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” din Iași. 

Peste 500.000 de români sunt afectați de acest diagnostic, în acest număr find incluși atât copiii cu autism, cât și părinții lor, care se confruntă cu toate dificultățile aduse de acest diagnostic.

Acest compartiment unic în țară va fi deschis în contextul în care Spitalul de Pediatrie din Iași va beneficia de extinderea spațiilor medicale prin construirea unui nou corp de clădire, un proiect în valoare de 80 de milioane de euro.

Spital modern, cu heliport

Lucrările de modernizare de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria" din Iaşi se apropie cu paşi repezi de final. Astfel, în cursul acestui an, unitatea medicală va putea fi folosită la capacitate maximă, devenind un spital ce îndeplineşte standardele europene.

Am făcut până acum recepția lucrărilor la mai multe tronsoane, iar anul acesta vom reda integral spitalul cadrelor medicale spre a-și desăvârși actul medical, mai ales în aceste momente când este nevoie atât de mare de servicii profesioniste bazate pe un suport tehnologic de ultimă generație. Vreau să-i asigur pe părinți că facem toate eforturile ca să avem la Iași cel mai mare și modern spital pentru copii din țară’’, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.  

Totodată, se derulează investiţii importante pentru extinderea şi dotarea Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului de Pediatrie din Iași. În acest caz, este vorba despre o nouă clădire ce va avea o suprafaţă de 2.300 metri pătraţi. Aceasta va avea demisol, parter şi un etaj, iar pe terasă va fi amenajat un heliport.

Conducerea unității medicale încearcă să modernizeze şi Blocul Operator şi Laboratorul. Astfel, a fost înaintată o solicitare către Ministerul Sănătăţii, pentru a putea achiziţiona echipamente medicale la cele mai înalte standarde. Pentru acest proiect, investiţia necesară este de 18.2 milioane de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite