A murit oenologul Gheorghe Pogorevici, unul dintre părinţii „Galbenei de Odobeşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A mai deţinut funcţii în cadrul trustului IAS Vrancea, iar din 1988 şi până în anul 2004 a fost director tehnic şi consilier tehnic la Veritas Panciu.

S-a stins din viaţă, la aproape cinci luni de la trecerea în nefiinţă a nepreţuitei sale soţii, reputatul specialist Gheorghe Pogorevici, doctor în agronomie. 

Gheorghe Pogorevici avea 88 de ani şi a murit duminică dimineaţă, urmând ca înmormântarea să aibă loc marţi. Sicriul cu corpul neînsufleţit este depus la Biserica Săpunari din Focşani. 

Născut în Basarabia, în anul 1932,  Gheorghe Pogorevici a absolvit Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu" din Bucureşti, dar liceul l-a făcut la  Şcoala Medie Tehnică de Viticultură şi Vinificaţie din Odobeşti, socotită pe atunci de mare prestigiu pe plan european, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie.

 În ciuda mediilor mari şi a pregătirii sale, nu a primit recomandare să meargă mai departe la facultate din cauza originilor sale „nesănătoase", tatăl, bunicul şi străbunicul fiind toţi preoţi.

Ulterior, a îmbinat cu succes cercetarea ştiinţifică cu activitatea practică în domeniul viti-vinicol, la trustul de stat din Odobeşti, unde a parcurs toate funcţiile, iar din 1979 până în 1985 a fost cercetător principal la Staţiunea Experimentală Obobeşti.

În această perioadă a făcut parte din echipa care au realizat selecţia în masă a celebrului soi Galbenă de Odobeşti, soi pur românesc, care a făcut cunoscută în toată lumea localitatea vrânceană omonimă.
Împreună cu mai mulţi cercetători a studiat acest soi de mare producţie şi a oferit date spre analiză Institutului de Cercetări de la Valea Călugărească, care coordona activitatea de cercetare în domeniul viticulturii şi vinificaţiei, inclusiv pe linia descoperirilor ştiinţifice în procesul de producţie.

“Galbena de Odobeşti este un soi milenar românesc, valoros, bine aclimatizat în podgoria Odobeşti. Este un vin superior sec, de consum curent, cu aciditate ridicată, fără efecte nocive asupra sănătăţii.  Soiul se împarte la rândul lui  în mai multe varietăţi, iar Galbena de Odobeşti mi-a plăcut cel mai mult într-un sătuc numit Căpătanu, nu departe de Odobeşti. I-am spus Galbena de Căpătanu, pentru că acolo a fost creat un soi cu struguri foarte mari, cu boaba aurie, de mare producţie”, ne spunea în urmă cu trei ani Gheorghe Pogorevici.

Potrivit oenologului, în perioada când îşi desfăşura activitatea la Staţiunea de Cercetare suprafaţa cultivată cu Galbenă de Odobeşti se apropia de o mie de hectare, din cele peste 25.000 de hectare existente în cel mai mare bazin viticol al ţării, iar producţia era în medie de 15.000 de kilograme la hectar, chiar şi mai mare, în funcţie de densitate, vârstă şi de numărul de ochi la vie care se lasă, specialistul povestindu-ne pe larg despre fiecare din aceste situaţii.

În zilele noastre, Galbena de Odobeşti este întâlnită din ce în ce mai rar în sticlele cu vin din comerţ. Chiar dacă pe etichetă figurează celebra denumire din podgoriile Vrancei, în sticle găseşti tot felul de falsuri.
În Vrancea se apreciază că mai sunt 150 de hectare cultivate cu Galbenă de Odobeşti, dar  stupefiant este că deşi producţia de vin din Galbenă este estimată  la doar 300 de tone pe an, pe piaţă se vând anual, sub celebra denumire, mii de tone de vin.

Doctor în agronomie

În anul 1980, în plină putere intelectuală, Gheorghe Pogorevici a  devenit doctor în agronomie, studii pe care spune că le-a finalizat cu zece pe linie. Specialistul a continuat să lucreze în domeniul pe care l-a iubit şi la care ţine în continuare la fel de mult şi după Revoluţia din 1989. Din 1988 şi până în anul 2004 a fost director tehnic şi consilier tehnic la Veritas Panciu, unde s-a fabricat renumita şampanie. "Nu a existat rând de vie pe care să nu fi trecut în aceşti ani. Şi la Odobeşti, şi la Panciu am obţinut producţii ridicate, de calitate superioară. Cu vinurile produse de noi am obţinut medalii la concursurile naţionale şi internaţionale", ne mai spunea acum 3 ani Gheorghe Pogorevici. 

FocşaniPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite